ANALYYSIÄ EM-VOITOSTA

Ai että… päivä (7.10.2019) alkaa aurinkoisena, sädehtivänä, vaikka on kylmä ja pimeää.

**

HE LÖYSIVÄT ZENIN

Ei nämä pelaajat mitään ihmeellistä ole ne vaan löysivät sen sisäisen Zenin joka meissä kaikissa piilee. Usein se on vain löytämättömissä.

Sen löytäminen onkin ihan toinen juttu eikä siihen mitään taikatemppua ole olemassa. Yksilönä tai joukkueena siinäkin on ero ja meille Suomalaisille yksilölajit ovat olleet helpompia kuin ryhmässä toimiminen.

Hyvään harmoniaan yksilön ja joukkueen sisällä vaikuttaa moni asia.

Osallisina siinä totisesti ovat ennen kaikkea joukkueen jäsenet ja joukkueeseen liittyvät taustajoukot joihin kisamatkalla kuuluvat joukkueen johdosta vastaavat henkilöt.

Onnistumisen pelon voittaminen on iso asia. Tämä syntynyt sisäinen harmonia helposti näkyy myös pelissä.

Jokaisella meistä pelin harrastajista on mahdollisuus löytää tällainen rohkea pelkäämätön ja vain suoritukseen keskittynyt ilmapiiri.

**

YKSI YÖ

Mitä tapahtui yhdessä yössä?

Finaali ja swissin jälkeiset pelit näyttivät siltä kuin neljä ensimmäistä peliä meiltä. Kuitenkin kääntäen siten, että hävinnyt joukkue ei ollut suomalaiset vaan liiallisia odotuksia kantaneet vastustajat. Olimme menettäneet kaiken eikä meillä ollut kuin voitettavaa. Tässä vaiheessa astui Zen kehiin.

Poikien yrittäminen muuttui suoritusten tekemiseksi. Perussuoritusten ilman liiallista yrittämisestä. Kukaan ei enää odottanut heiltä mitään.

Tietämättään he olivat ottaneet Zenin haltuun. Tämä vielä enemmän sai vastustajat hämmentymään, ei siis pelkästään suoritukset ja niiden onnistuminen vaan pelaajimme olemus. Näittekö miten miehet olivat kentällä, näittekö heidän lähes värähtämättömän viileytensä ja suhtautumisensa onnistumisiin. Vain harvoin näki heidän hymyilevän. Keskittyminen oli täydellistä ja sopi kuin nyrkki silmän joukkueen sisäiseen harmoniaan.

**

PELAAJAT

Antti Pasanen löysi sisäisen minänsä joka pelasi ampujana parhaalla tasollaan aivan huikeata peliä. Parasta mitä arvokisoissa on nähty. Parasta Anttia ellei vieläkin parempaa mitä koskaan nähty. Huikea suoritus. El Diablo - The Devil .

Teo Ekström löysi itsestään lyömättömän asettajan niin sisäisesti kuin fyysisesti. Heitot ominaisuuksiltaan vastasivat toisiaan ja sopivat kenttään kuin nyrkki silmään. Nimenomaan suoritusten jatkuva toistojen samanlaisuus oli ihailtavaa katsottavaa. Sanontani on, että asettaja tekee pelin. Se on verrattavissa lätkäveskariin. Jos veskari onnistuu pelissään niin hyökkääjät voivat hyökätä rohkeammin, eikä tarvitse peruutella.

Niklas Palmqvist teki käsittämättömiä. pelkäämättömiä suorituksia kaikkein vaikeimmassa välipelaajan roolissa, jossa onnistumiset ja epäonnistumiset ovat kaikkein näkyvimpiä. Ja aina joutuu pelaamaan vaikeaan tilanteeseen. Varmasti jokaiselle jäi mieleen kaksi viimeisen kierroksen ammuntaa ja niissä käsittämätön, onnistunut suoritus. Voisin sanoa, että juuri noissa heitoissa näkyi tuo valtava rohkeus mikä tässä miehessä on.

Elmo Yli-Vainio vaikka ei loppupeleissä kentällä ollutkaan niin oli vahva ja tärkeä tuki rauhallisella, pelkäämättömällä, taitavalla olemuksellaan. Kentällä olijoitten on helppo olla kun tietää, että heidän epäonnistuessaan on joukkueessa vahva pelaaja joka paikkaa roolin kuin roolin. Hän oli koko ajan läsnä antamassa tukensa ja näin vahvistamassa oman joukkueen pelaamista. Huikea jättiläinen. Iso osa tätä joukkuetta.

**

JOUKKUEENJOHDON JA TAUSTAJOUKKOJEN ROOLI

Joukkueenjohto vastasivat tuosta yhdessä yössä tapahtuneesta taikatempusta. Sillä kaikella on vaikutusta kaikkeen. Pieniä palasia, joista muodostuu kokonaisuus. Jokainen kilpailumatka on haaste niin pelaajille kuin joukkueenjohdollekin. Asioiden hoituminen matkan aikana on merkittävässä roolissa. Se on tärkeä osa synnyttämässä sitä synergiaa jolla taikatemppu voidaan tehdä. Tuukka Ylöstä ja Mika Metsä-Eerola yhdistää häikäilemätön, päättäväinen ja rohkea usko tulevaan ja ennen kaikkea mahdollisuuksiin. Heidän toimillaan on ollut iso merkitys saada joukkue toimimaan niin kuin toimi. He takasivat, että joukkuella on se "tila" joka heille tarvitaan.

Iso huomio kuuluu myös taustajoukoille poikia valmentaneille tahoille heidän alkuajoistaan lähtien, he ovat olleet synnyttämässä tätä ilmiötä joka toteutti tämän historiallisen EM-kullan.

Kiitos liitolle ja kaikille petankisteille, kaikki olemme osa tätä EM-kultaa. Me olemme pétanquen EM-kulta kansaa. Ilman suomalaisia pelaajia ei olisi ollut sitä vastusta mitä heille on osattu antaa heidän kehittymisensä varrella. Huikeata!

**

EM KULTA - HISTORIAA ON KIRJOITETTU

Pétanquen arvokilpailun kultahistoriaa on kirjoitettu ja vielä sinivalkoisin värein.

Koskaan ei tule tapahtumaan näin, että Swiss kierrosten jälkeen viimeisenä ollut joukkue voittaa finaalin 13-0. Se ei vain koskaan tule tapahtumaan.

Tämä on meidän suomalaisten yhteinen voitto ja nautitaan siitä nyt ja aina.

 

Iso kiitos Elmo, Antti, Teo ja Niklas. Iso Käsi valmentaja  Tuukka ja matkanjohtaja Mette sekä ennen kaikkea  kaikki suuren työn tehneet perheet ja taustajoukot.

Kiitos kaikki suomalaiset petankistit.

 

 

Sisällysluettelo Snadi ja SPK aihepiireittäin
Suomen Pétanque-Koulu ja Snadi
Askolantie 17B, 
00600 Helsinki,
Suomi-FINLANDE
puh. +358 (0)400-967467
Internet: www.petankki.com
e-mail.: info@petankki.com