Kirje lapselta eronneille vanhemmille

Ajatuksia junnuvalmennuksesta

Kuka, missä ja miten, milloin terrorisoidaan?

”Pitääkö päihteiden väärinkäyttäjiä aina ymmärtää?”

Me ollaan porvareita kaikki kun oikein silmiin katsotaan

Taas koulunkäynnin ohjaajat syntipukkeina!

Masentunut tarvitsee ihmisiä ympärilleen

Pelottelua vai painostusta?

Vaalivuosi lähestyy kovalla vauhdilla

Demarista pahin porvari

Urho palasi viheriölle

alku

 


”Pitääkö päihteiden väärinkäyttäjiä aina ymmärtää?”

Hyvä ihminen. Kirjoituksesi otsikko oli lupaava, mutta jutuissasi et käsittele ollenkaan päihteiden väärinkäyttäjiä.
Otsikossa valitsit selkeän kohderyhmän, mutta kirjoitit kuitenkin tavallisista ihmisistä, jonka elämä on suistunut raiteilta syystä tai toisesta. Nämä ihmiset ovat kyllä taloudellisesti ja sosiaalisesti syrjäytyneitä, mutta kaikki eivät suinkaan ole päihteiden väärinkäyttäjiä.

Jutussasi mainitset työttömiä ja viittaat myös (epäsuorasti) mielisairaudesta kärsiviin ihmisiin.
Ystäväni, tässä olisi vähän tietoa sinulle. On olemassa esim. alkoholin väärinkäyttäjiä, huumeiden käyttäjiä, lääkkeiden väärinkäyttäjiä tai alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden sekakäyttäjiä. Älä luo vääränlaisia kuvia ympärilläsi olevista ihmisistä luomalla stereotypioita. Sinulla ei ole kykyä erottaa päihteiden väärinkäyttäjiä muista syistä sosiaalisesti syrjäytyneistä ihmisistä.
Kerron nyt ystäväni yleisimmästä sairaudesta, joka pistää ihmisen totaalisesti toimintakyvyttömäksi. Se on ”peikko” nimeltään masennus. Vakava masennus taitaa olla yleisin työkyvyttömyyseläkkeen syy Suomessa.

Varmasti tähän kategoriaan kuuluvia ihmisiä ympäröi sinua, mutta sinä taidat leimata heidät päihteiden väärinkäyttäjiksi. Johtuuko se sinun aivoköyhyydestä tai tiedon puutteesta? Mietipä asiaa itse!
Sinulla on kaksi vaihtoehtoa edessäsi: joko avaat silmäsi, katsot ympärillesi ja yrität auttaa avuntarpeessa olevia ihmisiä tai vaadit geton perustamista minne ” taloudellisesti ja sosiaalisesti syrjäytyneitä” ihmisiä laitettaisiin. Olisiko sen jälkeen elämäsi helpottunut? Tekisikö tämä sinut onnelliseksi?
Sinuna valitsisin ensimmäisen vaihtoehdon. Auttaisit, tukisit näitä ihmisiä altruistisesti. Pikku hiljaa huomaisit, että auttaminen tuottaa mielihyvää. Antaminen ja auttaminen vaatimatta mitään takaisin on ihmisen kaunein ele – kauneus syntyy toisten ihmisten auttamisesta ja onnellisuudesta.

Älä piiloudu nimimerkin taakse. Tule esiin keskustelemaan asiasta.
Ps. Päihteiden väärinkäyttäjätkin ovat ihmisiä. Heilläkin on sama ihmisarvo kuin muilla. Heistäkin pitäisi pitää huolta.


Ilídio Flores
Suolahti


Kirjoitus julkaistu 28.01.2006

Sisä-suomen lehti

http://www.sisis.net/verkkolehti/?pg=juttua&act=uutinen&id=3795