ONKO VALMENNUKSELLA VÄLIÄ

MUUTAMAN SEKUNNIN TÄHDEN

 

Onko valmennuksella merkitystä?

Lajissamme on ollut vallalla käsitys, että ainoastaan paljon pelaamalla tullaan mestareiksi. Petanque heitto - kuula lähtee kädestä - on suorite, jonka ajatellaan olevan niin helppoa ja vaivatonta, ettei siinä tarvitse sen enempää valmennusta.

Yhä useammassa maassa uskotaan kuitenkin valmennuksen rooliin. Henkilökohtaisten harjoitteitten tekemisellä ja lukemattomilla toistoilla kasvatetaan rutiinia kilpailutilanteeseen. Rutiinisuoritteella tehdään tulosta myös paineen alla ja väsyneenä.

Tosiasiassa onnistunut heitto on tarkkaan määritelty koko tekniseltä suoritteeltaan, ja siinä onnistuminen ja onnistuneitten heittojen jatkuva toistaminen haastavissa olosuhteissa on ison työn takana.

Toiset kentät sallivat asetuksessa matalia heittoja, toisiin on pystyttävä nostamaan. Toiset kentät sallivat eteen ampumisen toisilla on osuttava vain ja ainoastaan suoraan kuulaan. Jotta kehittyy monipuoliseksi heittäjäksi, on opittava valikoima heittotapoja, jotka sallivat hyvin erityyppisillä kentillä pelaamisen. Monitaitoisuus erilaisilla alustoilla pelaamiseen vaatii valtavan määrän työtä. Jos alun alkaen oppii sellaisen heittotekniikan joka on mukautettavissa erilaisiin alustoihin ollaan oikealla tiellä, jos tähdätään kehittyneeksi kv tason pelaajaksi.

Meillä on runsas määrä pelaajia, jotka katselemalla kansainvälisten huippujen pelejä ja pelaamista ovat oppineet tyylipuhtaan heiton. Tämä ei kuitenkaan toimi kaikilla. Kaikilla ei ole sellaista kykyä että vain katselemalla hyviä suorituksia oppisi omaan heittoon asioita.

Meillä on myös runsas määrä pelaajia, jotka eivät tiedä mitä asioita tekevät oikein ja heittojen epäonnistuttua lähtevät korjaamaan pahimmillaan juuri niitä oikeita asioita ja voivat näin joutua hakoteille. Pelaajien kehittyminen yrityksen ja erehdyksen kautta on myös hyvin hidasta.

Monella pelaajalla pelaaminen voisi yhdenkin pienen oivalluksen kautta kehittyä valtavasti. Apuna voi usein ollakin ulkopuolinen arvioitsija, joka pystyy ohjaamaan oikeaan suuntaan.

Monilla varsinkin nuorilla heitto lähtee tarkentumaan heidän lähipiiriltään saamista ohjeista tai lähipiirien hankkimasta ulkopuolisesta valmennuksesta.

Tähän kuten muihinkin lajeihin liittyy useita itse heittosuoritukseen liittyviä lainalaisuuksia. Tekijöitä, joita löytyy kaikilta heittäjiltä, vaikka usein jokaisen heitto näyttää erilaiselta. Näitten lainalaisuuksien hahmottaminen on tärkeätä. Niiden tiedostaminen ja vaikutus heittoon on tärkeätä hahmottaa, jotta omaa heittoa onnistuu kehittämään ja sen jälkeen voi lähteä synnyttämään rutiinia harjoitusten toistoilla.

Kaiken kaikkiaan valmentautuminen on monipuolinen tapahtuma. Valmentaminen on vuorovaikutussuhde, jossa valmennettava ja valmentaja yrittävät yhdessä löytää oikean tien pelaajan kehittämiseksi.

Karrikoiden sanotaan, että petanquessa on kolme osa-aluetta joita voi kehittää: asetus, ammunta ja taktiikka. Lisäksi tarkkuuslajiimme liittyy pitkien pelipäivien vaatima kestävyys, oman kehon huolto pitkän pelipäivän aikana mahdollisesti hyvinkin haastavissa olosuhteissa (kuuma, kylmä, aurinko) sekä erityisen voimakkaasti mentaaliset tekijät.

Ja kaikki työ tähtää jokaisen yksittäisen muutaman sekunnin mittaisen suoritteen onnistumiseen tarkoitetulla tavalla. Silloin pitää olla kaikki kunnossa. Yksi onnistunut kuula voi muuttaa pelin. Yksi onnistunut kuula enemmän kullakin pelikierroksella on paljon.

Valmennusta on monta eri tasoa ja moneen eri asiaan puuttuvaa. Ammattitaitoisella toiminnalla valmennuksesta ei voi olla muuta kuin apua.

Hienoa on ollut huomata, että useassa seurassa on valmennus otettu tärkeäksi tekijäksi. Itse asiassa lajin paras tervetulotoivotus uusille pelaajille olisi nimenomaan pelisääntöjen lisäksi ohjata heittotekniikkaan liittyviä asioita.

TERVETULOA LAJIN PARIIN - näin se heitto kulkee.

 

 

 

Sisällysluettelo Snadi ja SPK aihepiireittäin
Suomen Pétanque-Koulu ja Snadi
Askolantie 17B, 
00600 Helsinki,
Suomi-FINLANDE
puh. +358 (0)400-967467
Internet: www.petankki.com
e-mail.: info@petankki.com