Arkisto - Rokpan uutisia Tiibetistä:

Syksy 2002

Gadon palaa kyläänsä lääkärinä

Lapsena Gadon uneksi lääkärin ammatista. Nyt, 24-vuotiaana, hän on suorittanut opintonsa loppuun ja palaa kotikyläänsä perustaakseen terveysaseman.

Gadonilla on terveydenhoidon peruskoulutus. Lisäksi hän on käynyt Rokpan kaksivuotisen kurssin ja valmistui nyt "paljasjalkalääkäriksi". Näillä perustiedoilla hän voi aloittaa klinikan. Gadon tietää, että alueen terveydenhuolto on yksin hänen varassaan. Tähän asti siellä ei ole ollut lankaan lääkäriä, ja useimmilla ei ole varaa edes lääkkeisiin. Gadonin täytyy siis hankkia tulot terveysaseman ylläpitoon itse. Kyläläiset ovat jo luvanneet avustaa rakentamisessa, niin että saadaan tilat lääkkeiden valmistamista varten. He myös keräävät yrtit joista Gadon sitten tekee lääkkeet. Alueella kasvaa monia lääkekasveja, mutta tietous niiden lääkevaikutuksista on melkein kadonnut.

Gadon toivoo, että terveysasema saa riittävästi tuloja yrttilääkkeiden myynnistä muille klinikoille. Paljasjalkalääkärin koulutukseen kuuluu myös länsimaisen lääketieteen ja hygienian perustiedot, ja Gadon tahtoo jakaa tietonsa harvaanasutulla kotiseudullaan mahdollisimman monien kanssa, niin että tämän syrjäisen ja äärimmäisen köyhän alueen asukkaat tulevaisuudessa nauttisivat paremmasta terveydestä.

Vähäisellä ulkopuolisella tuella Gadonin yhden miehen terveysvallankumous on tullut mahdolliseksi. Hän sanoo: "Kiitän kovasti Rokpaa avusta, jonka turvin voin toteuttaa unelman oman kyläni olojen parantamisesta."

Vuodesta 1995 lähtien Rokpa on kouluttanut yhteensä 170 Tiibetin maaseudulla toimivaa paljasjalkalääkäriä.

________

Tiibetiläiset länteen opiskelemaan

Britanniasta tullut tuki on tehnyt mahdolliseksi sen, että lääketieteen opiskelija Yanchen Lhamo voi opiskella englannin kieltä tänä vuonna Edinburghissa. Yanchen on kielenkääntäjä ja hänellä on työpaikka Chengdussa. Hän toivoo voivansa edistää tiibetiläisten lääketieteellisten tekstien julkaisemista lännessä.

Toivomme että useampi tiibetiläinen pääsisi länteen opiskelemaan.
Opiskelupaikka Britanniassa maksaa £5000 (n. 8400 euroa).

__________

Äiti ei luovu toivosta

Poika Tashi on neljän vanha, mutta niin heikko, että hänen äitinsä Pema Chodron kantaa häntä sylissään. Tashilla on kitalakihalkio, vakava maksasairaus ja oppimisvaikeuksia. Äidille on sanottu, ettei lapsen suhteen ole toivoa, mutta Pema Chodron kulkee tietä poika sylissään. Hän on vieraillut pyhillä pakoilla ja rukoillut, että joku antaisi pojalle lääkettä. Pema on nyt saapunut Ojeen Tseringin klinikalle, jonka kirurgi otti äidin ja lapsen huostaansa. Rokpa tulee tätä klinikkaa osittain. Koetamme löytää apua Tashille ja Pemalle, jonka omakin terveys on heikko.

Rokpa tarvitsee apuasi 12 terveysasemalla ja tukeakseen yli sataa lääketieteen opiskelijaa.
Leikkaus Tiibetissä maksaa 250 euroa.

__________


Tso Chi ja Tiibetin sankarikuningas

Monien muiden tiibetiläislasten tavoin Tso Chi kasvoi oppimatta tiibetin kieltä. Kun hän oli seitsemän vanha hänen isänsä sanoi: "Sinun täytyy oppia tiibetiä." Tso Chi on nyt 24-vuotias ja ensimmäisiä, joiden yliopisto-opintoja Rokpa alkoi tukea.

Luoteisessa vähemmistökansojen yliopistossa hänen erikoisalanaan on Gesar of Ling - eräs maailman vanhimmista ja laajimmista kansalliseepoksista. Gesar of Ling on myyttinen sankarikuningas. Tso Chin toiveena on saada eepos käännettyä ja esitellyksi muulle maailmalle. Ilman ulkopuolista apua hän olisi kuitenkin joutunut luopumaan opinnoistaan.

Hänen vanhempansa ovat kuolleet ja sukulaiset veivät omaisuuden. Hänen kumpikin sisarensa on vammautunut, toisen jalat ovat halvaantuneet ja toisen sisaren käsi jouduttiin amputoimaan onnettomuuden seurauksena. Kenelläkään lähipiirissä ei ollut varaa kustantaa opintoja eikä Tso Chilla ollut edes kotia minne mennä lomilla. Hän vietti lomat yksin sinnitellen pienillä tuloillaan ja sanoo: "Olin hyvin yksinäinen, erityisesti tiibetiläisen uudenvuoden juhlien aikaan. Mutta uppouduin opiskeluun ja Tiibetin kirjallisuuteen. Kuulin sitten, että Akong Rinpoche auttaa orpoja ja köyhiä opiskelijoita ja lähetin hänelle anomuksen. Nyt saan tukea ja elämä on valoisaa."

Tiibetin kielen ja kulttuurin säilyttäminen on tärkeä osa Rokpan työtä.
Oma kieli ja kulttuuri ovat vahvuuksia, jotka antavat kansalle voimaa kohdata muuttuvan maailman haasteet.

Tällä hetkellä
yli 4000 opiskelijaa Rokpan kouluissa oppii tiibetiä ja tiibetiläisiä käsityötaitoja. Heitä rohkaistaan käyttämään Tiibetin kansallispukua.
Rokpa sponsoroi 32 uutta tiibetinkielistä oppikirjaa opettajille. Tähän saakka opettajien oppaita ei ole ollut tiibetiksi.
20 uutta painosta buddhalaisia opetuksia ja filosofisia tekstejä on tulossa luostarien käyttöön.
30 ikivanhaa kirjoituskokoelmaa, joista oli jäljellä enää yksi kappale on järjestetty, ja niiden uusintapainokset lahjoitetaan maailman eri kirjastoihin.

__________


Rokpan vuosikokouksessa elokuussa 2002 Skotlannin Samye Lingissä oli vieraana 10. Panchen laman 19-vuotias tytär Yeshe Panchen Ringzin Wangmo. Puheessaan Rokpan kansainvälisille edustajille hän kiitti tukijoita maailmanlaajuisesti näiden arvokkaasta työstä. Rokpan perustaja tri Akong Tulku Rinpoche mainitsi Panchen Laman olleen Rokpalle tärkeä esimerkki ja inspiraation lähde.

Muita uutisia Tiibetistä

Tiibetiläisten on vaikea saada töitä hallinnollisilla aloilla, ellei heillä ole nykyaikaisia valmiuksia. Sanonta kuuluu: ”Ilman englantia ei voi puhua, ilman tietokonetta ei voi ajatella ja ilman ajokorttia ei voi kävellä.”

Rokpan koulujen viimeisin tekninen edistysaskel on aurinkopaneelien korjaaminen ja huolto. Ne ovat suosittu keksintö paimentolaisteltoissa, sillä niiden avulla saa kaksi sähkölamppua palamaan ja virtaa radioon. Parhaillaan Rokpan teknisen puolen opettajat suunnittelevat uusien paneelien rakentamista vanhoista osista.

Edinburghin yliopisto on tarjonnut kaksi vapaaoppilaspaikkaa tiibetiläisille. Näiden oppilaiden tehtävänä on myöhemmin kääntää tieteellisiä julkaisuja tiibetiksi yliopistokäyttöön.

Perinteiset käsityötaidot, huonekalujen veistäminen ja ompelu uhkaavat hävitä monin paikoin, mutta käsin tehtyjä tavaroita tarvitaan edelleen. Rokpan kouluissa oppilaat ansaitsevat käsitöillään, joiden kysyntä on suuri. Joissain kouluissa oppilaat oppivat autojen ja polkupyörien korjausta, vihannesten viljelyä ja karjan rokottamista.

Yli 400 ihmistä osallistuu Dongan vihannesten ja hedelmien viljelyprojektiin Etelä-Qinhaissa, Yushun kaupungin pohjoispuolella. He ovat työskennelleet kovasti saadakseen valmiiksi hedelmätarhojen aitaukset ja kasvihuoneet, samalla kun rakennetaan koulua, klinikkaa ja hallintorakennusta. Kasvihuoneet ovat tuottaneet jo satoa, ja vaikkei se ehtinyt torimyyntiin, tavallinen ruokavalio, johon kuuluu perunaa, lanttua, ohrajauhoa, liha- ja maitotuotteita, on saanut lisäyksen 18 erilaatuisesta vihanneksesta.

Kotisivu