17. Karmapa Ogyen Trinley Dorje vastasi vuonna 2000 dharmaoppilaiden kysymyksiin, pian sen jälkeen kun hän oli paennut Tiibetistä. Hän oli silloin 14-vuotias.

 

Kysymys: Miten aloitteleva dharmaoppilas kirjoittaa kunnollisen artikkelin Karmapasta?

 

Karmapan vastaus: Oikea motivaatio ja vilpittömyys ovat tärkeämpiä kuin buddhalaisuus uskontona.

 

Kysymys: Miksi tulit Intiaan?

 

Vastaus: Tulin Intiaan säilyttääkseni kulttuurini, buddhalaisuuden, ja levittääkseni bodhimieltä kaikille tunteville olennoille. Vaikka jouduin jättämään luostarini, omaisuuteni ja vanhempani, se kannattaa dharman levittämisen vuoksi. Tahdon koettaa auttaa tuntevia olentoja, vuoria, puita ja jokia.

 

Kysymys: Millaisena näet roolisi Karmapana ja mitä aiot tehdä?


Vastaus: Rooli ei ole erityisesti omani, vaan kuuluu kaikille Karmapoille. Karmapoiden hyvää tekevä vaikutus buddhalaisuudelle Tiibetissä on rajatonta. Perimyslinja auttaa lukemattomia tuntevia olentoja. Tämä on kaikkien Karmapoiden velvollisuus: kehittää rakkautta ja myötätuntoa kaikkia kohtaan, erityisesti Tiibetin kansaa kohtaan ja säilyttää Tiibetin kulttuuri ja uskonto.
Buddhadharma kukoistaa, kiitos monien suurten mestarien, erityisesti aikaisempien Karmapoiden.

 

Kysymys: 16. Karmapa matkusti Arizonaan vuonna 1974 tavatakseen alkuperäiskansoihin kuuluvan hopi-intiaaniheimon vanhimpia. Hän täytti heille annetun ennustuksen: "Kun rautalintu lentää, kun hevoset juoksevat pyörien päällä, kuningas saapuu punaisen miehen maahan." (Padmasambhava 700-luvulla). [Karmapa auttoi hopi-intiaaneja sateen teossa.]16. Karmapalla oli erityinen suhde noihin Amerikan alkuperäisasukkaisiin, hopeihin. Miten näet tämän suhteen ja aiotko kehittää suhdetta hopi-vanhimpiin?


Vastaus: Tuo suhde oli suuri siunaus 16. Karmapalle tuolloin. On vaikea sanoa, mitä tällä kerralla tapahtuu. Oikea aika ja oikea karma ovat tärkeitä. Luonnollisten syiden ja olosuhteiden täytyy olla läsnä. Jos siitä on hyötyä ja apua, niin tapahtuu, ellei ole, karma on hiipumassa, eikä niin käy.

Kysymys: Buddha ennusti, että 2500 vuotta sen jälkeen kun hän opetti, opetukset leviäisivät länteen. Mikä on sinun roolisi tässä ennustuksessa? Miten aiot levittää dharmaa?

Vastaus: Buddhan ennustukset toteutuvat, kukaan ei voi epäillä sitä. Omalta osaltani en voi sanoa sitä enkä tätä. Karmapa ei yksin voi levittää dharmaa, se ei ole pelkkä nimi, joka koskee yhtä ihmistä. Karmapa-sanan merkityksestä voi kuitenkin olla apua. Se tulee sanskritin sanasta Karma Ka, mikä tarkoittaa karman liikkumista. Se käännettiin tiibetiksi sanalla Karmapa. Olen kaikkien buddhien toiminnan ruumiillistuma. Levitän buddhadharmaa buddhien ja bodhisattvojen kymmeneen ilmansuuntaan. En tiedä minne dharma menee, katselkaa ympärillenne niin näette.

 

Kysymys: Länsimaisina ihmisinä tämä ennustus kiinnostaa meitä erityisesti, mikä olisi meidän erityinen osamme tässä?

Vastaus: Buddhan opetukset ovat rajattomia. En pysty sanomaan, mitä yksilön tulisi tehdä. Yleisesti ottaen teidän tulisi yrittää kehittää bodhimieltä, huolenpitoa toisistanne, rakkautta toisianne ja kaikkia tuntevia olentoja kohtaan, motivaationne tulisi olla vilpitön ja teidän tulisi tehdä harjoituksenne. Tämä on Buddhan opetuksen ydin.

 

Kysymys: Oli kiintoisaa kuulla, että sisällytit vuoret, puut ja joet kaikkia olentoja kohtaan solmimaasi sitoumukseen. Voisitko sanoa jotain nuorisolle ja heidän kasvattajilleen, joille ympäristönsuojelu on myös tärkeää?


Vastaus: Kunnollinen kasvatus kaiken perusta. Kasvatuksen tulisi nojata kulttuuriin, säilyttää perinteitä ja opettaa tiedollisia taitoja. Kaikkien näiden tulisi perustua keskittymiseen. Kunnon kasvatuksen pitäisi opettaa hyviä tapoja. On tärkeää, että oppilailla on myös vapautta. He tarvitsevat vapautta ilmaistakseen itseään omalla tavallaan ja löytääkseen parhaan tavan, jolla voivat olla hyödyksi kaikille olennoille.

Kysymys: Kun näin Karmapan ensimmäistä kertaa hämmästyin tapaa, jolla hän yksilöi yleisönsä, katsoo suoraan silmiin ja hymyilee.
Se ei ole mikään tavallinen hymy. Se on hymy, josta huokuu myötätunto ja se täyttää minut kokonaan. Se inspiroi niin, etten haluaisi enää koskaan hukata yhtään hetkeä elämästäni. Sen takia tahtoisin vain tietää… mikä saa sinut hymyilemään?

Vastaus: Ei ole tärkeää, mikä minut yksilönä saa hymyilemään. Tärkeää on se, mikä saa ihmiskunnan hymyilemään. Ihmiskunta hymyilee, kun motivaatiomme ja tekomme vastaavat toisiaan.

 

Karmapan toiminta

 

kotisivulle