Khenchen Thrangu Rinpoche:

 

Seitsemän kuninkaallista tunnusmerkkiä

 

 

Tiibetinbuddhalaisissa harjoituksissa mainitaan usein seitsemän kuninkaallista tunnusmerkkiä. Kirjaimellisesti ne ovat ihmisiä ja eläimiä, jotka muodostavat universumin hallitsijan (chakravartin) seurueen. Sisäisesti ne vastaavat valaistumisen polun seitsemää osatekijää – kaikilla buddhilla ja bodhisattvoilla on nämä ominaisuudet valaistumisen hetkellä. Ne tarjotaan harjoituksen aikana lahjana valaistuneille olennoille, jotta nämä hyvät ominaisuudet kehittyisivät itsessämme. Se johtaa aidolle tielle kohti oivallusta ja miellyttää kaikkia buddhia ja bodhisattvoja. Näiden hyveiden kehittäminen itsessämme on todellinen lahja valaistuneille olennoille.

 

 

Kallisarvoinen jalokivi vastaa uskon hyvettä. Bodhisattvalla täytyy olla paljon vankkaa uskoa, sen perustalle hyvät ominaisuudet rakentuvat. Jos uskoa on, sitten kaikki muut hyvät ominaisuudet kuten vakaa tyyneys, ahkeruus ja dharman ymmärtämisen kyky kehittyvät. Niiden pohjalla on mahdollista hylätä tai ylittää se, mikä pitää hylätä tai ylittää.

 

Kallisarvoinen pyörä on chakravartinin kulkuväline planeettojen välillä. Se tekee hänet voittoisaksi kaikissa sodissa. Samalla tavoin tieto ja viisaus toimivat sisäisesti ja auttavat meitä voittamaan heikkoutemme ja tietämättömyytemme.

Kallisarvoinen puoliso on universumin hallitsijan kolmas seuralainen. Puoliso pitää monarkin kurissa, rauhoittaa ja kesyttää hänet. Siksi puoliso vastaa samadhia, syvää mietiskelytilaa, jonka pohjalla viisaus (prajna) kasvaa. Jos prajna on juurtunut samadhiin, se on vakaa, tehokas ja oikeanlaatuinen. Ellei samadhia ole, tiedon kasvattaminen johtaa väärille jäljille ja aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

(symboli: korvarenkaat)

Kallisarvoinen ministeri tai neuvonantaja, jonka viisaat neuvot ovat ilon lähde on neljäs seurueen jäsen. Ilo syntyy samadhin ja prajnan oikeasta soveltamisesta ja viittaa tässä mm. ensimmäisen bodhisattvatason saavuttamisen iloon.

(symboli: korvarenkaat)

 

 

Kallisarvoinen ratsu vie hallitsijan minne hän tahtoo hyvin nopeasti. Sisäisesti ahkeruus on se ominaisuus, jonka avulla bodhisattva kehittää samadhin ja prajnan ja sen jälkeen poistaa heikkoutensa ja kasvattaa hyviä ominaisuuksia.

(symboli: yksisarvisen sarvi)

Kallisarvoinen elefantti on kuudes kuninkaallinen tunnusmerkki. Tämä elefantti on erittäin rauhallinen ja kesy ja valaistumisen osatekijöistä se vastaa tarkkaavaisuutta. Tarkkaavainen mieli pysyy rauhallisena ja tietoisena omista mielenliikkeistä ja teoista.

(symboli: syöksyhampaat)

Kallisarvoinen kenraali voittaa vihan ja aggression. Se vastaa tasapuolisuutta, mielentilaa, jossa bodhisattva on vapaa takertuvasta kiintymyksestä joihinkin asioihin ja vastenmielisyydestä toisia asioita kohtaan. Tasapuolisuuden kautta bodhisattva voittaa ristiriitaisten tunteiden sodankäynnin.

(symboli: kunniamerkki)

 

Kahdeksan onnea tuottavaa vertauskuvaa

Kahdeksan hyväenteistä asiaa

Alttarilahjat

Buddhan elämä

 

Kotisivulle