© ROKPA INTERNATIONAL

Otteita Rokpan vuosiraportista 2002

 

Tiibet

Nepal

Tulot ja menot

 

Kun unelmat toteutuvat

 

"Kun minut otettiin ROKPAn lastenkotiin, minulla ei ollut minkäänlaisia unelmia, sanoo 22 vuotias Bijay Shresta. Nykyisin hän on kuin eri ihminen, ahkera ja työteliäs ja opiskelee taloustieteitä. Nyt hänellä on unelma: ”Kun valmistun, tahdon tehdä jotain hyödyllistä. Perustan oman yrityksen ja tarjoan työtä muille ja maksan ROKPAlle takaisin, mitä se on tehnyt hyväkseni”, hän lupaa. Bijayn tapaan miljoonilla lapsilla on unelmia, monet heistä asuvat Nepalissa ja Tiibetissä. Useimpien unelmana on päästä kouluun, se on elintärkeää ja oppimisen jano on melkein yhtä suuri kuin ruuan ja juomaveden tarve. ROKPAN unelma on auttaa heitä odotuksissaan ja tarjota mahdollisuus itsenäiseen ja arvokkaaseen elämään. Sinun avullasi nämä unelmat eivät puhkea kuin saippuakuplat, vaan niistä tulee totta.

 

Apuasi arvostetaan suuresti.

 

     Erika Roos

 

 

Tiibet

 

Kieli vie juurillemme

 

Joka vuosi käytetään miljoonia Sveitsin frangeja tiikereiden ja muiden uhanalaisten eläinlajien suojeluun. Niin kuin monet ovat huolestuneita eläinlajien häviämisestä, tunnen, että velvollisuuteni on osallistua Tiibetin kulttuurin suojelemiseen. Kielikin kuuluu kulttuuriin, se on ensimmäinen asia, joka viittaa alkuperäämme. Politiikka, käyttäytymistavat, elinkeinot ja kaikki muu liittyy kieleen.

 

Nykyisin englannin kieli vallitsee ja voi olla, että joidenkin tuhansien vuosien kuluttua maailmassa on vain yksi kieli. Niin ei kuitenkaan saisi käydä, sillä vähemmistökulttuurien suojelu ja säilyttäminen on tärkeää.

 

ROKPA on välittäjän asemassa Tiibetin koulupolitiikassa, sillä koulutus ja kasvatus merkitsee henkilökohtaista vapautta. Koulutuksen kautta fyysiset vajavuudet voidaan voittaa. Haluamme edistää myönteistä kasvatusta: ystävällisyyden, myötätunnon ja ympäristön kunnioittamisen asennetta – se on hyödyksi sekä perhepiirissä että koko kansakunnan kannalta.

 

Hyvä lukija, haluan henkilökohtaisesti kiittää sinua kaikesta mitä olet tehnyt tai teet kulttuurimme säilyttämisen puolesta. Et ehkä voi kuvitella antamasi lahjan merkitystä Tiibetin kansalle: uusi toivo, tietoisuus ja jatkuvuus. Haluan siis kiittää ja pyydän tukeasi myös jatkossa, niin että tulevaisuus kantaa hedelmää.

 

Parhain terveisin

Tri Akong Rinpoche

 

ROKPA perustaa kouluja ja tukee tuhansia köyhien perheiden lapsia Tiibetin syrjäseuduilla. Nämä lapset ovat usein orpoja tai heidän vanhemmistaan on vain toinen elossa. Kasvava määrä ROKPAn keskiasteen kouluja avaa nuorille tien jatko-opintoihin, erityisesti opettajan ja lääkärin ammattiin.

 

Koulujen käsityö- ja taideaineet antavat mahdollisuuden käytännöllisen ammatin hankintaan ja on myös mahdollista saada hyvä pohja korkeampaa sivistystä vaativien luostarikoulujen pääsykokeisiin.

   

 

Terveydenhoito ei ole ylellisyyttä vaan perustarve

 

Joka päivä maailmassa kuolee tuhansia miehiä, naisia ja lapsia perusterveydenhoidon puutteeseen. Niin Tiibetissäkin, missä Rokpan työntekijät kuulevat yhä uusista onnettomista kohtaloista.

Lea Wyler kertoo: "Sydäntäni särkee joka kerran, kun vuosittain toistuvilla matkoillani Tiibetissä tapaan ihmisiä, jotka ovat vammautuneet koko elämäkseen, koska hoito tuli liian myöhään tai jäi puuttumaan,tai kun tapaan orpolapsia, joiden vanhemmat kuolivat siksi, että rahaa ei ollut."

 

Tällainen oli Sönam Drolman kohtalo:

 

"Nimeni on Sönam Drolma ja olen 19-vuotias. Perheestäni on jäljellä enää äitini ja minä. Äitini on 62 vuoden ikäinen, isä kuoli kaksi vuotta sitten sappirakon tulehdukseen, koska hänellä ei ollut varaa mennä sairaalaan. Meillä ei ollut muuta kuin vaatteet yllämme, eikä ketään ystäviä. Kukaan ei kunnioittanut meitä köyhyyden takia. Ennen kuin isäni kuoli hän sanoi: "Opiskele ahkerasti ja tule lääkäriksi, niin voit auttaa puutteessa eläviä!" Oli kuin ihme, että pian isän kuoleman jälkeen toiveeni toteutui. Minut hyväksyttiin ROKPAn lääketieteelliseen oppilaitokseen Palyulissa ja minusta tulee paljasjalkalääkäri. Koulua on jäljellä vielä kaksi vuotta. Aion pyytää Akong Rinpochelta, että sen jälkeen saisin jatkaa lääketieteen opintoja yliopistossa."

 

Muutamien viime vuosien aikana ROKPA INTERNATIONAL on perustanut lääketieteen oppilaitoksia, jotka välittävät täydellisen tietämyksen tiibetiläisestä lääketieteestä uudelle sukupolvelle. Opintojen kesto riippuu kunkin oppilaan peruskoulutuksesta. Useimmiten se kestää yhdeksän vuotta, joista neljä kuluu keskiasteen opintoihin ja viisi alan ammattiopintoihin. Kesäisin oppilaat keräävät lääkeyrttejä ja talvisin niistä valmistetaan lääkkeitä.

 

47 orpolasta, jotka ovat valmistuneet näistä kouluista ja saaneet opistotason koulutuksen terveydenhoidossa ROKPAn avulla, pääsee tänä vuonna Xiningin yliopistoon opiskelemaan lääketieteen korkeinta oppiarvoa. Oppilaan vuosimaksu siellä on suhteellisen korkea, noin 3000 Sveitsin frangia, mutta siihen kannattaa sijoittaa, sillä nämä lääkärit voivat auttaa tuhansia potilaita. Olemme kiitollisia avustasi näiden nuorten tukemiseksi heidän opinnoissaan.

 

 

Tiibetiläisillä vanhuksilla ei ole eläkettä

   

Eivät vain lapset, vaan myös vanhukset, voivat joutua heitteille. Ellei heillä ole lapsia tai lapset ovat kuolleet sairauksiin tai onnettomuuksissa, niin vanhukset ovat orpolasten kaltaisessa asemassa. He ovat usein liian heikkoja tekemään työtä, eikä minkäänlaista yhteiskunnan tukijärjestelmää ole.

 

Vuonna 1999 Lea Wyler tapasi isoäidin kahden lapsenlapsensa kanssa. Hänen tyttärensä ja tämän mies olivat kuolleet, ja vaikka isoäiti itsekin oli heikko ja sairas, hänen huolensa lapsenlapsista oli etusijalla. Hänellä ei ollut rahaa ruokkia ja vaatettaa heitä, puhumattakaan koulumaksuista. Hetkellä, jolloin ratkaisu löytyi, vanha nainen kuoli. Murheiden, huolien ja kovan työn täyttämä elämä tuli äkkiä päätökseen. Hän oli joutunut jopa kerjäämään.

 

 

ROKPA auttaa vanhuksia, jotta nämä eivät joutuisi kerjuulle kovan työn täyttämän elämän päätteeksi. Sichuanin maakuntaan Ngaban provinssiin on perustettu paikallisella tuella vanhusten hoitokoti ja klinikka. Vuosittain ROKPA tukee siellä noin 40 iäkästä naista ja miestä, joiden taloudellinen tilanne on heikko. Heillä on siellä mahdollisuus arvokkaaseen vanhuuteen ilman huolta toimeentulosta.

 

Lisätietoa ROKPAn Tiibetin projekteista

 

Nepal

 

Askel lähempänä uutta ROKPA kotia

Lea Wylerin kirjeestä:

Hyvät ROKPAn tukijat ja ystävät

 

Uuden lastenkodin peruskiven muuraamisjuhlallisuuksista tuli menestys. Sen piti olla ihan vaatimaton juhla, mutta paikalle saapui 230 vierasta. Naisten työpajassa oli valmistettu kutsukortteja punaisin brokadireunuksin ja niissä oli toisella puolella kutsu ja ja toisella puolella lasten valokuva. He jakoivat niitä ihmisille pari päivää ennen tapahtumaa. Juhlan jälkeen noita kortteja näkyi useissa kodeissa ja toimistoissa seinällä.

 

Lapset harrastavat tiibetiläisiä ja nepalilaisia kansantansseja ja harjoittelivat niitä iltaisin aivan täydellisyyteen asti. Olimme valmistautuneet esitykseen

teltassa, sillä kaksi päivää ennen juhlia satoi kaatamalla. Mutta olikin sininen taivas ja auringonpaiste!

 

   

Boudhan polisipäällikkö astui näyttämölle, hän piti puheen, kiitti vuolaasti ulkomaisia sponsoreita ja avustustyöntekijöitä ja pyysi: "Älkää pitäkö minua poliisina vaan ROKPAn vapaaehtoistyöntekijänä!" Se on lupaava edistysaskel, sillä menneisyydessä saimme paikallisilta asukkailta kritiikkiä siitä että "houkuttelemme" alueelle kerjäläisiä. Olen aina vastannut, että köyhät ovat täällä joka tapauksessa, ja joko he pitävät heistä huolta tai antavat meidän tehdä työmme rauhassa. Uusi ystävämme lupasi toimia välittäjänä jatkossa. Kutsuvieraiden joukossa oli myös lähiluostarien lamoja ja edustajia muista hyväntekeväisyysjärjestöistä.

 

Tuona loistavana sunnuntaiaamuna 1.3.2003 lapset ryhmittyivät kahteen riviin tonttimaalle - pitemmät  ja pienemmät, käsissä valkoiset tervetuliaisliinat. Minä ja muu henkilökunta seisoimme teltan ovella, missä ojensimme tulijoille pienen tervetuliaislahjan: koristeellisen kangaspussin, jonka sisällä oli mani-kivi om mani padme hum -mantroineen.

ROKPAn puheenjohtaja tri Akong Tulku Rinpoche ja hänen veljensä Lama Yeshe Losal olivat saapuneet Skotlannista seurue mukanaan tähän tilaisuuteen. He saapuivat juuri, kun seitsemän munkin tekemä tulirituaali oli loppumassa. Kun kaikki olivat istuutuneet ohjelma alkoi. Poikani Bijay, yksi vanhimmista lapsista tahtoi olla seremoniamestarina ja johti tapahtumaa hienosti ja ammattimaisin ottein. Joillakin oli kyyneleet silmissään kun hän kertoi:

   

"Olen ROKPA lapsi! Vuosia sitten kerjäsin kadulla, eikä minulla ollut tulevaisuuden toiveita. Nyt käyn koulua ja elämälläni on tarkoitus. Kiitos siitä kuuluu Mummylle ja ROKPAlle!" Yhdessä vaiheessa hän sanoi: "Saamme täällä hyvän kasvatuksen ja meille opetetaan myös, miten säilyttää oma kulttuuri. Tässä siis nepalilainen kansantanssi!"

 

Suunnitelmat jatkuvat, naapureita on kuunneltu, ja nyt insinöörit tekevät mittauksia. Monsuunin jälkeen lokakuussa rakentaminen alkaa. Unelma on lopultakin toteutumassa, kiitos teille avustanne,

 

Lea Wyler

 

Lue miten lastenkodin rakentaminen edistyy - tilannekatsaus 2004

    

 Bijay syöttää pienimpiä.

 

 

Lapsille ja vanhuksille rakennettavan ROKPA kodin rakentamiskustannuksista, 750000 Sveitsin frangista, puuttuu vielä kolmasosa.

 

 

80 päivää ROKPAn katukeittolassa ja klinikalla

 

Katukeittola ei aikaisemmin ole koskaan ollut näin pitkään auki. Epätoivoiset naiset, miehet ja lapset saivat 45000 lämmintä ateriaa. Lähes kymmenentuhatta kiloa linssejä, vihanneksia ja perunoita, sen on Nepalin kansallisruokaa, tarjottiin noina päivinä. Tuhat kiloa aikaisempaa enemmän ruokaa tarvittiin siksi, että asiakkaina oli entistä enemmän miehiä. Se johtuu työttömyydestä ja maan huonosta taloudellisesta tilanteesta.

 

Terveysasemalla huomattiin myös muutos. Entistä enemmän potilaita täytyi lähettää paikallisiin sairaaloihin. Nepalissa sairaalamaksut täytyy suorittaa etukäteen. ROKPA kustantaa toisinaan potilaiden sairaalakulut ja lähettää huoltajan potilaan mukaan. Jos äiti sairastuu, lapsista huolehditaan myös.

 

Projektin on tehnyt mahdolliseksi erityisesti H. Looser Foundation ja 23 vapaaehtoistyöntekijää. Kuten muinakin vuosina, vapaaehtoiset kustansivat itse lentolippunsa ja asumiskulunsa (10-15 euroa päivässä).

Lisätietoa ROKPAn Nepalin projekteista

Lämmin ateria lämmittää paitsi vatsassa
myös antajan ja saajan mieltä.


 

ROKPA INTERNATIONAL

Balance as per 31.12.2002

 

 

Assets

 

2001

2002

Current assets

 

CHF

CHF

Cash

 

81'531.40

50'343.78

Debtors

 

7'576.45

8'813.55

Accrued assets

14'414.00

39'472.00

Loan ROKPA Switzeland

300'000.00

300'000.00

Fixed assets

 

 

 

Fixed assets

 

2'209'843.15

2'460'404.20

Total Assets

 

2'613'365.00

2'859'033.53

Liabilities

 

 

 

Debt

 

 

 

Depot

 

7'649.40

6'652.20

Accrued liabilities

4'500.00

5'223.00

Charging/Crediting ROKPA Switzer.

-631'413.28

-496'436.43

Charging/Crediting Project costs

100'254.82

228'023.00

Equity Capital

 

 

 

Funds ROKPA

 

3'345'756.15

3'132'374.06

Changes in Funds

-213'382.09

-16'802.30

Total Liabilities

 

2'613'365.00

2'859'033.53

Profit and Loss Report 2002

 

 

Incom

 

2001

2002

 

 

CHF

CHF

Donations

 

2'577'656.03

2'727'171.09

Sales Shop

 

20'339.78

27'732.71

Miscellaneous (interests, revenues/losses etc.)

48'504.12

5'228.18

Total Income

 

2'646'499.93

2'760'131.98

Expenditures

 

 

 

Project costs / Sponsorships

2'702'002.72

2'623'213.98

Expenditures shop

3'720.65

3'473.40

Salaries

 

126'118.20

127'657.05

Marketing & Communication costs

2'506.10

1'538.55

Administration costs

25'534.35

21'051.30

Changes in Fund

-213'382.09

-16'802.30

kotisivulle