kpry-teksti

etusivu
email
yhdistys
foorumi
lehti
uutiset
kuvia

etusivu
email
yhdistys
foorumi
lehti
uutiset
kuvia


Ruokinnasta

Erikoisuudet, jotka pitää ottaa huomioon kaukasianpaimenkoiranpennun  ruokinnassa


PenturuokintaKoiran elimistö hyötyy vain siitä ruoan määrästä, mikä muuttuu hyötyenergiaksi. Huonon ruokinnan johdosta ruoasta saatava hyöty voi olla erittäin pieni. Koiran terveysavain läpi koko elämän on oikea ruokinta.

”…Pitäisi muistaa, että koiran elimistö ei ole höyryveturin kattila; kaikki mitään sisään laitettaan, muuttuu hyötyenergiaksi..!”

Kaukasianpaimenkoiran pentuja ruokitaan periaatteessa samalla tavalla, kuin toisten isokokoisten ja raskasrakenteisten rotujen pentuja. Kuitenkin on otettava huomioon tietynlaiset erikoispiirteet rodun alkuperää ja käyttötarkoitusta silmällä pitäen.

1,5 kuukautisen koiran ruokinta ei saisi paljon muuttua siitä, mitä se on ollut ennen luovuttamista uuteen kotiin (kasvattajan suositusta ruokinnassa on tärkeää noudattaa). Nuori, nopeasti kasvava pentu verrattaessa aikuiseen yksilöön tarvitsee aina painoa vastaavan annoksen. Pennunruoka pitää olla laadukasta ja sen tulee sisältää kaikki aineosat, mitä pentu tarvitsee kasvuvaiheessa. Siihen kuuluvat: rasvat, valkuaiset, hiilihydraatit, vitamiinit sekä makro- ja mikroelementit.

Mikä koskee kaukasianpaimenkoiranpennun ruokinnan erikoisuuksia, on otettava huomioon seikka, että koiran alkuperästä johtuen, sen pennut ovat ruokinnan suhteen oikukkaita. Ne eivät siis ole kovinkaan sopeutuvaisia.
Jokaisen koiranpennun, rodusta riippumatta, elimistö oppii käyttämään sitä ruokaa, mitä se saa, mutta on hyvin tärkeää kehittää ns. oikea tapa. Totuttaa se erilaisiin ruoka-aineisin. Luonnossa nisäkkäillä, siis myös koirilla, tärkeä kehitys- ja kasvuvaihe ajoittuu 1-3 kk:n ikään.

Valmisruokaa ei saisi olla täysikokoisen yksilön ruoasta yli 50% ja pennulla ei yli 30% ruoan kokonaismäärästä. Niin kuin edellä mainittiin, korkeatasoisen valkuaisen saanti on tärkeää, se takaa tarpeellisen kalkin imeytymisen määrän ja näin ollen on tärkeä rakennusosa niin suurikokoisen ja raskasrakenteisen koiran normaalin kehityksen kannalta. Suolantarve pennuilla on suurempi kuin aikuisella, noin 5-7% laskettuna ruoan kuivapainoa kohti. Valkuaisen määrä ruuassa pitäisi olla 28-35% ja rasvoja lähes 20% ruoan kuivapainosta laskettuna.

Kasvavan pennun ruoassa on tärkeää, että ruoka sisältää -maitorahkaa, kananmunaa, merikalaa, ja tarpeeksi vihanneksia. On kuitenkin otettava huomioon, että rahkan valkuaisaineessa ei ole niitä aminohappoja kuin lihassa ja ne eivät korvaa lihan valkuaista. Liiallinen määrä lihaa voi aiheuttaa allergisia oireita ja huonontaa turkin kuntoa. Puuron pitää olla hyvin kypsytettyä, niin aikuisille kuin myös pennuille. Syynä siihen on, että huonosti kypsytetty puuro ei imeydy elimistöön (elimistö ei pysty käyttämään hyväksi). Kaukasianpaimenkoiran pennut ovat nopeakasvuisia. Että koiranpentu kehittyisi normaalisti, on ruoka-annoksien oltava hyvin tasapainoisia niin valkuaisten kuin myös mineraalien osalta. Kaiken tämän koiranpentu saa, kun sen ruokavalioon kuuluu hyötyeläimien lihaisia luita ja kalanluita, niitä ei saisi antaa kokonaisina, suositeltavaa on murskatta ne lihamyllyssä. Ruokavalioon pitää kuulua rustoa (raakana). Pennuille pitäisi antaa pienikokoista, rasvaista merikalaa. Siinä samassa pentu saa kalaöljyä luonnollisessa muodossa. Se estää pennun rahiitin (riisitaudin) kehittymistä ja siitä pentu saa myös sille tarpeellisia mineraaleja (kalanluustosta). Kalaa antaessa pitää huomioida, että yli 3kk ikäisillä pennuille voisi kalat antaa kokonaisena, päineen luineen, mutta nuoremmille suositellaan koko kala ajettavaksi lihamyllyn läpi.

Sellaisen ruokinnan lisänä pitäisi ruokaan lisätä ravintolisiä, vitamiinien ja mineraalien tarpeellisen saannin takaamiseksi. Markkinoilla on nykypäivänä runsas valikoima vastaavia ravintolisiä, jotka on tarkoitettu niin pennuille kuin nuorillekin koirille. Sopivaa ravintolisää valikoitaessa pitää ottaa huomioon monta seikkaa. Tärkeää on seurata pakkauksien ohjeita ja %. Tärkeää on ottaa huomioon seuraavat seikat: Ca olisi vähintään 1,5-2 kertaa enemmän kuin P. Pitää olla varma, että tämä ravintolisä on tarkoitettu nimenomaan isokokoisien koirien pennuille.

Pentua voi ruokia myös kuvamuonalla. Siinä tapauksessa kuivaruoan valkuaisprosentti pitäisi olla suuri ja pitäisi varmistaa, että nimenomainen kuivaruoka on tarkoitettu isokokoisten koirien pennuille. Siitä huolimatta koirapennun ruokavalikoimassa pitäisi säilyä raaka liha. Se on tarpeellista niin pennuille kuin myös aikuisille koirille. Ei pitäisi samalla keralla antaa pennulle kuivamuonaa ja tavanomaista ns. kotiruokaa. Ne tulisi annostella eri kerroilla ja erillisinä annoksina. Mutta tärkeää on kuitenkin koiran aikuisikä huomioon ottaen, opettaa pentu syömään tavanomaista ruokaa kuin myös kuivamuonaa. Se helpottaa kaikkien elämää tulevaisuudessa (näyttelyreissut yms.)

Väärällä ruokinnalla kaukasianpaimenkoiran pennut kärsivät kasvuhäiriöistä. Tavanomaiset kasvupatit tulevat liian isoksi, raajat vääntyvät, suoraan edestä päin katsottuna eturaajat asettuvat O-muotoisesti, kun taas takaraajojen virheasento on X-muotoinen.
Väärä ruokinta aiheuttaa nivelrikkoja ja rintakehän deformoitumista, jopa kalloluut voivat muuttaa kulmien osassa muotoa. Jotain näistä oireista havaittaessa pitäisi välittömästi konsultoida asiantuntijan, erikoistuneen eläinlääkärin, kanssa. Mutta totuus on se, että kaikkia näitä kasvuhäiriöitä on vaikea korjata ja jotkut niistä on havaittavissa enemmän. Yleensä ne seuraavat koiraa läpi sen elämän.

Kaukasianpaimenkoirien ruokinnassa pitäisi ottaa huomioon vielä se seikka, että on paljon kineloogisessa kirjallisuudessa neuvottu asiantuntijoiden taholta syöttämään koirapentuja tiettyinä kellonaikoina ja niin ja niin montaa kertaa päivässä. Mutta siinä on ongelma kaukasianpaimenkoiran pennun kohdalla. Usein miten pennun ruokahalu kärsii sellaisen menettelyn aikana. Ruoka jää syömättä tai osa ruoasta jää syömättä. Jos yksilön kohdalla käy näin, silloin on tärkeämpi se, että vaikka syötettäisiin harvemmin, mutta oleellisen tärkeää on, että sille päivälle tarkoitettu annos tulee syödyksi kokonaan ja hyvällä ruokahalulla. Tämä on pennun ruokinnassa ja kasvuvaiheessa erinomaisen tärkeää.


Ohjeellinen pentujen ruoka-ainetaulukko
Pennun ikä

2-4 kk   
naudanliha
rahka
maito
ryynit(keitettynä)
juurekset
rasvat
150-300 g
100-250 g
100-400 g
150-200 g
50-80 g
15-20 g
4-6 kk naudanliha (tai muut lihatuotteet)
maito
ryynit(keitettynä)
juurekset
rasvat
500-700 g
500-700 g
250-350 g
150-250 g
20-40 g
6-8 kk
naudanliha (tai muut lihatuotteet)
maito
ryynit(keitettynä)
juurekset
rasvat 
600-800 g
700-800 g
350-500 g
250-300 g
60-80 g
8-15 kk 
naudanliha (tai muut lihatuotteet)
maito
ryynit(keitettynä)
juurekset
rasvat
700-800 g
600-700 g
500-600 g
300 g
80-100 g
  
Käännös kirjasta  Kavkazskaya ovcharka
O.Krasnovskaja 
Moskova Akvarium Ltd  2002Järvenpään Matkailukeskus Oy

Järvenpään Matkailukeskus sijaitsee Luonnonkauniilla paikalla Tuusulanjärven rannalla Järvenpään Vanhankylänniemessä vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.
- kahvila- ja ravintolapalvelut
- kellariravintola
- kesäterassi
- kirkkovenekatos
- juhlapalvelut
- perhejuhlat
- yritysjuhlat
- kokous- ja teemapäivät
- aurinkolaivaristeilyt
- mökit
- hostellihuoneet
- vaunualueet
- vaunualue
- teltta-alue
- rantasaunat
- veneet
- kanootit
- ratagolf
Koe Elämyksiä - tule meille!
Stålhanentie, 04400  JÄRVENPÄÄ
p (09) 7425 5200 f (09) 7425 5250
www.matkailukeskus.com  < Edellinen  -  Seuraava >