Arkisto - Syksy 2002

Rokpa uutisia Nepalista

Hajur pääsee kotiin

Rokpan lastenkodissa on nyt kolme uutta asukasta isoäiti mukaan lukien. Lastenkoti on tupaten täynnä ja toimii vuokratiloissa. Omien tilojen rakentamista on siirretty levottomuuksien takia, ja työt alkavat tammikuussa 2003.

81-vuotias Hajur sai kuitenkin suojaa Rokpa-kodista, hän nukkui aiemmin portaiden alla kaupan takana.

Hajur on tunnettu hahmo Boudhan kaduilla. Hän kävi säännöllisesti Rokpan katukeittiössä, jakoi kukkia, siunausta ja hedelmiä ja otti itse vain mitä hänelle tarjottiin. Usein hän näki nälkää ja iän karttuessa hän haurastui ja muuttui entistä haavoittuvammaksi.

Hajur haki Rokpalta apua 9-vuotiaalleen lapsenlapselleen, Kedarille, jota pahoinpideltiin. Kedar-poika ja toinen 9-vuotias, Tsering, ovat ne kaksi lasta, jotka on tänä vuonna otettu lastenkotiin. Rokpassa nähtiin, että Hajur oli itsekin avun tarpeessa, joten hänelle tarjottiin huonetta entisen klinikan laboratoriosta. Nyt kun lapset tulevat koulusta, isoäiti on vastassa.

Hajur kertoo heille tarinoita, halaa nuorimmaisia ja antaa lahjoja. Lea Wyler sanoo: "En tiedä, kummalle tästä järjestelystä on enemmän hyötyä hänelle vai lapsille." Hajur saa nyt elää rauhallisia päiviä ja hänen lapsenlapsena Kedar, jota kohdeltiin ennen niin huonosti, ettei hän kyennyt hymyilemään, on saanut ympärilleen rakastavan perheen. Kun Hajur oli viettänyt uudessa kdissan muutaman päivän häneltä kysyttiin, tarvitsiko hän jotain. Hän vastasi: "Minulla on katto ja ruokaa. Mitä muuta voi tarvita?"

Auta meitä rakentamaan uusi koti lapsille ja vanhuksille, jotka edelleen elävät kaduilla. Rakentaminen alkaa ensi vuonna ja tarjoaa myös työtä paikallisille.


Entiset katulapset matkalla menestykseen

Kerran he olivat rääsyisiä katulapsia -- nyt seitsemän Rokpa lastenkodin kasvattia on saamassa opintojaan päätökseen. Heillä on intoa ja ahkeruutta ja valtava halu auttaa muita äärimmäisen köyhässä maassaan.

Rokpa tukee nuorten lisäopintoja jos he todistavat olevansa sen arvoisia. Opiskelijat työskentelevät Rokpalle kolme vuotta tai maksavat osuuden palkastaan sitten kun menevät ansiotyöhön. Ravi, poika joka kerjäsi Boudhan kaduilla ja jonka isällä oli spitaali, on ensimmäinen Rokpan töihin ryhtyvä opiskelija. Päivisin hän opiskelee tietotekniikkaa ja iltaisin auttaa lastenkodissa valvomalla, että lapset tekevät kotitehtävät ja menevät ajoissa nukkumaan.

20-vuotias Bijay opettelee saksaa ja toivoo pääsevänsä Berliiniin opiskelemaan kaupallista alaa. Hänellä on jo jonkin verran tukea, mutta se ei vielä riitä.

Sönam on muuttanut lastenkodista sisäoppilaitokseen ja keskittyy täysipäiväisesti lääkärin opintoihin.

Dilip uneksii lentäjän ammatista ja on löytänyt amerikkalaisen sponsorin, joka on luvannut auttaa häntä.

Etsimme tukijaa Sakunalle joka tahtoisi tulla sosiaalityöntekijäksi erikoisalanaan perhesuunnittelu.

Vuosi vuodelta lapset kasvavat ja yhä useampi on iässä, jolloin mennään ammattikoulutukseen. Auttamalla Rokpaa toteuttamaan lasten unelmat voimme luoda Nepalille kirkkaamman tulevaisuuden.

Sushila, Jamuna ja Shoba Adhikari ovat kolme sisarusta, joita Rokpan lastenrahasto tukee. Tässä on heidän tarinansa.
"Elimme pienessä majassa Ramechapin kylässä. Isämme sairastui spitaaliin ja kyläläiset alkoivat vihata meitä. He luulivat että olemme kirottuja ja ajoivat meidät pois. Neuvottomina tulimme Pahupatin temppelin luo, kerjäsimme ja jokainen päivä oli koettelemus. Sitten Rokpa tarjosi apua maksamalla opintomme, ruoan ja vaatteet. Olemme nyt ylpeitä Rokpa perheen jäseniä ja sitoudumme kaikki auttamaan muita Rokpan kautta kun opintomme päättyvät."

Naisten työpajassa on nyt kaksitoista työntekijää. Johtaja Pema käsittelee tilaukset, luo uusia malleja ja opiskelee englantia ja tietotekniikkaa vapaa-aikanaan.

Pajassa valmistetaan vaatteita, kankaita ja koruja sekä uutena tuotteena käsintehtyä paperia. Tuotteet ovat nähtävillä sivulla rokpa.org ja niitä voi tilata internetistä.

Poliittinen ja taloudellinen epävarmuus Nepalissa on lisännyt avun tarvitsijoiden määrää, kylminä kuukausina yhä useampi on riippuvainen Rokpan tarjoamista kahdesta lämpimästä ateriasta päivässä, vaatteista ja sairaanhoidosta. Lama, lakot ja katuväkivalta Nepalissa vaikeuttavat arkea. Siitä huolimatta Rokpan työ jatkuu ja katukeittiö avautuu tavalliseen tapaan jouluaattona.

Uutisia:

Levottomuuksien keskellä

Nepalin poliittinen tilanne on levoton ja turismi vähentynyt. Eräs nepalilaismies, jolla oli tapana antaa avustuksia ja aikaansa, tuli Rokpan toimistoon kyyneleet silmissä. Hän oli menettänyt läheiset sukulaisensa ja pyysi Rokpaa ottamaan hänen lapsensa kouluun. Levottomuuksien takia katukeittola täytyi sulkea joiksikin päiviksi, mutta vapaaehtoiset eivät lähteneet pois, ja Rokpa jatkaa olosuhteista huolimatta. Viime talvena tarjottiin 45000 ateriaa ja ilman Rokpaa sadat ihmiset olisivat nähneet nälkää päivittäin kylmimpänä talvisydämenä.

Soppakeittiön talvi 2000/2001 

Margit Stahel vastasi katukeittolan toiminnasta kolmatta kertaa. Joulukuun alussa hän matkusti Nepaliin, jonne eri puolilta maailmaa tulevat vapaaehtoiset avustajat kokoontuivat. Oli mahdollista käyttää samaa aluetta keittolan sijaintipaikkana, mutta pinta-ala oli pienentynyt. Yhteen telttaan pystytettiin keittiö ja toiseen klinikka. Varastossa olleet keittiövälineet piti puhdistaa perusteellisesti. Polttopuiksi tuotiin hukkapuuta paikallisesta verstaasta. Sähköt ja vesipiste asennettiin. Rakennettiin yksinkertaisia istuimia ja alue aidattiin niin etteivät eläimet pääse sisään.

Muina vuosina keittola on avattu joulukuun 24. päivänä, mutta nyt päästiin aloittamaan jo 15.päivä. Lämpötila oli nollan alapuolella ja tarve suuri. Kokkina toimi Shiva jo 11.kerran ja häntä auttamassa olivat vapaaehtoiset työntekijät. Ateriat hävisivät pian nälkäisiin suihin. Vaatekortteja annettiin huonoimmissa vaatteissa oleville, niitä vastaan sai uuden vaatekerran Rokpan varastosta.

Keittolan yhteydessä toimivassa klinikassa hoidettiin 1200 ihmistä. Vakavasti sairastuneet lähetettiin Rokpan kustannuksella sairaaloihin ja vapaaehtoistyöntekijät huolehtivat heidän ylläpidostaan sairaalassaoloaikana. Sairaalahoito on muuten varattomien ulottumattomissa Nepalissa.

420 euroa riittää kolmensadan ihmisen päivän aterioihin.

Ikävä uutinen
Moni Rokpa keittolassa vieraillut muistaa Def Bahadurin Yksisilmäisestä nepalilaismiehestä tuli innokas vapaaehtoinen soppakeittolaan sen jälkeen kun hänen silmänsä saatiin pelastettua leikkauksella Rokpan tuella. Hän toimi joka vuosi keittolan vartijana ja päästi ihmiset sisään ruokailuihin. Öisin hän nukkui teltassa ja vartioi ruokatarvikkeita sekä piti seuraa kokille. Ikävä kyllä hän joutui katuväkivallan kohteeksi ja menetti henkensä tänä vuonna. Muistamme hänet, hänen perheensä ja kiitämme monivuotisesta työpanoksesta.

kotisivulle