Orbiitin ankkuria etsimässä 4.10.2005

Orbiitin ankkurikettinki katkesi, sitä nostaessa, pari viikkoa aiemmin, Königin Luisen hylylle, Helsingin edustalle.


 

Saimme koottua, vapaaehtoisen porukan, etsimään ja mahdollisesti nostamaan, hylyn lähelle jääneen ankkurin. Laivan kansimiehiston organisoi paikalle Aki, sekä kipparoi reissun, sukeltajista vastasi Juha Heiskanen. Tekijöitä keikalle tarvittiin Tampereelta asti.  Porukan ollessa kasassa, ensimmäinen mahdollinen, sään sallima hetki oli tiistai iltana, 4.10.

Matkaan päästiin kello 17, töiden jälkeen ja ehdimme kohteelle, juuri ennen pimeän tuloa. GPS:llä oleva, mahdollinen ankkurin paikka poijutettiin ja laiva ankkuroitiin vara-ankkurilla kohdalle.

Sukellus kyseessä paikassa on vaativaa touhua, pohjassa olevan vain parin metrin näkyvyyden takia ja 50 metrin syvyys vaatii tekniikkasukelluslaitteita, jotta pohjassa voi tehdä muutakin, kuin vain käväistä.

Hengityskaasuna oli käytössä helium-happiseos, dekoissa puhdas happi. Näin pohjassaoloaikaa saatiin noin 20 minuuttia / pari ja sukelluksen kokonaisajaksi reilu tunti, käytössä olevilla avoimenkierron laitteilla.

Sukeltamassa oli vain kaksi paria ja vasta toinen löysi ankkurin, ensimmäisen parin vihjeiden perusteella, mutta aikaa nostoköyden kiinnittämiseen ei pohjassa enää ollut. Olisi tarvittu vielä se kolmas pari, mutta kun ei sitä matkaan, yrityksistä huolimatta saatu.

Kuvat: Jokke