Agonia
Ohjaus: Elem Klimov, Neuvostoliitto 1975, 149 minuuttia (16 mm)

Näin kirjoittaa elokuvasta Henna-Riikka Rumbin (Elokuvaosasto Mahorkka ja Siansorkka):

"Elem Klimovin ´Agonia´ valmistui Mosfilmiltä 1975 suurin odotuksin, mutta joutui heti valmistuttuaan sensuurin kouriin ja hyllylle liian rohkeana ja riettaana elokuvana, aina vuoteen 1981 asti, jolloin se esitettiin ensimmäisen kerran Moskovan filmifestivaaleilla. ´Agonia´ läpäisi sensuurin lopullisesti 1985, jolloin sitä sai esittää vapaasti. ´Agonia´ sijoittuu 1910-luvun Venäjälle, jonka hovissa vietetään vallankumousta edeltäviä viimeisiä sekavia hallitusvuosia. 

´Agonia´ on sekä historiallinen spektaakkeli että intohimoinen kolmiodraama: Tsaari Nikolai II:n, tsaaritar Alexandran ja Rasputinin suhteita kuvataan kaikinpuoliseen tuhoon johtavana syöksykierteenä. Rasputinin irstaus ja viinaanmenevyys kasvaa aina vallan mukana, ja Tsaaripari jää riippuvaiseksi Rasputinista, joka on ainoa apu nuorelle hemofiliaa sairastavalle kruununperijä Alekseille. 

Agonia´ on elokuva, joka sekä jatkoi neuvosto-spektaakkelitraditiota, että uudisti intohimoisella kuvauksellaan sosialistisesta realismista toipuvaa elokuvaa. Tosin sensuurilaitos ei vielä ollut kovinkaan suvaitsevainen, sen sai Klimov katkerasti kokea, mutta ´Agonia´ oli se elokuva, jonka oli tarkoitus osoittaa uutta suuntaa.

Elem Klimov on Neuvostoliiton uuden ohjaajapolven kohutuimpia ohjaajia. Hän on ´Agonian´ lisäksi ohjannut mm. kohutun sotaelokuvan ´Tule ja Katso´ (Idi I smotri, 1985) ja ohjaaja vaimonsa Larissa Shepitkon kuoleman jälkeen viimeistellyn yhteistyön ´Jäähyväiset Matjoralle´".


"Mielisairairaiden elinikäinen unelma on ollut mielisairaaloiden pyörittäminen"

Elem Klimov astuessaan Neuvostoliiton elokuvatyöntekijöiden liiton johtoon

Internet Movie Database 

Etusivulle