Amores Perros
Meksiko 2000
 
Tuotantoyhtiöt: Altavista Films, Zeta Film. Tuottaja ja ohjaaja: Alejandro  González Iñárritu,  Käsikirjoitus: Guillermo Arriaga. Musiikki: Gustavo Santaolaya. Kuvaus: Rodrigo Prieto. Näyttelijät: Emilio Echevarría (El Chivo),  Gael García Bernal  (Octavio),  Goya Toledo (Valeria),  Álvaro Guerrero (Daniel), Vanessa Bauche  (Susana),  Jorge Salinas (Luis), Marco Pérez (Ramiro),  Rodrigo Murray  (Gustavo),  umberto Busto (Jorge),  Gerardo Campbel (Mauricio) Rosa María Bianchi (Aunt Luisa),  Dunia Saldívar (Susana's Mother),  Adriana Barraza (Octavio's Mother), ym, ym ...
                
154 minuuttia

“No mas” on espanjaa ja suomeksi käännettynä “ei enää”.Tämä lausahdus tuli tunnetuksi kautta maailman panamalaisen Robert Duranin ja amerikkalaisen ”Sugar” Ray Leonardin  välisessä ammattinyrkkeilyn välisarjan uusintatitteliottelussa New Orleansissa marraskuisena iltana v.1980. Pienen  maan machoinen kansallissankari muuttui kerta heitolla petturiksi - hän luovutti.

”Amores Perros” on myös espanjaa (Rakkaat koirat) ja elokuva, joka tuli tunnetuksi kautta maailman. Duranin lailla se on voittanut amerikkalaiset vastustajat amerikkalaisten omimmassa lajissa. Se onkin yksi viime aikojen suurimpia yllättäjiä elokuvamaailmassa. Meksikolaisen Alejandro Gonzáles  Inarritun debyytti on kaksi ja puolituntinen  episodielokuva. Siinä tarinat ja ihmiset törmäävät toisiinsa. Tässä mielessä elokuva vertautuu Quentin Tarantinon pirstaleiseen ”Pulp Fictioniin” (1994). Kuten tiedämme, Tarantino on Väkivaltasarjan Hallitseva Amerikan Mestari.

Jo elokuvan alku viittaa (haastaa?) Tarantinoon: kaksi miestä ajaa karkuun  rikospaikalta. Takapenkin mies vuotaa verta. Tarantinon ”Reservoir Dogsissa”  (1991) takapenkillä virui Tim Rothin esittämä valerikollisena  toiminut poliisi, ”Amores Perrosissa” - koira. Muutenkin elokuvan kokoava voima ovat juuri koirat, joita Mexiko Cityn kaduilla vaeltaa miljoonia. Ne liittyvät jollakin tapaa elokuvan päähenkilöiden elämään. Ihmiset rinnastetaan koiriin. Episodin ensimmäisessä tarinassa köyhän äitinsä kanssa asuva pojan nynnerö haluaa karata veljensä (!)  vaimon mukana kohti parempaa tulevaisuutta. Toisessa tarinassa aikakauslehden pomo yrittää luoda onnellista elämää, suhteella kuuluisaan malliin, jättämällä perheensä. Kolmas tarina tuo esille rähjäisen ryysyläisen, joka hankkii elantonsa tekemällä palkkamurhia. Hän murtautuu tyttärensä asuntoon viedäkseen setelitukkoja tämän tyynyn alle.

”Amores Perros on väkevä elokuva rakkaudesta, yksinäisyydestä ja väkivallasta. Se on surullinen kertomus ihmisistä, jotka maanisesti tavoittelevat puuttuvaa palaa elämäänsä”
 
(Mikko - Pekka Heikkinen),  Nyt-liite

Elokuva ilmaisee että asioiden ei ole absoluuttista pahuutta, vaan hädissään olevia ihmisiä, joiden asuinpaikka on yksi maailman suurimmista ja sekavimmista kaupungeista - Mexico City (yli 20 miljoonaa asukasta).

”Amores Perros” on herättänyt huomiota muuallakin kuin espanjankielisissä maissa, kuten Yhdysvalloissa (Amores Perros oli Oscar-ehdokkaana vieraskielisten elokuvien sarjassa v. 2000). Sen osavaltioista, Kaliforniassa espanjan kieli on yhtä puhuttu (ellei jo puhutumpi) kuin englanti. Jopa niin puhuttu että Amerikan Presidenttiehdokas Sarjan Ottelijat George W. Bush ja Al Gore joutuivat opettelemaan, miten nuolla espanjaksi kansaa, samoihin aikoihin kun ”Amores Perros” ilmestyi valkokankaille.