Pajavasara Proudly Presents:

Julma Neppari ja
NeOn PöhönäsKuuntelisitko bändiä nimeltä Matkailu Yhtye Jaakopson?
Kertoisitko ylpeänä kavereillesi ostaneesi Luumusukan uusimman levyn?
Haluatko rentoutua Apokalyptisten Porojen sulosävelten tahdissa?

Bändirekisteristä löytyy tuhansia suomalaisia yhtyeitä, joista vähintään sadoilla on täysin järjetön nimi. Moni kummalliselta kuulostava artisti ja bändi on poiminut sanakirjan sivuilta umpimähkään sanan tai pari ja päättänyt tehdä ne tunnetuiksi. Tällä klassisella keinolla saatiin legendan mukaan Beatin eteen sana Nylon. Huonolla onnella pikkutytöt laulaisivat metrossa Sandblaster Beatin uutta hittiä.
Bändin voi myös nimetä johtajansa mukaan. Tätä keinoa ovat käyttäneet esimerkiksi tunnettu Arto Muna ja Millenium (kyllä, se kirjoitetaan juuri noin), vähemmän mainetta saavuttanut Hullu Ukko ja Kotiteollisuus,joka Hullun Ukon pudotettuaan on saanut aikaan jo listoillekin päässeen Tuhkaa ja tomua -levyn, kansainvälinen Mia and the Shitcleaners sekä raskaan musiikin ystävien suosikki Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus, jossa on yhteensä viisi jäsentä.
Suurin osa rekisterin persoonallisista nimistä on suomalaisia, vaikka vieraatkin kielet ovat edustettuina. Jostain syystä hullut nimet kuulostavat vähemmän hulluilta englanniksi. Surf Club Turkeysin voi melkein ottaa vakavasti, mutta Julmaa Nepparia ei millään. Ulkomaisille markkinoille pyrkiessään bändit voivat tietysti kääntää nimensä, mutta englanninkielinen versio ei välttämättä ole vetävämpi... The next artist comes from Finland and is called Help Manure.
Autotallissa jammailevalle koululaiskokoonpanolle hupsu nimi saattaa sopiakin, mutta entä sitten, kun on aika allekirjoittaa levysopimus? Nimenvaihdos saattaa olla myöhäistä, ja kansa rynnistää levykauppoihin ostamaan Limonadi Elohopean tuotoksia.
Tosin omituinen otsikko kiinnittää huomion tehokkaasti. On aivan pakko pysähtyä tarkistamaan, ettei lukenut väärin tai nähnyt harhoja. Ei, kyllä se oli Eskimovähemmistö.
Ei nimi kuitenkaan välttämättä miestä pahenna, eli kannattaa käydä keikalla katsomassa, osaavatko nämä kummalliselta kuulostavat kokoonpanot musisoida. Tippurimylly soittaa Oranssilla joulukuun kahdeksantena, Sähkölintu esiintyy Jyväskylän American Barissa kymmenes marraskuuta ja NeOn Pöhönäs -yhtye, joka edusti Etelä-Pohjanmaata lokakuussa Helsingissä keikkailee joulukuun kuudentenatoista Koskenkorvalla ravintola Koskenkuohussa.
Lisää suomalaisen musiikin toivoja löytyy osoitteesta www.banditrekisteri.fi.

Pajavasara Pajis-online
R.T.

Takaisin