Historia Toimintaperiaatteet Yhteystiedot Kirjoituksia
Kauppa ja tuotteet Ajankohtaista Projektit Linkit

Leo Lindstedt

Afrikasta päiväntasaajaltakuuluu voihke hurmekenttien, sanoitti nokialainen Elsa Rautee jo 1930 - luvulla. Pian meillä suomalaisillakin lienee entistä enemmän edellytyksiä osallistua Afrikan ihmisten – tällä kertaa erityisesti lasten - elämän tuhoamiseen. Mahdollisuuksiamme on lisäämässä aina niin luotettava Valio, joka aikoo myydä jäätelötuotantonsa Nestle-yhtiölle. Elsa Rauteen hurmekenttien voihke vain muutetaan vauvojen itkuksi ja kuolinkouristuksiksi, niin pysymme kehityksessä mukana.

Nestlen ylivoimaisesti kuuluisin tuote on äidinmaitovastike. Nestlen äidinmaitomarkkinointia ja myyntiä voi kuvata yhdeksi maailman suurimmista laillisista rikoksista. Jo puoli vuosisataa sitten Nestle sai kehitysmaiden äidit uskomaan massiivisen mainonnan avulla, että äidinmaitokorvike on parasta mitä äidit voivat lapsilleen tarjota. Nestlellä oli palveluksessaan mm. 5.000 sairaanhoitajan univormuja muistuttaviin asuihin pukeutunutta naista, jotka kiersivät myymässä tuota vastiketta äideille.

Nigeriassa tehdyn tutkimuksen mukaan 96 prosenttia äideistä uskoi, että oikea sairaanhoitaja oli kehottanut häntä siirtymään vastikkeen käyttöön. Nestle jakoi massiivisia puoli-ilmaisia eriä vastiketta terveyskeskuksille ja teki näin kolmannen maailman lääkäreistä ja terveydenhuoltohenkilöstöstä omia myyntitykkejään.

Tulokset olivat tuhoisat. Puutteellisesti steriloidut tuttipullot ja epäpuhdas vesi, mihin vastiketta sekoitettiin aiheuttivat toistuvia ripuleita. Ilman äidinmaidosta saatuja vasta-aineita jääneet lapset sairastuivat vakavasti, heidän vastustuskykynsä heikkeni ratkaisevasti ja monet kuolivat.

Eri tutkimustulosten mukaan vastikeruokinta kasvatti lapsikuolleisuuden 5 – 14 – kertaiseksi. Maailman johtavan lastenruokinnan asiantuntijalääkärin Patrice Jellifen mukaan noin 30 prosenttia pullomaitovastiketta saaneista lapsista ei koskaan näe ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Kaiken kaikkiaan Nestle on onnistunut laillisesti murhaamaan reilun kaksinumeroisen miljoonan lasta eri puolilla maailmaa – Afrikassa, Etelä-Amerikassa, Intiassa.

WHO ja Unicef kielsivät vuonna 1981 äidinmaitovastikkeen markkinoinnin ja ilmaisnäytteiden jakamisen. Kansalaisjärjestöjen yli 30 miljoonan ihmisen Nestle-boikotti on väsyttänyt yhtiötä. Nestle on yrittänyt vakuuttaa luopuneensa rikollisesta busineksestaan. Nestlen ilmaisia korvikenäytteitä on kuitenkin löydetty edelleen sellaisistakin maista, jotka ovat niiden lahjoittamisen virallisesti kieltäneet. Boikotti jatkuu.

Suomalaisen on vaikea ostaa päivittäiset elintarvikkeensa kaupasta, missä ei olisi tarjolla Nestlen tuotteita. Jokainen voi toki halutessaan tarkistaa ostoksensa tuoteselosteista, haluaako olla mukana tehostamassa ja lisäämässä lasten kärsimyksiä ja imeväiskuolleisuutta. Valio tarjonnee jäätelötuotantonsa Nestlelle myymällä halukkaille lisää kesäisiä mahdollisuuksia.

Lisää asiasta voi etsiä netistä vaikkapa haulla Nestle boikotti.

Kirjoittaja on Hyvinkään kehitysmaayhdistyksen puheenjohtaja
Reilun kaupan kriteerit:
  1. Tuotteista maksetaan reilu korvaus tuottajalle
  2. Työntekiöiden työolosuhteet noudattavat ILO:n säännöksiä
  3. Tuotteiden teossa ei ole käytetty lapsityövoimaa
  4. Välikäsien määrä yritetään minimoida
  5. Luomumääräyksiä noudattavat tuottajat saavat lisäkorvauksen
Tunnistat reilun kaupan kahvin tai teen alla olevasta merkistä

Reilun kaupan edistämisyhdistys

leo.lindstedt@kio.fi