Lääkärit Tiibetissä

 

Rokpan kansainvälinen lääkäritiimi vierailee Tiibetin ylätasangolla Yushussa joka syksy muutaman viikon. Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita lääkäreitä pyydetään mukaan  eri maista. Tri Isaac Sobol raportoi matkasta.

©Rokpa Interbational

 


Syyskuu 2003 oli kuudes syksy, jolloin länsimainen lääkäritiimi vieraili Tiibetin köyhimmillä alueilla Yushussa. Yushun kaupunki sijaitsee 3700 metrin korkeudessa Tiibetin ylängöllä Qinghain maakunnassa. Pääasiassa Kanadasta tulleet lääkärit hoitivat noin tuhatta potilasta, joista monet tulivat ilmaiselle terveysasemalle päivämatkojenkin päästä.

 

Nivelreuma, keuhko- ja vatsasairaudet olivat tavallisimpia, lääkärit kertovat. ”Monilla potilailla oli vaarallisen korkea verenpaine. Näimme myös pitkälle edenneitä sairauksia, jotka olivat jääneet hoitamatta, koska sairaalat vaativat maksut potilailta etukäteen.”

 

 

”Ehkä dramaattisin tapaus oli teini-ikäinen tyttö”, kertoo tri Ibrahim. ”Hän oli palelluttanut varpaansa useita kuukausia aiemmin, mutta ei ollut päässyt lääkäriin, koska perheellä ei ollut varoja. Kun hän riisui kenkänsä, mustuneet varpaat olivat jo sinänsä kauhistuttava näky, ja lisäksi kuollut kudos levitti voimakasta mädän hajua.”

 

Neuvoteltuaan tri Sobolin kanssa tri Ibrahim päätyi siihen että on parasta amputoida tytön mädäntyneet varpaat. Leikkaus tehtiin paikallisessa klinikassa, jonka lääkäri on aiemminkin tehnyt yhteistyötä Rokpa kanssa.

  Tyttö, joka palellutti varpaansa                                                    ©Rokpa International

 

 

Länsimainen lääkäritiimi maksoi leikkauksen kulut omista varoistaan, jotta tyttöä saatiin autetuksi. Eräänä päivänä, ennen kuin lääkärit lähtivät, tytön setä ilmestyi odottamatta ja toi heille suuren thangka-maalauksen brokadireunuksin somistettuna. Hän oli tuonut lahjan ”lääkäreille, jotka pelastivat veljentyttären hengen.” Setä kertoi, että terveysasemalle tuotaessa tyttö oli luullut kuolevansa leikkaukseen. Nyt hän ”käveli ja hymyili koko ajan.” Tri Isaac Sobol vieraili tämän potilaan luona päivää ennen lähtöään, tarkasti miten jalat paranivat ja näki myös sen hymyn, jonka setä oli kuvaillut.
 

Tri Weshler ja Sobol tekivät kotikäynnin 8-vuotiaan lapsen luo. Hän oli polttanut ihonsa pahasti palavalla bensiinillä, jota äiti käytti jakinlannan sytytysnesteenä keittiön liedessä. Perheelle annettiin puhtaita sidetarpeita, kerrottiin, kuinka siteet pidetään ilmavina ja miten tärkeää puhtaus on. Lapsi sai myös tarvitsemansa kipulääkkeet.

 

Samalla matkalla lääkärit vierailivat Rokpan koulussa opiskelevan pojan veljen luona, jolla oli selkäkipuja. Kävi ilmi, että hän kärsi tulehtuneesta umpisuolesta, joka täytyi pikaisesti leikata. Weschler ja Sobol maksoivat leikkauskulut ja muutaman päivän päästä he voivat käydä tervehtimässä nuorta miestä, joka oli hyvin toipumassa

 

On harvinaista, että terveysaseman lääkärit pelastavat ihmishenkiä, mutta joskus niin käy. Sen lisäksi länsimaiset lääkärit, jotka tulevat vuosi toisensa jälkeen Yushuun vapaehtoisina, antavat toivoa köyhälle Yushun kaupungille. Kuten tri Akong Tulku Rinpoche asian ilmaisee, he tuntevat, ettei maailma ole unohtanut heitä.


Tänä vuonna, kuten ennenkin, lääkärit maksoivat itse kaikki kulunsa ja lääkkeet tulivat lahjoituksina kanadalaisilta lääkeyrityksiltä. Jotta yllättävät kulut hätätapauksien auttamiseksi voitaisiin kattaa, on päätetty kerätä lahjoituksia juuri siihen tarkoitukseen. Lähes joka vuosi lääkärit joutuvat tilanteisiin, jossa hoidon viivästyminen voi johtaa kuolemaan tai elinikäiseen vammautumiseen.
 
Terveysasema oli samassa paikassa kuin aiempinakin vuosina Yushun lääketieteellisen koulun tiloissa. Tämä koulu on Rokpan ylläpitämä, ja sinne otetaan erityisesti oppilaita, jotka ovat jääneet orvoiksi. Lääkärit majoitettiin opettajille tarkoitettuun uuteen asuntolaan. Koulun vanhemmat, englantia osaavat oppilaat, toimivat tulkkeina ja palkinnoksi lääkärit veivät heidät ulos syömään.


Jokaisesta potilaasta kirjoitettiin potilaskortti, joka auttaa suunnittelemaan hoidon jatkotoimenpiteitä ja antaa tietoa muille alueella mahdollisesti vieraileville lääkäriryhmille. Aseman lääkkeet inventoitiin, jotta on helpompi päättää, mitä lääkkeitä seuraavana vuonna tuodaan. Lääkkeet, jotka vanhentuisivat ennen kuin lääkärit palaavat, lahjoitettiin paikalliselle terveysasemalle Tri Tseringille.

 

Yushun seutu tuntuu köyhtyvän vuosi vuodelta. Länsimaiset lääkärit saavat muutaman viikon vierailullaan kokemuksen siitä, miten suurin osa ihmisiä maailmassa elää: ilman juoksevaa vettä, säännöllisin sähkökatkoksin, kylmissä tiloissa. Yksinkertaisen puhtaanapidon aatteet on aina esiteltävä uudelleen. ”Peskää kätenne, keittäkää vesi, peitelkää jätökset.” He palaavat Yushuun kiitollisina siitä, että heistä on ollut vähän apua muille. Käynti Tiibetissä antaa myös perspektiiviä, sen jälkeen arvostaa länsimaisia mukavuuksia ja hyvinvointivaltion turvaverkkoa entistä enemmän.

 

Akong Rinpoche on vastikään pyytänyt, että tri Isaac Sobol toimisi Rokpan yhteyshenkilönä, jos joku länsimainen lääkäri mistä tahansa maasta haluaa vapaaehtoiseksi Yushun terveysasemalle tulevina vuosina.

 

Tänä vuonna Yushussa kävivät lääkärit Ron Greenberg, Adrienne Ross, Shela Ibrahim ja David Fine Kanadasta sekä Anya Weschler Skotlannista. Tiimiä johti Brittiläisen Kolumbian yliopiston johtava lääkäri Isaac Sobol.Jos olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä tai valmis tukemaan projekteja, ota yhteyttä ROKPA Canadaan. Myös lääkelahjoituksia otetaan vastaan.

 

rokpa@telus.net (ROKPA Canada)

www.rokpa.ca

 

Tuki Tiibetin projekteihin pankkisiirtona

Saaja: ROKPA INTERNATIONAL, Neptunstrasse 34, CH-8032 Zürich

Jos haluat lahjoittaa ensiaputarkoitukseen Tiibetissä, merkitse viitteeksi numero 7600

Pankkiyhteys

 

 

kotisivulle