ROKPA FINLAND RY – TOIMINTAKERTOMUS 2012

 

 

BUDDHALAINEN TOIMINTA

 

Keväällä juhlittiin yhdistyksen 10-vuotista taivalta hankkimalla Samye Lingistä kaksi uutta patsasta Helsingin keskukseen: Stupa of Enlightenment ja Buddha Vajradhara (Dorje Chang). Ne pyhitettiin Samye Lingissä ja Akong Rinpoche siunasi ne.

 

Vuoden aikana KSD Finlandin käytössä olevia tiloja Helsingin Laajasalossa kehitettiin esinehankinnoin ja järjestämällä jäsenten käyttöön opetusvideoiden katselumahdollisuus. Mm. lohikäärmeen vuoden alkua juhlistanutta Gyalwang Karmapan lamatanssia katseltiin yhdessä internetin välityksellä.

 

Perinteinen kagyu mönlam -rukousjuhla järjestettiin kuluneen vuoden aikana Bodhgayassa Gyalwang Karmapan johdolla kaksi kertaa. Siihen osallistui tuhansia pyhiinvaeltajia, myös joitakin suomalaisia. Ensimmäistä kertaa monlam-tapahtumia on voinut seurata suorana internetissä. Tästä ja muista dharmatapahtumista tallennetut opetusvideot ovat saaneet innostuneen vastaanoton ympäri maailman ja sosiaalisen median vaikutus Suomenkin dharmayhteisöön on ollut merkittävä. Vuoden aikana yhä useampi Kagyu Samye Dzong liittyi Facebookiin, jossa on nyt myös KSD Finland.

 

Yushun Tulkujen koulun johtaja, Khenpo Damcho Dawa Rinpoche saapui keväällä Tiibetistä Samye Lingiin opetusvierailulle jo toistamiseen. Hänen opetuksiaan on saatavana Samye Lingin kaupasta englanniksi tulkattuna. Nämä selkeät perusopetukset buddhalaisuuden perusteista hankittiin myös yhdistyksellemme, ja niitä on mahdollista lainata. Yhdistykselle on myös lahjoitettu muutamia dharmakirjoja lainattavaksi, ja KSD Helsingin opetustilaisuuksiin ja pujiin osallistuvilla on lisäksi mahdollisuus tutkia Ani Sherabin yksityiskokoelmassa olevia kirjoja ja levyjä paikanpäällä.

 

Loppukesällä yhdistyksen puheenjohtaja, Akong Tulku Rinpoche, vastasi yhdistyksen esittämään kutsuun ja lupasi vierailla Suomessa. Rinpoche matkustaa sekä ROKPAn hyväntekeväisyysprojekteja  tarkastamassa että eri maiden dharmakeskuksissa. Hän ohjaa myös Tara Rokpa -terapian kehitystyötä. Syyskaudella kerättiin varoja vierailun tuleviin kustannuksiin yksityisillä lahjoituksilla, tuotemyynnillä, arpajaisin ja teemallisin kahvilailloin. Joogan, rentoutumisen ja meditaation merkeissä vietetyt teemaillat otettiin hyvin vastaan ja konseptin käyttöä jatketaan.

 

Keskuksessa tehtiin erityisesti Vihreän Taran ja Chenrezigin pujia ja opiskeltiin niihin liittyvää aineistoa. Ani Sherab ohjasi dharmanharjoittajia myös yksityisesti ja tarjosi opetusta Stadin aikapankki-verkoston kautta. Myös tiibetin kielen kirjainten opetusta on järjestetty. Kirjaimet on yhdistetty sadhana-harjoituksiin, sillä niiden hallinnasta on hyötyä visualisaatio-harjoituksissa.

 

Kun tieto Samye Lingin iäkkään thangkamestarin, Sherab Palden Berun poismenosta saatiin joulukuun alussa, Chenrezig-puja omistettiin hänelle. Keskukselle hankittiin Samye Lingin Sherab Paldenin 100-vuotisjuhlien kunniaksi julkaisema teos keskuksen taideaarteista.

 

 

HUMANITAARINEN TYÖ

 

Kymmenen entistä katulasta saapui ROKPAn Katmandun lastenkodista keväällä kolmen kuukauden Euroopan-kiertueelle. Yhdistys tuki heidän Suomen-vierailuaan ja osallistui varainkeräykseen, joka toteutettiin osittain yhdistyksen, osittain ulkopuolisin voimin. Suurin yksittäinen varainkeruutapahtuma oli Tampereen Telakalla järjestetty tukikonsertti. Vierailun kustannusten kattamisen jälkeen lastenkodille voitiin antaa vielä 1500 euron suuruinen lahjoitus.

 

Lasten tanssikiertue on Lea Wylerin aloitteesta järjestetty Euroopassa kolme kertaa aiemminkin, mutta Suomi ei ole aiemmin ollut ohjelmassa mukana. Järjestelyjen taloudellisen riskin kantoivat nyt yksityishenkilöt. Esiintymään valittujen 8–23 -vuotiaiden lasten ja nuorten tehtävänä oli kertoa oma elämäntarinansa leikin, tanssin ja musiikin keinoin. He löysivät kodin ja pääsivät kouluun ROKPAn kautta ja saivat siten uuden suunnan elämälleen.

 

Ryhmä esiintyi Virrin tilalla Sastamalassa sekä Tampereella Viikinsaaressa ja Annikin runofestivaaleilla. Paikallisista yrityksistä mm. Kasvisravintola Gopal tuki kiertuetta ja yksityiset tarjosivat majoitustiloja käyttöön. Samalla syntyi kulttuurivaihtoa ja ryhmään kuuluneet lapset ja nuoret yhdessä Lea Wylerin ja sveitsiläisen assistentin kanssa olivat pidettyjä vieraita 10 päivän ajan Suomessa.

 

 

TERAPIA

 

Tara Rokpa -terapian kolme eri vaiheissa olevaa terapiaryhmää kokoontui säännöllisesti vuoden aikana yhteensä seitsemän kertaa. Osallistujia on eri puolelta Suomea.

 

Suomessa järjestettiin ensimmäinen Elementtiviikonloppu elokuussa 2012 Helsingissä. Ohjaajina toimivat Tara Rokpa -terapiaa opiskelevat Sarah Wass Skotlannista ja Tuula Styrman. Osallistujia oli Suomen lisäksi Virosta.

 

Tara Rokpa -organisaation järjestämään Elementti-viikonloppu koulutukseen Saksassa osallistui Suomesta kolme ohjaajaa, Jaana Schirmer, Annika Sarvela ja Tuula Styrman. Koulutus jatkuu toisella osallaan 2013. Tuula Styrmanin Tara Rokpa -terapeuttikoulutus jatkui kolmatta vuottaan.

 

Syksyllä alkoi uusi Opi rentoutumaan -ryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti Helsingissä.

 

Tara Rokpa -terapia on mukana Akong Rinpochen vierailun tukemisessa ja järjestelyissä.

Terapeuttiopiskelijat osallistuivat Akong Rinpochen syntymä-päiväjuhlallisuuksiin. Terveiset Suomesta vietiin Rinpochelle.

 

 

Rokpa Finland ry:n luottamusjäsenet 2012

 

Varsinaiset jäsenet:

Akong Tulku Rinpoche, puheenjohtaja

Ani Sherab, varapuheenjohtaja, sihteeri

Marjo Rudnitskaya

Timo Raunela

 

Varajäsenet:

Eeva Kokko

Soili Takkala

Muut toimihenkilöt:

Marika Lohi, rahastonhoitaja

Liisa Tarvainen, tilintarkastaja

Tehi Hugg, varatilintarkastaja

 

 

ROKPA FINLAND RY – TOIMINTASUUNNITELMA 2013

 

 

BUDDHALAINEN TOIMINTA

 

KSD Finland jatkaa toimintaansa kuten edellisenäkin vuonna. Alkuvuodesta keskitytään puheenjohtajamme Akong Tulku Rinpochen huhtikuisen Suomen-vierailun järjestämiseen. Hänen 6-päiväinen vierailunsa yhdessä Gelong Thubtenin kanssa sisältää mm. kaksi initiaatiota (Vihreä Tara ja Vajrasattva) sekä niihin liittyvät opetukset. Gelong Thubten luennoi Helsingin Yliopistossa, mahdollisesti myös Aalto-yliopistossa ja Kruunuhaan yläasteella tai Ressun lukiossa. 

 

Toimintasuuntia selvennetään yhdistyksen vuosikokouksessa, jolloin Akong Tulku Rinpoche on henkilökohtaisesti paikalla. Tarkoituksena on arvioida, saisiko toiminta merkittävää hyötyä, jos henkinen työ, terapia ja humanitaarinen työ eriytettäisiin organisatorisesti toisistaan.

 

 

HUMANITAARINEN TOIMINTA

 

Yhdistyksen 2-vuotinen keräyslupa on voimassa elokuuhun asti. Yhdistyksellä on nyt jonkin verran säännöllisiä lahjoittajia ja edustavat erilliset kotisivut humanitaariseen toimintaan. Kotisivujen sisältö päivittyy ROKPA Internationalin kautta ja käännetään eri kielille. Lisäksi jokaisella 18 maalla on mahdollisuus päivittää sivuille omaa maata koskevat uutiset ja tapahtumat.

 

Tuotemyyntiä ja arpajaisia jatketaan teemakahvilailloissa. Myytävänä on käsintehtyjä kuppikynttilöitä sekä Tiibet-aiheisia kalentereja. Arpajaisten päävoittona on käsin virkattu tilkkupeite.

 

Yhdistys on kutsuttu mukaan Asunnottomuusmessuille Hyvinkään taidemuseoon 14.6–1.9. Näyttelyn kuraattoreina toimivat Jani Laitinen ja Riiko Sakkinen. Lopullinen osallistumispäätös messuille tehdään puheenjohtajan Suomen-vierailun aikana.

 

 

TERAPIA

 

Tara Rokpa -terapian eri vaiheissa olevat kolme ryhmää kokoontuvat edelleen Helsingissä ja Jyväskylässä. Syksyllä 2013 järjestetään Paluu alkuun -prosessin päätösretriitti. Uutta Paluu alkuun -ryhmää tavoitellaan aloitettavaksi keväällä 2013.

 

Uutta Tara Rokpa -ryhmää kootaan Helsingissä ja se käynnistyy keväällä 2013. Ryhmää markkinoidaan Rokpa Finland ry:n kautta, sosiaalisessa mediassa, Tara Therapyn kotisivujen kautta, yksittäisten toimijoiden ja Create amove Oy.n kautta. Opi rentoutumaan ryhmä kokoontuu säännöllisesti Helsingissä.

 

Tara Rokpa -terapia Suomessa osallistuu aktiivisesti Akong Rinpochen vierailun varainkeruuseen ja vierailujärjestelyihin järjestämällä teemakahviloita, organisoimalla majoitusta ja osallistumalla viestintään. Ryhmissä kokoontuville tarjotaan mahdollisuus tavata Rinpochea yksin ja ryhmissä.

 

Osallistutaan Rinpochen vierailun yhteydessä keskusteluun toiminnan suuntaviivoista; olisiko hyötyä toiminnan eri osa-alueiden organisoitumisesta omikseen.

 

Valmistellaan Tara Rokpa -terapian -sivujen suomenkielistä aineistoa ja osallistutaan Kuinka tiikeri kesytetään -kirjan suomennoksen päivittämiseen.

 

Osallistutaan aktiivisesti Ruotsissa aloittavan ryhmän toiminnan tukemiseen ja esittelytilaisuuden järjestämiseen Tallinnassa.

 

Pyritään järjestämään Tara Rokpa -terapeuttien tapaaminen terapiasta kiinnostuneiden terveydenhoidon ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa.

 

Kotisivu