M/S Orbiit M/S Orbiit ankkurissa Bengskärin edustalla, kesällä 2004   (OG1119)

Sukellustukialus M/S Orbiit on alunperin rakennettu vuonna 1981, Azov Shipyardilla Mariupolissa Ukrainassa. Laiva rakennettiin Viroon, merentutkimusalukseksi, jossa tehtävässä se sitten toimikin toistakymmentä vuotta. Heti alkuvaiheessa, vuonna 1982, lisättiin alukseen ylähytti, Miidurannan telakalla, lähellä Tallinnaa.

Vuonna 1995 alus myytiin Suomeen ja silloinen omistaja aikoi tehdä siitä ravintolalaivan Aurajoelle, Turkuun. Tämä jäi toteuttamatta ja alus vaihtoi omistajaa, joka nyt aikoi tehdä siitä charter-aluksen Välimerelle. Tämäkin jäi kesken, silloisen omistajan suunnitelmien muututtua ja jälleen alus vaihtoi omistajaa, tällä kertaa henkilölle, joka oli sitä jo Suomeen tuomassa ja kokoajan kunnostamassa mukana. Hänellä oli kuitenkin ennestäänkin laiva, joten hän myi Orbiitin tarpeettomana meille, keväällä 2000. Tästä eteenpäin olemmekin sitten peruskorjanneet laivasta sukellustukialusta ja kelluvaa kesämökkiä. Nimeä laivalle ei ole koskaan muutettu, vaan sillä on edelleen alkuperäinen Vironkielinen nimi.

1.5.2005, alus siirtyi omistamamme yrityksen , Ormel Oy:n ( OrbiitLine ), omistukseen, sekä osuus aluksesta, myös Orbiit sukeltajat Ry:n omistukseen. Orbiitin Kalenterista voi katsoa, millaisilla reissuilla, lähiaikoina liikutaan ja missä päin.


Teknisiä tietoja:

Laivaa varustellaan ja rakennellaan jatkuvasti, joten tiedot muuttuvat ja varustelu paranee, koko ajan. Tämä tilanne on syksyltä 2014.