Juttu on julkaistu aiemmin Soundi-lehden numerossa 2/2000 ja tässä kirjoittajan luvalla. _ _ _ _ _ _ _ < CHE / home

CHE: Asenne ratkaisee

CHE on kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen rap-yhtye. Vaikka heidän levymyyntinsä onkin jäänyt vähäiseksi ovat he tunnetumpia maailman muusikko- piireissä kuin mikään muu Suomalainen yhtye tai artisti.
. .Che on pärjännyt paremmin juuri pienten yleisöjen suosikkina kuin suurten massojen viihdyttäjänä. Asema johtuu Chen tinkimättömästä asenteesta, mitään häpeilemättömistä sanoituksista ja yhtyeen jäsenten ihonväristä, varsinkin jälkimmäisellä on ollut merkittävä vaikutus yhtyeen uran kehitykseen.

Tampereen kasvatit

Che on kotoisin Tampereelta, tarkemmin sanottuna pahamaineisesta Tesoman ghetosta. Yhtyeen kaksi jäsentä Luunkova ja Kultaketju tapasivat Tesoman yläasteen karuilla käytävillä. Nuoret miehet huomasivat olevansa kiinnostuneita samoista asioista, varsinkin uudesta amerikkalaisesta musiikista, rapista.
. .Yhteinen kiinnostus johti nopeasti oman yhtyeen perustamiseen, Che oli syntynyt. Aluksi pojat tekivät biiseihinsä taustoja Amiga-tietokoneella. Paremmat laitteet hankittiin kuitenkin pian muutaman kioskimurron tuomalla rahoituksella. Omien biisien teossa ja muussa aloitteleville gangstoille tyypillisesssä toiminnassa kului muutamia vuosia ja Che keräsi jonkin verran paikallista suosiota. Keikkoja yhtyeelle järjestyi Tampereen pahamaineiselta I-klubilta, jossa paikallinen alamaailma säännöllisesti kokoontui, klubi oli siis juuri oikea paikka Chelle.

Radiosoitto ratkaisi

Onni puutui peliin Che-kaksikon ollessa lukioikäisiä. Heidän melkoisen hyvä ystävänsä ja paikallisen jengin jäsen lähti vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin, tarkemmin sanottuna Los Angelesiin. Siellä urhea suomalainen tutustui paikallisen radion Dj:hin, jolla oli oma rappiin keskittynyt ohjelmansa. Kohta radio aalloilla kuultiinkin Chen demokasetin helmiä. Radiosoiton myötä kiinnostus yhtyeeseen heräsi, aggressiivinen ja rullaava soundi oli juuri sitä mitä Amerikassakin kaivattiin. Demonauhan kappale "Dead cops" nousi radiohitiksi.
. .Levy-yhtiöt alkoivat kiinnostua yhtyeestä runsaan radiosoiton vuoksi. Nopeimmin toimi Def Jam, joka maksoi yhtyeen lentoliput Losiin. Monet alan tähdetkin olivat innostuneita yhtyeestä ja kehuivat sen radiossa soineita demoja. Chen itsetuntoa kohottivatkin kehut heidän omilta esikuviltaan, Public Enemyltä, N.W.A.lta ja 2Live Crew’lta.

Onni kääntyy

Tähän yhtyeen hyvä onni loppuikin. Yhdysvalloissa ei oltu nähty yhtäkään valokuvaa yhtyeestä ja totuus tuli järkytyksenä. CHE:n jäsenet olivat valkoisia! Kukaan ei olisi uskonut valkoisen miehen pystyvän tekemään kappaleita, joita radiossa oli soitettu. . .Syytökset alkoivat lentää. Yhtyettä syytettiin huijareiksi ja muiden tekemien biisien varastajiksi, samalla levy-yhtiöissä mietittiin mitä bändin suhteen pitäisi tehdä. Lopulta neuvottelut suurimpien rap-labelien kanssa katkesivat.
. .Kukaan ei halunnut ottaa riskiä suututtaa yleisönsä kiinnittämällä valkoisen rap-yhtyeen. Suunnitteilla oli yhtyeen oikeiden jäsenten korvaaminen keikoilla ja promokuvissa mustilla miehillä, ajatuksesta luovuttiin kuitenkin varsin pian. CHE oli Amerikassa ilman levytyssopimusta ja ilman lentolippuja takaisin kotiin.

Tähteys häämöttää

Pelastajaksi tuli Sony, jonka kanssa yhtye solmi sopimuksen. Tavoitteena Sonylla oli tehdä Chestä seuraaja Vanilla Icelle ja Snowlle ja myydä rappia valkoiselle yleisölle.
. .Sonyn maksaman ennakon avulla yhtye viettikin mukavaa elämää Los Angelesissa. Ennakkosumman tarkkaa määrää ei koskaan paljastettu mutta kyse ei ollut penneistä. Levynteko aiheutti kuitenkin ongelmia alusta lähtien. Monenlaiset päihteet maittoivat yhtyeelle liiankin hyvin ja biisit käsittelivät edelleenkin huumeita, aseita ja väkivaltaa, sanoitusten ollessa pelkkiä rivouksia. Tällaista materiaalia Sony ei voinut kuvitellakkaan myyvänsä valkoiselle yleisölle. Sopimus purettiin kun levyä oli yritetty tehdä lähes kahden vuoden ajan.
. .CHE oli jälleen ilman levytyssopimusta, rahaa oli ennakosta jonkin verran jäljellä mutta asiaan kuuluvan elämäntyylin rahoittamiseksi olisi sitä saatava lisää. Oklahomalainen levy-yhtiö East coast/West coast kiinnitti lopulta CHEn.

Uusi yhtiö uskoo Luunkovaan

Pienempi yhtiö osoittautui paremmaksi kumppaniksi CHE:lle, joka sai täydet taiteelliset vapaudet. Aikaa East coast/West coastilla (1990-96) voidaan kutsua CHE:n "kultakaudeksi", tällöin yhtye teki kehutuimmat äänitteensä.
. .Varsinaisia hittejä ei syntynyt, mutta yhtye kehitti oman helposti tunnistettavan soundinsa, jota arvostettiin alanpiireissä. CHE:n vaikutuksen voi edelleen kuulla monissa rap- ja house- kappaleissa. Monet artistit kuten Massive Attack lukevat CHE:n innoittajikseen.
. .Keikkasuosio ei koskaan ollut yhtyeen vahvoja puolia, mustat ja valkoiset fanit olivat vaikea joukko, joka ei juuri viihtynyt samoilla keikoilla. Kummallekin joukolle erikseen pidettyihin keikkoihin ei haluttu ryhtyä, se olisi ollut ristiriidassa CHE:n rasisminvastaisen sanoman kanssa.
. .Ongelmia aiheutui myös CHE:n usein käyttämästä Che Guevaran kuvasta. Rage against the Machinen lisätessä suosiotaan debyyttilevynsä ilmestymisen (1992) jälkeen oli CHE:n luovuttava kuvan käytöstä.

Käsi kädessä kuoleman kanssa

Lähtöön East coast/West coastilta vaikutti levy-yhtiön johtajan väkivaltainen kuolema tulitaistelussa Los Angelesin South Centralissa. Tämän jälkeen yhtye keskittyi työskentelemään kotistudiossaan L.A.n Comptonissa.
. .Yllättävää kyllä tämä työskentely toi yhtyeelle sen suurimman hitin (1998) "Life is life (in da ghetto)", jolle sämplättiin saman nimistä 80-luvun hittibiisiä. Single julkaistiin CHE:n oman White Boy-yhtiön kautta, ja sen jakelusta huolehti BMG. Singleä seurannut pitkäsoitto "Scandinavian gangsta" ei kuitenkaan menestynyt juuri ollenkaan, syynä oli todennäköisesti White Boy-yhtiön riittämätön markkinointibudjetti.
. . Epäonnistuneen levyn jälkeen yhtye päätti suunnata kohti uusia vesiä ja alkoi työstää triphop-albumia yhdessä tuottaja Nellee Hooperin kanssa. Levyn teko kuitenkin keskeytyi Hooperin vetäytyessä projektista.
. .Hooperin mukaan yhtyeen kemikaalien kulutus oli sitä luokkaa, että minkään järjellisen tuloksen aikaan saaminen oli mahdotonta. Levynteko keskeytettiin ja Amerikan sijasta CHE päätti keskittyä Euroopan markkinoihin.

"Breikkaamme vihdoin myös suomessa"

CHE on jäsentensä mukaan saavuttanut Amerikassa kaiken mitä se voi saavuttaa ja on nyt palaamassa takaisin kotiseudulleen, katsastamaan paikallisen skenen. Rapparit julkaisivat Scandinavian Gangsta -levynsä nyt myös täällä solmittuaan levityssopimuksen Musiikki-Fazerin kanssa.
.. Yhtyeen Suomen kiertue alkoi helmikuun alussa Tampereen YO-talolta ja lämmittelijäksi keikoilleen CHE on palkannut toisen nousevan tamperelaisbändin Boomfunk MC's:n. "Boomkkarit ovat hyviä frendejämme ja saatamme jopa räpätä yhdessä!" naureskelee Luunkova, hastattelun lopuksi. ¬