Ojalan Tero On Pöhönäs

   

Ojalan Tero sanoo soittamisen olevan
henkireikä ja vastapaino maanviljelijän työlle."NeOn Pöhönäs" herättää kuulijoissaan hilpeitä mielikuvia ja ajatuksia. Kurikasta kotoisin ja pöhönäs oleva bändi on noussut kulttimenestykseen Etelä-Pohjanmaalla. Se on vienyt tietoutta pohjalaisista soittotaidosta ja kulttuurista myös maakuntarajojen ulkopuolelle aina pääkaupunkiin asti. Bändin pojat olivat lokakuun puolessa välissä Helsingin Ostrobothnia -klubilla esittelemässä soittotaitojaan pohjalaisten kulttuuripäivässä.
Kurikkalaisten joukkoon on eksynyt myös yksi ulkopaikkakuntalainen, koskenkorvalainen Tero Ojala. Hän on kuulunut vakiokokoonpanoon kesästä lähtien. Monen muun musiikin harrastajan tapaan hän on itseoppinut soittaja - kipinä musiikkiin lähti 16-vuotiaana, kun ensimmmäiset sähköurut tulivat kotitaloon. Laulutunteja hän on kuulemma muutaman ottanut, mutta soittaminen on verissä.
Koskenkorvalla maatilaa päätyökseen viljelevä ja sivutöikseen musisoiva mies sanoo, että työt tukevat toisiaan. soittaminen kun irrottaa hetkeksi täysin vapaaksi viljelijän - joskus raskaankin - työn paineista.
Kokeellista karaokea

Aktiivisen soittamisen hän aloitti synnyinkunnassaan Kauhajoella heinäkuussa 1994 tanssiorkesteri Sengassa. Orkesterin pääasiallinen esiintymisalue oli Suupohjan alue ja musiikillinen anti liikkui aina 20-luvulta nykypäivän tanssimusiikkiin. Sengan huippuhetki oli kesällä 1998, jolloin orkesteri toimi tangoprinssi Petri Ritarin taustabändinä. Se oli myös yksi ravintola Koskenkuohun orkesteri karaoke pyörittäjistä. Sen ideana on että laulaja valitsee orkesterin ohjelmistosta kappaleen ja antaa palaa. Videot on siis heitetty nurkkaan ja lauluesitys on ns. live-esiintyminen eli tunnelma on kuin oikealla iskelmälaulajalla.
- Monet orkesterit eivät helposti lähde tämäntyylisiin kokeiluihin, sillä se vaatii orkesteriltakin kykyä mukautua laulajan mukaan. Näissä karaokekuvioissa tapasin myös NeOn Pöhönäs- bändin pojat ja Sengan basistin muutettua muualle laitoimme sen ns. telakalle. Samaan aikaan N.O.P. tarvitsi kosketinsoittajaa juhannuskeikalleen ja pyysivät minua mukaan, sillä tiellä ollaan edelleen, kertoo Ojala.

Bottalla tunnelma katossa

NeOn Pöhönäs -bändin ohjelmistoon kuuluu rokki ja humppa sekä hömppä eli huumoripitoiset ohjelmanumerot kappaleiden välissä. Pääasiallisesti se soittaa hää- ja synttärijuhlissa sekä yritysten tilaisuuksissa. Ostrobothnia -klubille pojat pääsivät, kun pohjalaisuutta esittelevään tapahtumaan kaivattiin pohjalaista väriä heimomusiikin muodossa.
- Seppo Tammolehto teki tapahtumaa varten kappaleen " Lakeuden Vankkurit". Se kertoo valtaisasta muuttoliikkeestä Pohjanmaalle eli positiivista henkeä nykykehityksen kääntymisestä toiseen suuntaan. Yleisö tykkäsi ja tunnelma oli katossa, valottaa hän Helsingin tunnelmia.

Ilmajoki-lehti 7.11.2000/Tuomas Koivuniemi

takaisin