Eurajoen LA-Kerho ry EULA

Linkit
Vieraskirja Lue/KirjoitaPakettiradio:

Pakettiradio on uusi viestintämuoto LA-kanavilla. Datayhteyksien pito tuli mahdolliseksi Suomen liittyessä EU:iin, jolloin radiolaista oli poistettava pykälä, joka kielsi datayhteydet LA-taajuuksilla. Pakettiradio on lähes identtinen kopio radioamatöörien käyttämästä pakettiradiosta.

Pakettiradio tarvitsee toimiakseen pakettimodeemin, jonka voi jokainen rakentaa itse. Osat pakettimodeemin rakentamiseen maksaa noin 15 euroa. Pakettimodeemi liitetään tietokoneen COM-porttiin, ja modeemin toinen pää LA:n mikrofoniliitäntään ja lisäkovaäänisen liitäntään. Näppärä nikkari voi sijoittaa modeemin vaikka suoraan LA:n sisään, jolloin pöydälle ei jää maleksimaan ylimääräistä tavaraa.

Lisäksi on olemassa ohjelmia, joilla tietokoneen äänikorttia voi käyttää pakettimodeemina. Tällöin LA-puhelimen lisäkovaääninen kytketään äänikortin mikrofoniliitäntään ja äänikortin kaiutinlähtö LA:n mikrofoniliitäntään. LA-puhelimesta riippuen saatetaan tarvita vielä ylimääräinen releboxi johtimien välille. Ohjelmia on sekä Windows että Linux käyttäjille.

Tietokoneen vaatimuksena on AT tai PC, sillä ohjelma ja modeemi on suunniteltu näille. Ohjelmana käytetään yleensä Baycomia, joka on helppokäyttöinen ja vapaasti kopioitavissa. Ohjelmia on myös muunlaisia ja niitä kannattaa kysyä LA-kerhoilta, LA-harrastajilta ja radioamatööreiltä. Baycom mahtuu yhdelle DD-korpulle tai lerpulle. Lisäksi ohjelma pitää päiväkirjaa kaikista yhteyksistä. Baycom on pakattu PKZIP:llä, ja pakkaus sisältää pakettiradioasemien kutsuluettelon.

Pakettiradion ideana on tietokoneyhteys LA-kanavilla samaan tapaan kuin Internetin keskustelukanavalla. Pieniä tiedostoja voi lähettää kaverille helposti radioaaltojen mukana. Kerhot voivat pystyttää omia toistin- tai postilaatikkoasemia, jolloin LA-harrastajat voivat lukea postilaatikosta esimerkiksi uusimman bulletiinin tai pitää pidempiä yhteyksiä käyttäen kerhoasemaa toistinasemana. Postilaatikosta voi siirtää myös tiedostoja kotitietokoneen levykkeelle.

Asiasta kiinnostuneet LA-kerhot pitivät alustavan kokouksen Lohjalla. Kokouksessa ehdotettiin kutsuksi merkkiyhdistelmää SF + numero + kolme kirjainta tai numeroa (esim. SF1JCG). Kutsussa SF merkitsee maan tunnusta, kolmas merkki (numero) lääniä, sekä kolme viimeistä merkkiä henkilökohtaista tunnusta. LA-kanaviksi sovittiin 24 ja 25 FM siten, että kanavaa 24 käytetään kutsu- ja liikennöintikanavana ja kanavaa 25 suurien tiedostojen siirtämiseen sekä varakanavana.

Läänijako:

0 = Ahvenanmaan maakunta
1 = Turun ja Porin lääni
2 = Uudenmaan lääni
3 = Hämeen lääni
4 = Mikkelin lääni
5 = Kymeen lääni
6 = Vaasan ja Keski-Suomen Lääni
7 = Kuopion ja Pohjois-Karjalan lääni
8 = Oulun lääni
9 = Lapin lääni

"Ei kun bitit liikkeelle baudien nopeudella".