NeOn Pöhönäs!

NeOn Pöhönäs ei pysy vakavana kahta sekuntia.

Musiikkia hauskan vuoksiJokin aika sitten pisti tanssi-ilmoituksesta silmään orkesterin nimi NeOn Pöhönäs. Nimi oli sen verran erikoinen, että siitähän oitis piti ottaa selvää.
Yhtye on perustettu alunperin kurikkalaista Busines is pop - tapahtumaa varten 1994. Yhtyeen jäsenet kerättiin kurikkalaisen olutseura Humalan jäsenistöstä. Nimi keksittiin sattumalta kun porukka oli kesäretkellä Iisalmessa.

NeOn Pöhönäs on porukka jossa kukaan ei suhtaudu esiintymiseen kuoleman vakavasti eikä yhtyeeseen voi suhtautua vakavasti; niin hauskaa heidän kanssaan on.

Yhtyeen suurimpana suuna haastattelussa toiminut Jouni Mäki-Paavola, yhtyeen rumpali, sanoo, että nimi on yhtyeen paras puoli.

Porukan muut jäsenet ovat Jari Mäki-Paavola kitara, Mari Järvinen Laulu, Asko Ala-Nisula koskettimet sekä Esa Juvonen basso.
Hömppää ja humppaa

- Yhtyeen tunnuksena on hömppää ja humppaa, sanoo Jouni.

- Se tarkoittaa sitä, että meiltä saa kokonaispaketin soittoa ja muuta ohjelmaa. Olemme esiintyneet häissä, syntymäpäivillä, iltamissa. Ohjelmassa voi olla vaikkapa onnenpyörä, levyraati taikka arpajaiset. Imitaattoreita porukasta löytyy useampikin.

Viime vuonna bändi teki kymmenisen keikkaa.
- Olen sanonut, että tämän jälkeen porukka voi etsiä uuden rumpalin, koska olen niin loppuunpalanut, sanoo Jouni vakavalla naamalla.
Toiset lisäävät, että viime vuosi olikin, huippu, sillä edellisinä vuosina keikkoja on ollut vain muutama.

- Soittaminen on pelkkä harrastus NeOn Pöhönäs - väelle, joten keikkaa tehdään vain omaksi ja toivottavasti myös toisten iloksi.

Nimenmuutosta meille on ehdotettu, jos meistä tulee hyvä tanssiorkesteri, sanoo Jouni.

- Olemme sanoneet, että sitten emme ole enää hyvä tanssiorkesteri, jos vaihdamme nimeä. Jos soitto ei kulje, niin voimme olla pöhönäs. Ainakin olisimme nimemme väärtejä.

Tangoa kiitos ei!

NeOn Pöhönäs soittaa lähinnä oman varhaisnuoruutensa 1970-luvun musiikkia, sillä jäsenet on kolmen kympin kieppeillä.
Sellaiset kappaleet, joita ei radiossa ole pitkiin aikoihin kuultu, kuuluvat NeOn Pöhönäs -ohjelmistoon. Myös normaalia tanssimusiikkia valsseineen ja humppineen kuuluu ohjelmistoon, mutta tangoa ei listalta löydy kuin pari kappaletta.

Keikkaa on tehty pitkin Länsi-Suomea: ainakin Isojoella, Seinäjoella, Jurvassa, Nokialla ja Pitkämössä kaksi kertaa. Terassikausi avattiin jo maaliskuussa kurikkalaisravintolan pihamaalla.

Kaikilla on päivätyö ja he nauravatkin, ettei sitä kannata vielä tässä vaiheessa jättää. Musiikillista koulutustakin on ainakin Marilla, joka on ottanut laulutunteja. Ja Jouni muistuttaa, että Mari on Laulanut kirkossakin.

Asko on keikkaillut joskus Esa Ropposen kanssa. Asko on ottanut soittotunteja. Jouni Ja Jari ovat pikkupojasta lähtien leikkineet kitaroilla ja kokoonpanoja on ollut useita.

- Kymmenen vuoden työrupeaman jälkeen alkoi tuntua kaikki niin tyhjältä ja niin soittelimme Jarin kanssa, että eiköhän panna kitarat vireeseen.

Musiikillisista tavoitteista Mari listaa ensimmäiseksi tavoitteeksi sen että kaikki pääsisivät kappaleen loppun yhtäaikaa.

- Kukaan ei ole koskaan suoraan tullut sanomaan, että menkää kotiin. Tosin montaakaan henkeä ei ole kahta kertaa näkyny, Jouni räknää.

Pohjalainen 12.2.1997/Päivi Lahti-Kuusisto

Takaisin