Atomic Café

Tuottajat ja Ohjaajat: Jayne Loader, Kevin Rafferty ja Pierce Rafferty. Leikkaus: Jayne Loader, Kevin Rafferty.

Yhdysvallat 1982. 92 min.

Amerikkalainen nykydokumentti profiloituu paljon Michael Mooreen. Hänen viimeisin, amerikkalaista asehulluutta kuvaava "Bowling for Columbine" (2002) on kaikissa vuoden 2003 paras elokuva-äänestyksissä korkeimmilla sijoilla. Parikymmentä vuotta sitten vastaavassa asemassa olivat Kevin ja Pierce Rafferty ja Jayne Loader. "Atomic Caféta" tehtiin viiden vuoden periodissa alkaen vuodesta 1976. Kun se maaliskuussa 1982 sai ensi-iltansa New Yorkissa, se sai loistavat arvostelut. New York Times kirjoitti: "Huimaava elokuva joka huutaa naurua, kauhua ja epäuskoa." Washington Post lisää: "Mustaa apokalyptistä huumoria sitten Tohtori Outolemmen". Elokuvasta tuli yllättäen suosittu ja se oli muutenkin esillä mediassa.

Pierce Rafferty oli keräilijätyyppi. Hänen kokoelmistaan löytyi kaikenlaista materiaalia, kuten postikortteja, valokuvia, lehtijuttuja, elokuvia jne. Pierce tajusi,miten kaikesta tästä voi tehdä absurdin teoksen. Avainasemassa oli kirja nimeltä "3433 US Goverment Films". Se johdatti tiimin tutkimaan amerikkalaista lähimenneisyyttä liittovaltion filmimateriaalin kautta. He katsoivat tuhansia filmejä. Filmit käsittelivät ensimmäisen maailmansodan propagandaa, antikommunismia, Vietnamia, liittovaltion opetusfilmejä ydinsodan uhalle jne. Oma lukunsa oli atomipommilla, joka on kaiken kauhun sisällön luoja nro one. Vaikka kylmä sota on ohitse, ei se tarkoita sitä, etteikö asevarustelua olisi yhä olemassa. "Atomic Caféta" voi nykypäivänä katsoa sekä lähihistoriaa tutkaillen että tämän päivän politiikkaa seuraten.

Tulos muodostui jännittäväksi verkostoksi. Tekijät päättivät tehdä dokumentin ilman kertojaa, joka ei ole helppo tehtävä. Suunnitteluvaiheessa aiottiin jopa John Belushia käyttää kertojana (tämä maineikas Blues Brother sai muuten kutsun yläkerran bluesorkesteriin ensi-illan aikoihin 1982). Osa tekijöistä jäi käsikirjoittajiksi elokuva-alalle ja televisio-ohjelmiin. Mutta mitään "Atomic Cafén" veroista täysosumaa ei ole tapahtunut.