Pohjalainen.fi  
Päivän lehteen
Apua
Vaasassa maanantaina 18.elokuuta 2003

PalvelukonttoriMobiilipalvelutYrityshakuAsuntoArenaTyöpaikat

NeOn Pöhönäs - vai ovatko?


 

 

Vaikka NeOn Pöhönäs soittaa tiuhimmin kesäisin Tero Ojala, Jouni ja Jari Mäki-Paavola ja Esa Juvonen lupaavat, että kaamoskin kaikkoaa heidän keikallaan.

KUVAT: RAIJA ASIALA

KURIKKA Raija Asiala
- Mitä, nuon pieni lehtiökö sulla on mukana, parkaisee Jouni Mäki-Paavola nähdessään muistiinpanolehtiöni.
Hän rauhoittuu, kun kaivan toisenkin laukusta. Pääsemme keskustelemaan, miten kurikkalaisten ja monen pohjalaisenkin tämän hetken lempiyhtyeen nimi oikeen oikiasti kirjoitetaan.
Neljän innokkaan selittäjän, tai kahden tosi innokkaan ja kahden vähän rauhallisemman selittäjän selityksen lopputulos on NOP, eli NeOn Pöhönäs. Jounin selitys siitä, miksi nimeä näkee sekä yhden, kahden ja kolmen sanan versiona, saa kaverienkin suut auki. Kirjoitusohjeet lähtevät kuulemma taatusti aina oikeinkirjoitettuna, mutta oikeinkirjoituksesta voi tulla väärinkirjoitus.
Ensi vuonna nimellä on kymmenvuotisjuhlat. Soitettu on kuitenkin pienestä pitäen. Kun Jouni vetää henkeä, Esa Juvonen ehtii esittelemään kaverinsa.
- Tämä Jouni Mäki-Paavola istuu rumpujen takana ja laulaa, Tero Ojala on kosketinsoittimis ja laulaa, Esa Juvonen on bassos ja laulaa, Jari Mäki-Paavola on kitaras, eikä jumalan kiitos laula. Tero on vielä märkäkorva meidän joukos ja elää nykyysin Koskenkorvalla. Varmuuden vuoksi hän on Hyypänjokilaaksosta lähteissään loikannut Kurikan yli.
Yhteen ääneen kaikki julistavat olevansa harrastajasoittajia, ammattimuusikoiden kanssa ei kilpailla. Siksi keikkaa tehdään pääasiassa Pohjanmaalla. Kerran on käyty Helsingissä, mutta Viroon ei mennä, koska jalat kastuisivat. Pohojooseski on käyty, mutta ei toki keikalla.
Jos keikkaa yrittää pukata Pohjanmaan ulkopuolelle, määrää Jouni tarpeeksi kovan hinnan. Pitkä keikka tietäisi viikon rundia ja silloin luiskahdettaisiin ammattimuusikoiden luokkaan.
- Johan pompsahti, kauhistelee Jouni ajatustakin.

Yleisön palvelijoita

- Eihän tätä kukaan rahasta tee. Me lähäretähän harrastuksesta keikalle. Nähärähän samalla onko Juvonen hyvällä päällä, paahtaa Jouni, mutta paljastaa samassa rumbassa pieniä totuuksia, miten musiikin tehtävä on siirtää ihminen toiseen ulottuvuuteen.
- Humppaa ja hömppää, vähättelevät kaverit tekemisiään, mutta taas selviää, että NeOn Pöhönäs haluaa palvella yleisöä musiikin ja huumorin avulla.
Tarinan iskentä kahvikupin ääressä loppuu, kun NOPpilaiset huomaavat, että ensimmäiset tanssihaluiset ovat tulleet Kurikan Kampinkylän Luomaan Torpalle. Tanssittaminen, vaikka olisi kuinka harrastus, otetaan tosissaan. Esa spiikkaa juohevasti illan alkaneeksi ja valssi soi. Lavalla ei ole vielä ruuhkaa.
Tuula ja Ilmari Rauhala ovat lähes ensimmäisiä Luomaan Torpalla. NeOn Pöhönäs-yhtyeen omaleimaisuus ihastuttaa ja Rauhalat ovat melkein aina paikalla, kun yhtye soittaa lähietäisyydellä. Rauhalatkin jo tuskailevat, missä väki viipyilee. Kurikkalaiset eivät selvästikään ole ottaneet pääministerin puheista vaarin aloittaa iltariennot aikaisemmin, vaan odottavat hämärän hyssyä. Sitten on hyvä polkaista polkupyörällä kahta rinnan ja kolomia korvan Luomaan torpalle. Liikkuvan poliisin kaveritkin ovat jo siinä vaiheessa laittaneet pillit pussiin perunakellarin mäessä.


Deep Insight luottaa tunnelmallisiin sävyihin

NeOn Pöhönäs - vai ovatko?

© Pohjalainen.fi 2003