Rokpa Uutisia - Zimbabwe
Syksy 2002

Zimbabwe tunnettiin ennen vanhaan eteläisen Afrikan vilja-aittana. Nyt siellä kärsitään nälkää enemmän kuin missään muualla maapallolla. Maan talous on romahtanut ennätysajassa, HIV epidemia on Afrikan toiseksi pahin, talous ja koko yhteiskunta on kriisissä. Maareformin seurauksena maatyöläiset virtaavat ennestään ylikansoitettuihin kaupunkeihin ja työttömyys on noussut 80 prosenttiin.

Ruoan niukkuus on johtanut nälänhätään joillakin alueilla, ja perheet nääntyvät arkihuolien keskellä.

Rokpa auttaa vammaisten lasten äitejä Zimbabwessa ja tukee perheitä, joiden huostassa on orpoja. Hararessa katulapsille on järjestetty musiikki- ja tanssiryhmä. Ruokaa ja vaatteita jaetaan.

Monet avun saajista ovat HIV-positiivisia, mutta ympäristön ennakkoluulojen ja syrjinnän takia he eivät tule testeihin. Ne yksinhuoltajaäidit, joiden tiedetään olevan HIV-positiivisia, saavat Rokpalta ylimääräisiä vitamiineja ja lääkkeitä. Rokpan motto: auttaa siellä missä apua tarvitaan, on erityisen ajankohtainen täällä.


Amai Nancy - lopultakin ystävien keskellä

He kutsuvat itseään nimellä Batsiranai, se tarkoittaa shonan murteella "toisiaan auttavat ystävät". Kolmekymmentä naista, monet yksinhuoltajia, ovat kaikki vammaisten lasten äitejä. He tapaavat säännöllisesti, juttelevat, nauravat ja valmistavat koristeommeltuja kortteja perinteisin afrikkalaisin kuvioin. Pienen lisätulon ohella ryhmä tarjoaa naisille henkistä tukea.

Amai Nancylle, jonka Nancy-tytärtä Rokpa on tukenut, Batsiranai on ollut elämänlanka. Äiti hoitaa lastaan suurella huolella ja käyttää päivittäin tunteja syöttämiseen ja puhtaanapitoon. Hänen rakkautensa ei ole järkkynyt, vaikka perheenjäsenet sulkivat häneltä ovensa, koska uskovat että vammaisuus on kirous.

Kun perheen isä viime vuonna kuoli, Amai Nancy koetti ansaita tuloja myymällä vihanneksia torilla. Hän nousi kolmelta aamuyöllä, jätti Nancyn ja kolme muuta lasta nukkumaan ja käveli kauas maaseudulle. Mutta vaikka hän teki pitkiä päiviä, hän ei pystynyt ansaitsemaan riittävästi ja joutui ottamaan lapset pois koulusta. Lopulta hän löysi tukea Batsiranai ryhmästä ja Rokpasta Zimbabwen vammaisten lasten vanhempien yhdistyksen kautta. Rokpa avustaa perhettä ruokakuluissa ja koulumaksuissa. Batsiranai-kortteja voi tilata Rokpan Britannian toimiston kautta.


Moses

Vaikka elämä on ollut kovaa, 18-vuotiaana Moses Ngozi edelleen rakastaa tanssia ja laulua. Kun isä vuonna 1999 kuoli, Moses, hänen äitinsä ja kolme sisarusta menetti kotinsa ja joutui muuttamaan Hararen liepeille slummiin. Siellä hän tapasi Jesca Masamban ja innostui tämän ideasta järjestää rumpu- ja tanssiopetusta katulapsille.

Viime vuonna Moseksen äiti kuoli ja lapset joutuivat kadulle. Jesca ja musiikkiryhmän jäsenet olivat ottaneet jo monia lapsia suojaansa, eikä uusille ollut tilaa. Rokpa tarjosi apua ja vuokrasi talon Mosekselle ja hänen veljilleen. Pian neljä muutakin lasta muutti sinne. Rokpa on nyt saanut lahjoituksina varat oman talon ostamiseen lapsia varten. Tavoitteena on palkata myös lastenhoitaja.

Kun neljännes vanhemmista sairastaa AIDSia, orpojen lukumäärä kasvaa, eikä monella ole ketään kehen turvautua. Ilman apua he joutuvat kadulle.

Orvon lapsen ruoka ja vaatetus maksaa 25 euroa kuukaudessa.
Lastenhoitajan palkka on 16 euroa kuukaudessa.

kotisivulle