Lama Yeshe Losal Rinpoche

Elävä Dharma  (ote kirjasta Living Dharma)

On onni että voimme muuttaa itsemme. Niin meidän ainakin pitäisi koettaa tehdä ennen kuin koetamme muuttaa koko maailman. Ellemme voi muuttaa itseämme, muiden muuttamisesta puhuminen ei johda tuloksiin. Emme pysty vaikuttamaan kehenkään. Mutta jos itse muutumme, meidän ei tarvitse saarnata, sillä kaikki huomaavat muutoksen. He näkevät sen että selviämme elämässä paremmin kuin muut, että hallitsemme tekojamme ja sanojamme. Silloin he luonnostaan yrittävät muuttaa omia tapojaan.

Siksi on erittäin tärkeää synnyttää itsessään tahto oppia kesyttämään oman mielensä liikkeet. Jos todella vakuutumme siitä, että on tärkeä löytää sisäinen rauha jota kukaan ei voi ottaa meiltä pois, niin sitten löydämme tarvittavan ajan. Ajan puute ei voi olla ongelma, sillä kun haluamme tehdä jotain mistä pidämme, jutella ja viihtyä, aikaa ajanviettoon löytyy. Eikö olisi paljon parempi itsellemme olla rauhallisin mielin ilman että aina tarvitsee luottaa johonkin ulkopuoliseen, ihmiseen, organisaatioon, paikkaan?

Ei ole helppoa oppia mietiskelemään, sillä nykyisin ihmiset ovat kovin onnettomia ja vihaisia. Heti kun istuu mietiskelemään, neuroosit ja tunteet ottavat yliotteen. Tästä syystä sen sijaan, että koettaisimme löytää sisäisen rauhan, annamme itsemme tuhota toisten onnen, onhan se paljon helpompaa. Tuhota kaikki muut, syyttää kaikkia muita on helpompaa kuin ottaa syy omille niskoilleen. Kuitenkin tiedämme, että kun mielemme on rauhallinen, tyyni ja vakaa, olemme ystävällisempiä ja lempeämpiä. Meistä kuka tahansa voi olla tuo ihana ihminen, jos meillä vain on viisautta kehittää sisäistä rauhaa.

Kaltaiseni lamat koettavat auttaa muita luomaan tuon rauhantilan itsessään, selittävät miksi se on hyödyllinen ja antavat toimivat ohjeet siitä, miten sitä kehitetään.

Jos joku haluaa todella hyötyä Buddhan opetuksista, mietiskely on oikea tie. Löytääksemme omat mahdollisuutemme tulla Buddhaksi, meidän tarvitsee vain antaa itsellemme hiukan aikaa ja tilaa, istua ja rentoutua niin ruumiillisesti kuin henkisestikin. Järjestä siis aamuisin vähintään viisitoista minuuttia aikaa istua hiljaisessa huoneessa, pohdi mitä aiot tehdä päivän kuluessa ja muista aina olla varovainen sanoissa, teoissa ja ajatuksissa.

Lama Yeshe Losal Rinpochen elämäkerta

kotisivulle