Graafinen suunnittelu / Reima Mäkinen

Mitä tarkoittavat DPI- ja LPI-resoluutio?

Email: 27.5. 1999

Tässä selvitin jälleen kerran itsellenikin asiaa... Käsite resoluutio, on sotkuinen, koska sitä käyteään myös näytön yhteydessä, jolloin kyse on suurehkoista silmällä näkyvistä pikseleistä (ja joita on aika vähän verrattuna tarkkojen tulostimien jälkeen!). Näytön resoluutio on siis avuttoman surkea verrattuna moderneihin tulostimiin.

DPI (Dots per inch) Pisteinä tuumalla kuvataan painokuvan resoluutiota tai tulostimen/monitorin tarkkuutta. DPI kertoo bittikarttakuvan sisältämästä informaatiosta, mitä suurempi luku on sitä suurempana kuva voidaan painaa.

LPI (Lines Per Inch) Rasterin tiheys mitattuna rasterin pisterivin suuntaisesti. LPI määritellään kuvalle tai julkaisun sivulle julkaisuohjelmassa. Rasteripiste muodostuu useasta tulostimen pisteestä (esim. 400dpi/8pistettä=50lpi, yhdessä rasteripisteessä on 8x8 tulostuspistettä jolla saadaan aikaan 64 erikokoista rasteripistettä eli 64 sävyinen rasteri).

Email: 5.8. 1999

Törmäsin taas siihen DPI-jutuun tuossa WOW Web-kirjassa. Siinäkin puhutaan 72dpi:n näyttöresoluutiosta... "With only 72 pixels per inch on standard computer monitors..." Mitähän to standardimonitori tarkoittaa?!
Nähdäkseni yksi tapa hahmottaa asiaa on verrata jonkin tietyn pistekoon tekstiä siihen, monellako pixelillä se näytössä esitetään. Esim. 10pt teksti on kirjan mukaan kooltaan yleensä 10pixeliä korkeaa. Ja kun tiedämme, että Pica piste (jota julkaisuohjelmat käyttävät)on 0,3517mm saadaan siitä helposti selville, että näytöllä 10pt teksti pitäisi olla n. 3,5mm korkeaa. Kääntäen yksi pixeli on kooltaan noin yksi piste, eli 72pistettä pitisi olla noin tuuma. 72kertaa 0,3517=2,532 cm ... ja eihän se heitä tuumast kuin inasen.

Times -tekstiä eri pistekoolla Macissä ja PC:ssä
Wordissa mulla Courierin ja Timesin x-korkeus on 6pixeliä ja Arialin 7pixeliä.
Netscape 3 näyttää 10pt timesin saman kokoisena kuin Word, mutta IE 4:ssä se on (Medium/oletusasetuksella) pixelin korkeampi. Tiemmä nämä jutut myös heittäävät käyttiksestä riippuen Macintoshin pistekoko 9 vastaa noin PC:n pistekokoa 12. Kummatkohan vehkeet WOW -kirjan kirjoittaneilla jenkeillä on?
Tässä yksi netistä löytynyt kuvallinen esitys aiheesta.

Käytännössä hämää se, että 600*800 näytöltä mitattuna kirjaimen IE/Times x-korkeus on vain n. 2,5mm, mutta 640*480 näytöllä se tuntuisi olevan lähellä sitä 3,5:tä. Tästähän olikin puhetta, että 72dpi tarkoittaisi tuota 640*480 tilaa Mikä se oli, se mainitsemasi resoluutio 122dpi(?), joka näin muodoin voisi vastata 600*800 näyttöä?

Käsittämätöntä, että alan kirjallisuus suhtautuu tähän asiaan näin leväperäisesti.
Epäilen, että kovinkaan moni ei taida tajuta mistä pohjimmiltaan on kyse!


Hiukka avoimeksi jää vielä heittämäni kysymys "kuvaputken piirron tarkkuuden" vaikutuksesta pistekoon. Se monitorin tarkkuushan siis vaihtelee yleensä 0,24:stä 0,28mikroniin(?). Mutta voisi kuvitella että se vaikuttaa ainoastaan siihen miten tarkasti kuva piirtyy. Karkeampi on enemmän jagged eli sahalaitaisempi, mutta sitä tuskin paljaalla silmällä näkee...

PSP 5:n helppi sanoo fileistä ja DPI-datasta puolestaan näin:

5. Where's the DPI (dots per inch) setting? When a file is loaded, the DPI information is read from the file and stored within Paint Shop Pro. When you save the file, the DPI information is written back out to the file. DPI information in version 4 was not read from the file, and the numbers specified in the File Preferences dialog box were always used when writing files back out. To change the DPI of a document in Paint Shop Pro 5, choose the Resize command from the Image menu. Select the "actual / print size" option to display the current DPI settings. Change the DPI settings as desired.

7. How do you set the print size? Since Paint Shop Pro 5 now handles document DPI, the only size option available in the Print Setup dialog box is scale. If you wish to change the document's true physical size, use the Resize command in the Image menu.