Rokpa International

Vuosikokous 11. -12. elokuuta 2003, lyhennetty raportti

 

 Lea Wyler: Tuloksia ja uusia tavoitteita (Rokpa International, Sveitsi)

 

"Älä kysy, mitä maailma tarvitsee, vaan mikä tekee sinut eläväksi, ja mene ja tee se, sillä maailma tarvitsee eläviä ihmisiä." (Harold Firman Whitman)

 

Moni projekti on edennyt lupaavasti vuoden aikana. Edellisetkin vuodet olivat hyviä, mutta nyt kasvu oli mittavaa ja keskuksia on tullut lisää. Tarpeet ovat suuret, sillä minne Akong Rinpoche Tiibetissä meneekin, tuhannet ihmiset tulevat pyytämään apua. Ja minne hän itse menee, avunpyyntöjä on lukemattomia. Rokpa Internationalin päämaja ei voi niihin kaikkiin vastata.

 

Kun Tiibetissä perustetaan koulu vaikkapa 20 lapselle ja se onnistuu, kaikki lähiseudulla kuulevat siitä ja on niin monia köyhiä, jotka tahtovat lähettää lapsensa kouluun. Miten koulun voisi pitää pienenä? Miksei laajentaa sitä 200 oppilaalle? Tai ainakin 40 – 50:lle? Ensi vuonna haaste on taas edessä. Se, mihin Rokpan jäsenjärjestön ovat sitoutuneet, kasvaa vuosi vuodelta, ja se on varojen hankintaan sitoutuneiden ansio. Ja siksi siitä ei voi luopua. On työskenneltävä yhdessä ja ponnisteltava entistä enemmän. Kun kuulee, miten paljon Rinpoche itse tekee, mitä koettelemuksia hän kestää, samoin kuin paikalliset, jotka ahkeroivat projektien onnistumiseksi, tahtoisi keskittyä tähän itsekin entistä enemmän ja siirtää muita asioita syrjään.

 

Sen sijaan, että jäsenjärjestöt valittaisivat työntekijäpulaa, ajasta voisi omistaa enemmän (vaikkapa viidenneksen) vapaaehtoistyöntekijöiden etsimiseen. Tällä tavoin Sveitsin osasto on saanut 15 vapaaehtoista varainhankkijaa, joilla on jo kokemusta tästä työstä ja jotka toimivat itsenäisesti.

 

Vaikka joidenkin jäsenjärjestöjen tulos oli laskenut, on ollut sellainenkin aika, että Rokpa Switzerland vastasi varojen keruusta sataprosenttisesti. Nyt sen osuus on vain 51 %. Se on muiden maiden ansiota ja Sveitsin pitää tehdä kovasti töitä pysyäkseen huipulla! Muista maista suoraan Rokpa Internationalin tilille tulevat lahjoitukset kirjataan nykyisin kunkin maan omiksi. 

 

Vuonna 2001 Rokpan tulot olivat 1,7 miljoonaa euroa ja vuonna 2002 ne olivat 1,8 miljoonaa euroa. Kulutimme vähän vähemmän, 1,7 miljoonaa, emme siis ole tehneet velkaa. Hyväntekeväisyysjärjestön ei pitäisi joutua velkoihin. Pyrkimyksemme on kuitenkin paljon suurempi: tänä vuonna aiomme esimerkiksi aloittaa kylän rakentamisen Tiibetissä. Se maksaa miljoonia euroja ja se raha on kerättävä lahjoituksin. Vuonna 1985 järjestön varoista sijoitettiin neljä prosenttia, ja nyt saimme niistä 4,9 % tuoton. Emme ota riskejä, on viisasta kulkea "kaitaa polkua". Sveitsissä jotkut hyväntekeväisyysjärjestöt ovat menettäneet puolet tuloistaan pörssissä.

 

Yleinen suositus on, että hyväntekeväisyysjärjestöllä olisi niin suuret säästöt, että toiminta voi jatkua kaksi vuotta ilman uusia lahjoituksia. Rokpa ei toimisi kuukauttakaan. Vuosina, jolloin rahat ovat loppuneet kesken, olemme joutuneet ottamaan lainaa pankeista. Jos kulutamme vuodessa 2 miljoonaa euroa, pankissa pitäisi olla 6 miljoonaa. Puhumme myöhemmin siitä, miten voimme motivoida toisiamme ja lisätä tuloja.

 

Hallintokulut olivat viime vuonna jääneet pieniksi. Pääkonttorissa on kaksi palkattua työntekijää ja 15 vapaaehtoista, jotka ovat hyvin iloisia voidessaan auttaa ja tuntevat tekevänsä jotain mielekästä vapaa-ajallaan. Innostusta vapaaehtoistyöhön lisää järjestön erityinen tausta: Buddhan opetusten seuraaminen.

 

Rokpa Internationalin päämaja Sveitsissä muuttaa uuteen osoitteeseen maaliskuun 2004 lopussa.

 

 Akong Tulku Rinpoche: Tiibetin projektit

 

Akong Rinpoche (Rokpa Internationalin perustaja ja puheenjohtaja) sanoi, että kun projektit Tiibetissä alkoivat, hän oli ainoa, joka niistä tiesi ja niissä vieraili.  Viime aikoina monet länsimaalaiset ovat käyneet katsomassa niitä, mm. kanadalaiset lääkärit ja ryhmä opettajia eri maista. Joillekin alueille länsimaalaiset eivät pääse. Kaikkiaan projekteja on ollut noin 140 yhteensä 46 maakunnassa. Kun jokin projekti saadaan päätökseen, uutta ei välttämättä aloiteta, sillä on tarkoitus vähentää niiden määrää ja kasvattaa kokoa.

 

  • Koulut

 

Yleensä Rokpa huolehtii oppilaiden kuluista ja maksaa erikoisaineiden opettajien palkat. Tavalliset lukuaineet ovat paikallisten viranomaisten vastuulla. Ennen tuettiin erillisiä koululuokkia, mutta tuki suunnataan nyt niin, että tukea saa kokonainen koulu, vaikkapa tuhat oppilasta. Tällaiseen tiibetiläisen vähemmistön keskiasteen oppilaitokseen oppilaat tulevat ympäristön kylistä. Kokonaishyödyn on tarkoitus kasvaa.

 

Kun alakoulut rakennettiin, ei ollut aikaa miettiä keskiasteen koulutusta. Kokemus on osoittanut, että kun kerran on alkanut vastata lasten koulunkäynnistä, se pitäisi suunnitella yliopistotasolle saakka. Rokpa-lasten määrä ei ehkä kasva, mutta sitoumus tukea lasta pitenee, ehkä jopa 20 vuodeksi. Tukea saavia orpoja ja erittäin köyhistä oloista tulevia lapsia tuetaan ala-asteelta lähtien kaikilla koulutustasoilla ja nuoret voivat myös päästä Rokpan tuella ulkomaille jatkamaan opintojaan. Ne nuoret, jotka oppivat esimerkiksi kirjanpitoa Englannissa, voivat auttaa Rokpa projekteissa ja tuottaa raportteja niistä.

 

  • Käsityöläiskylä

 

Yushuun on syntymässä käsityöläiskylä. Se on uusi suuri projekti, joka tukee Tiibetin kulttuuria ja käsityöläisperinteitä. Siellä on myös harjoittelupaikkoja vammaisille, jotka muuten eivät Tiibetissä pääse ollenkaan kouluun. Vammaiset ja mieleltään sairaat jäävät siellä kotiin vanhempien hoitoon ja saattavat viettää elämänsä nurkkaan sidottuina kuin vangit. Se on suurta kärsimystä ja Rinpoche toivoo, että voisimme luoda kodin ihmisille, jotka eivät pysty huolehtimaan itsestään. Ei ehkä väkivaltaisesti käyttäytyville, mutta muille.

 

Rinpoche ennakoi, että kylän rakentaminen on hyvin suuri projekti ja vie paljon varoja. Siihen varattu alue on kooltaan 25 km². Jos paikallisille päättäjille esitellään konkreettinen ehdotus, he yleensä antavat maan käyttöön ilman, että sitä tarvitsee ostaa. Alueella suojellaan villieläimiä, puhdistetaan vesistöjä ja istutetaan lääkeyrttejä. Lääkeyrteistä saadaan tuloja. Kylän pitäisi olla omavarainen viiden vuoden kuluttua.

 

Viime vuosina kemikaalien käyttö viljelyssä on lisääntynyt kovasti ja kouluissa opetetaan lisäämään tuottavuutta kaikin keinoin. Laatua ei ajatella. Rokpan luonnonmukaisen viljelyn projektit näyttävät esimerkkiä siitä, että on muitakin teitä. Kiinassa käytetään tiibetiläisiä yrttilääkkeitä laajasti ja villit yrtit käyvät yhä harvinaisemmiksi. Täytyy kiinnittää huomiota kasvien suojeluun ja tehdä tutkimusta, miten niitä voisi viljellä. Näihin ongelmiin voidaan myös paneutua Yushun kyläprojektissa.

 

 

  • Kirjojen julkaiseminen

 

Tiibetin kansan kulttuuriperinteen säilyttämiseksi rakennetaan uudelleen luostareita ja temppeleitä, joissa ikivanha viisaus on säilynyt vuosisatojen saatossa. Kansanperinteen hengellinen puoli on erittäin tärkeä. Sen takia Rokpa tukee yliopistoja, erakkomajoja ja retriittipaikkoja, joita on viime vuosina tullut lisää.

 

Kirjojen julkaiseminen on myös tärkeää. Ne jaetaan kolmeen ryhmään: lääketieteen ammattikirjat, koulukirjat ja uskonnolliset tekstit. Rokpa on julkaissut teoksia, joista on ollut enää yksi tai kaksi kappaletta jäljellä, kuten Khenpo Tsenamin kuusiosainen lääketieteen julkaisu. Sellaisten käsikirjoitusten saaminen edes lainaksi yksityisistä kokoelmista maksaa paljon. Jotkut tekstit on kirjoitettu ikivanhalla pikakirjoituksella, jota vain tiibetiläiset lääkärit osasivat lukea. Rokpan tukemista 600 lääkäristä tällä hetkellä pari tusinaa työskentelee noiden tekstien tulkitsemiseksi.

 

Tähän mennessä Rokpa on julkaissut viisi sellaista lääketieteellistä teosta, joita ei enää ollut saatavana. Tänä vuonna julkaistaan kolme tai neljä lisää. Myös koulukirjoja julkaistaan ja ensi vuonna saadaan päätökseen 20-osaisen tiibetinbuddhalaisen kirjasarjan painaminen. Se on karma kagyu -koulukunnan perusteos. Edellisten Karmapoiden opetuksia julkaistaan myös sikäli kun niitä löydetään. Ne kaiverretaan painolaatoiksi Ndegen painotalossa. Tänä vuonna saadaan valmiiksi kymmenosainen sarja. Projekti jatkuu, kunnes kaikki Karmapoiden olemassa olevat opetukset on löydetty. myös muiden suurten mestareiden teoksia julkaistaan 10 – 20 teoksen vuosivauhtia.

 

Diana Dodd: Englanninkielen opettajat Tiibetissä

 

Viimeisen kahdeksan vuoden aikana vapaaehtoisia on ollut 19 yhteensä yhdeksästä eri maasta. Opettajat ovat työskennelleet pääasiassa Yushussa. Myös Gansussa on projekti alkamassa. Suurin osa opettajista on ollut naisia, joukossa on kolme miestä. Naiset ovat olleet työssä keskimäärin seitsemän kuukautta, miehet vain kuusi viikkoa.

 

94 % opettajista raportoi, että aika oli "heidän elämänsä paras kokemus". Yksi (mies) ei kommentoinut mitenkään. Puolet opettajista on palannut Tiibetiin ainakin kerran, neljännes löysi matkaltaan puolison ja kolmannes on jäänyt pysyvästi työhön alueelle. Kaikki opettajat ovat korkeasti koulutettuja ammattilaisia.

 

Diana Dodd järjestää opettajien työpaikat Tiibetissä. Toistaiseksi yhtä aikaa Tiibetissä voi työskennellä yhtä aikaa neljä opettajaa. Pätevyysvaatimukset ovat korkeat ja tarvitaan kypsyyttä kohdata alkeelliset olot.

 

Kuten Rinpoche sanoi, Englannissa on ollut tiibetiläisiä jatko-opiskelijoita, viime vuosina mm. kirurgi, kirjankustantaja, yliopiston hallintovirkamies ja kehitysapuvarojen jakamisesta vastaava säätiön edustaja. Kaikki palasivat Tiibetiin ja tekevät arvokasta työtä Tiibetin kehittämiseksi. Ongelmat ovat liittyneet Edinburghin yliopiston korkeisiin lukukausimaksuihin ja isäntäperheiden löytymiseen, mutta ne on saatu ratkaistua.

 

Isaac Sobol: Lääkärit Tiibetissä

 

Rokpa Canada on viiden vuoden ajan lähettänyt lääkäriryhmiä Yushuun. Kiinan hallitus on poistanut alueelta valtiollisen terveydenhoidon ja kaikki sairauskustannukset on maksettava käteisellä. Sikäli kun on tiedossa, Rokpa on ainoa alueella toimiva länsimaista terveydenhoitoa tarjoava järjestö. Kanadassa vierailleet tiibetiläiset lääketieteen opiskelijat ovat olleet suureksi avuksi, kun terveysasemia on rakennettu ja toimineet myös kääntäjinä.

 

Jännitystilat, nivelreuma ja masennus ovat yleisiä sairauksia. Nivelreuma on varsin yleistä. Yksinkertaisesta puudutuksesta ollaan myös hyvin kiitollisia. Suurin ongelma on miten ehtiä auttaa kaikkia tarvitsijoita. Ihmiset tulevat kolmenkin päivämatkan päästä tapaamaan länsimaalaisia lääkäreitä.

 

Lääkärit ovat vieneet mukanaan lääkefirmojen lahjoittamia lääkkeitä. Rokpan jäsenjärjestöt eri maissa voisivat ottaa yhteyttä lääkkeiden valmistajiin ja pyytää lääkelahjoituksia. Niistä olisi hyötyä Rokpan klinikoilla Tiibetissä. Niiden täytyy olla sellaisia lääkkeitä, jotka eivät vanhene nopeasti. Vanhentuneita lääkkeitä ei voida käyttää.

 

Yushuun lähteviltä lääkäreiltä vaaditaan korkea ammattitaito ja muut soveltuvat ominaisuudet samoin kuin opettajiltakin. Lääkärit Tiibetissä

 

Lea Wyler: Raportti Nepalista

 

Huolimatta levottomuuksista katukeittola oli viime talvenakin auki. Sitä arvostetaan nyt entistä enemmän ja lapset tuovat kukan terälehtiä kiitoksena ruoka-avusta. Nepalin Punainen Risti oli antanut suosituskirjeen nähtyään Rokpan katukeittolan. On hyvä, jos lehtiartikkelit ja tällaiset suositukset kootaan kussakin maassa kansioksi, jota sponsorit voivat selailla.

 

Katukeittiö on toiminut hyvin, vapaaehtoistyöntekijöitä on ollut tarpeeksi, joskin he ovat nyt tulleet kaikki Sveitsistä. Aiemmin mukana oli vapaaehtoisia 13 eri maasta ja olisi hyvä, jos jatkossakin saataisiin yhteen kansainvälinen joukko työntekijöitä.

 

Kun Lea oli sairaana, kaksi kerjäläisnaista vaati päästä hänen puheilleen. Hän otti heidät lopulta vastaan, ja kävi ilmi, että kerjäläiset olivat yhdessä valinneet heidät edustajikseen ja heidät tehtävänään oli antaa Lealle neuvoja, minkälaiseen hoitoon hänen tulisi hakeutua.

 

Hollantilainen vapaaehtoistyöntekijä teki filmin Nepalista, se on näytetty televisiossa ja sen avulla on kerätty paljon varoja lastenkotia varten. Lastenkodin peruskivi muurattiin viime vuonna.

 

Nepalissa veden laatu on huono, jopa paikalliset sairastuvat siitä. Lastenkodin tontilla on hyvä kaivo ja naapuritkin voivat saada siitä vettä. Se auttaa hyvän naapurisovun ylläpitämisessä. Rakentaminen alkaa lokakuussa 2003, mutta talo vaikuttaa jo nyt liian pieneltä. Toisen lastenkodin tonttia etsitään parhaillaan. Samalla voitaisiin laajentaa naisten työpajaa, joka toimii hyvin ja myy käsityötuotteita internetissä.

 

Rokpa viettää 25. juhlavuottaan vuonna 2005. On suunniteltu, että Rokpan uusi lastenkoti Nepalissa voisi viettää avajaisiaan silloin.

 

Kehitysvammainen Rajit otettiin Rokpan lastenkotiin 12 vuotta sitten. Hänestä on ollut paljon huolta, mutta myös iloa. Hän on hyvä matematiikassa ja urheilussa ja voitti Nepalin paraolympialaisten juoksukilpailun 4. sijan.

 

Jotkut lastenkodin lapset ovat nyt päättämässä kouluaan. He eivät tahtoisi lähteä lastenkodista. Muista lastenkodeista karataan vähän väliä ja onkin ihmetelty, miten meillä on päinvastainen ongelma!

 

Nuorten on tehtävä työtä opintojen ohessa. Rokpa maksaa koulumaksut ja palkasta 25 % menee Rokpalle, 50 % säästöön ja 25 % on taskurahaa. Viime vuonna esitettiin kaikenlaisia verukkeita siitä, että töitä ei ole. Sitten Lama Yeshe vieraili lastenkodissa ja Lea sanoi lapsilleen: "Häpeän Laman edessä, että olen äitinne, enkä saa teitä töihin!" Hän antoi pojille kymmenen päivää aikaa löytää työpaikat. Kun hän tuli takaisin, kaikki olivat töissä.

 

Spitaalisairaista huolehtivan järjestön kanssa on aloitettu luonnonmukaisten hedelmäpuiden viljelyprojekti. Ne lastenkodin lapset, jotka ovat lahjakkaita käytännöllisissä töissä, voivat päästä sinne oppiin.

 

Yksi pojista, Dilip, pääsee toiveammattiinsa. Hän lähtee Amerikkaan opiskellakseen lentäjäksi. Amerikkalainen lentäjä, jota aikaisemmin oli itseään autettu, halusi siirtää hyvän onnensa seuraavalle ja maksaa Dilipin opiskelukulut.

 

On hyvä, jos lapset pääsevät käymään länsimaissa. Esimerkiksi eri maiden Nepal-ystävyysseuroille kannattaa mainita Rokpan lastenkodista.

 

On myös mahdollista etsiä isäntäperheitä, jotka maksavat luokseen vierailulle tulevan lapsen matkakulut, passin ja asumisen. Kouluista voidaan usein saada vapaaoppilaspaikkoja. Dilipin kohdalla Rokpa takaa, että hän palaa Nepaliin. Rokpa myös vastaa sairauskuluista, joita pakolliset vakuutukset eivät kata. Useimmissa muissa maissa on samankaltaisia sääntöjä. Keskeistä on, että löytyy mukava perhe lapsesta huolehtimaan. Kanadassa vierailevat nuoret ovat pääsääntöisesti olleet suuremmaksi avuksi perheilleen kuin nämä heille.

 

Rokpa-kodissa kasvanut tyttö, Sönam on suorittanut pääsykokeet ja päässyt Kathmandun yliopistoon opiskellakseen lääkäriksi. Toinen tyttö, Sakhuina, on opiskellut homeopatiaa paikallisessa sairaalassa ja jatkaa opintoja ammattikoulussa.

 

Maolaississit kouluttavat nuoria terroristeiksi ja maataloustuotanto vähenee. On myös ollut pahoja tulvia. Maaltapako kaupunkeihin on kiihtynyt ja turismi on vähäistä levottomuuksien pelossa. Liikemiesluokka muuttaa Intiaan ja hyväntekeväisyysjärjestöt vetäytyvät. Nämä ongelmat eivät koske Rokpaa – jatkamme kuten ennenkin. Jotkut lahjoittajat ovat epäröineet, mutta juuri silloin on autettava, kun sitä eniten tarvitaan.

 

Trish Swift: Raportti Zimbabwesta

 

Zimbabwen talous on huonontunut vuoden 1999 jälkeen. Kiistat maanomistuksesta ovat johtaneet siihen, että parhaita maita ei viljellä lainkaan ja nälänhätä on tosiasia. Parin viime vuoden kuivuus on johtanut siihen, että eletään tuontiruoan varassa. Hallitus jakaa saatuja ruoka-avustuksia poliittisin perustein ja inflaatio on 400 %. Ihmiset laihtuvat, he kävelevät, koska polttoainetta ei ole ja vaatteet kuluvat. Eletään vaihdantataloudessa. Joka kolmas aikuinen sairastaa AIDSia.

 

Hiukan kansainvälistä ruoka-apua on kanavoitu tarvitsijoille Rokpan kautta Hararessa. 128 yksinhuoltajaäitiä, joilla on vammainen lapsi, on saanut maissijauhoa, jota muuten ei ole saatavilla. Nuoria äitejä, jotka asuvat muovista kyhätyissä suojissa on autettu rakentamalla muuttamia puisia mökkejä.

 

Luomuviljelyä on harjoitettu vähäsen ja Hararessa järjestetty kurssi vihannesten kotitarveviljelystä. Rokpa on kustantanut siemenet. On myös tehty pähkinävoita, kynttilöitä ja saippuaa. Muutamia kerjäläisiä on autettu maksamalla heidän lääkärissäkäyntikulunsa, mutta avuntarvitsijoita on valtavasti ja resurssit ovat pienet.

 

Mufukosi on Rokpan tukema projekti, jossa katulapsille opetetaan perinteisiä kansantansseja. Mukana on nyt 50 lasta. Tätä kautta on saatu selville, mitkä perheet ovat todella ruoka-avun tarpeessa, ja tuki on voitu kohdistaa paremmin.

 

Yhden lahjoittajan tuella on perustettu pieni rahasto HIV potilaille, jotka tarvitsevat lääkkeitä. Lääkkeet maksavat noin 40 euroa kuussa ja se on Zimbabwessa hyvin kallista, mutta elintärkeää ihmisille. Esimerkiksi Valenta, kahden lapsen äiti, joka kantaa HIV-virusta, ei sairauden ollessa pahimmillaan voinut edes liikkua. Nyt hänellä on työ ja hän auttaa muita AIDS-potilaita. Suurin ongelma on, että paljon rahaa kulutetaan pieneen joukkoon ihmisiä.

 

Lea Wylerin vierailu Zimbabwessa oli hyvin onnistunut ja hänen toivottiin viipyvän pitempään. Lea arvioi, että projektit olivat tukevalla pohjalla, mutta niiden tulisi laajentua.

 

Rob Nairn: Etelä-Afrikan projekteista

 

Aikaisemmin hyvin toiminut katukeittola on menettänyt suurimman rahoittajansa. Tulot vähenivät viidennekseen aiemmasta ja palkattu työntekijä täytyy irtisanoa. Tähän mennessä Rokpa on jakanut ruokaa kaupungin keskustassa kolmena iltana viikossa ja muut järjestöt neljänä. Nyt iltoja on harvennettava.

 

Tara Rokpa keskus kolmen tunnin ajomatkan päässä Johannesburgista suunnittelee, että sinne perustetaan koulu kaduilla asuneille tytöille. Siihen on asetettu paljon toivoa, sillä keskus sijaitsee eräillä maan köyhimmistä alueista.

 

Cape Townin keskus tukee perhettä, jonka isällä on syöpä. He tutkivat paikallisen lääkekasvin käytön mahdollisuuksia sekä syövän että AIDSin hoidossa. Kliinisten tutkimusten jälkeen siitä voi tulla kauppavalmiste kansainvälisestikin. Etelä-Afrikan lääketieteellinen tutkimuslaitos on varmistanut kasvin myrkyttömyyden. Rokpa on valmis lähettämään kasvin siemeniä tutkijoille eri maihin, jotta saataisiin selville sen kasvuvaatimukset ja voitaisiin tutkia sitä lisää.

 

Grzegorg Brel: Puola

 

Grzegorg ja Anna Brel vuokrasivat viime vuonna tilat Puolan Panaiselta Ristiltä kolmeksi kuukaudeksi katukeittolaa varten. Ensi vuonna aika pitenee. Keittola tarjoaa aterian 60 – 100 henkilölle ja se on auki päivittäin. Punainen Risti on myös lainannut kalustoaan ravintoloiden lahjoittaman ruoan kuljetukseen. Toistaiseksi Puolan keräysten tuotto on käytetty kokonaan maan omaksi hyväksi.

 

Kokouksen osallistujamaat Italia, Espanja, Hollanti, Suomi, Itävalta, USA, Irlanti, Sveitsi, Baskimaa, Saksa, Belgia, Britannia, Ranska ja Kanada suunnittelivat keräyskampanjoita. Jos olet kiinnostunut olemaan mukana keräyksen  järjestämisessä, ota yhteyttä osoitteella rokpa@rokpafinland.org

 

Päätössanat (Akong Rinpoche)

 

Tulevaisuuden ala Tiibetissä on lakitiede. Sekä siviililain että ihmisoikeuksien tuntemus voivat olla siellä hyödyksi. Juristien ja opettajien lisäksi ympäristöprojekteihin tarvitaan lisää väkeä, näiden alojen opiskelijoiden sponsorointi on tarpeen. Sen sijaan lääketiedettä voi opiskella Kiinassa. Mutta jos muutos tulee, se ei tule taistelun vaan lain kautta. Jos voimme kouluttaa lakimiehiä, tulevaisuudessa on toivoa.

 

Rinpoche toivoi, etteivät eri maiden Rokpa-järjestöt lakkaisi ponnistelemasta, ennen kuin ne ovat saavuttaneet tavoitteensa. Hänelle itselleen kuolema asettaa rajat. Ihmiset voivat saavuttaa paljon, kun he asettavat tavoitteensa pitkällä aikavälillä. Vaikka koirat purisivat jalkaan, se ei aseta estettä, jos on yksipisteisesti keskittynyt pitkän aikavälin tavoitteeseen. Ellei katso nenäänsä pidemmälle, tulevaisuudessa ei ole toivoa. Jos katsoo itseään liian läheltä, näkee vain virheitä. Kaukainen tavoite auttaa asettamaan arkipäivän ongelmat oikeisiin mittasuhteisiin. Työskentelemme yhdessä; jos yksi ei pysty tavoitteeseensa, joku toinen voi sen tehdä, jokainen tekee parhaansa.  

 

kotisivulle