Dersu Uzala

Tuottajat: Yoishi Matsue, Nikolai Sizov. Ohjaus: Akira Kurosawa. Käsikirjoittajat: Vladimir Arseniev, Akira Kurosawa, Yuri Nagibin. Musiikki: Isaak Shvarts. Pääosissa: Maksim Munzuk (Dersu Uzala), Juri Solomin (Kapteeni Arsenjev), Svetlana Danilshenko (Arsenjevin rouva), Dima Kortitschew (Arsenjevin poika), Suimenkul Chokmorov (Jan Bao), Vladimir Kremena (Turtwigin), Aleksand Pyatkov (Olenin).

Neuvostoliitto / Japani 1975. 143 min.

Legendaarinen kriitikko Markku Tuuli (1938 - 1983) iloitsee elokuvakatsauksessaan v. 1976 sitä, että Akira Kurosawan "Dersu Uzala" kiinnosti helsinkiläistä elokuvayleisöä, vaikka se sai ensi-iltansa nk. suurissa saleissa. Voisiko tämä tapahtua uudelleen 2000-lukulaisen elokuvayleisön toimesta? Emme pohdi tätä levotonta kysymystä, vaan katsomme kerhossamme nk. pienellä yleisöllä. Ja hyvä niin.

1970-luvun alussa Akira Kurosawa perusti yhdessä kolmen muun ohjaajan kanssa yhtiön nimeltä Neljä Ritaria. Syyt olivat monet. Kurosawan kalliit tuotannot eivät enää kiinnostaneet ja uusi ohjaajasukupolvi oli ottanut paikkansa Japanissa. Yhtiö tuotti vain yhden elokuvan "Köyhän pikajuna" (1970). Tämä liian synkäksi koettu humaani elokuva ei menestynyt. Se oli Kurosawalle kova isku. Hän joutui henkisiin ongelmiin ja yritti jopa itsemurhaa. 1972 hän hyväksyi sopimuksen ohjata elokuvan Neuvostoliitossa. Tämä elokuva sai nimekseen "Dersu Uzala".

"Dersu Uzala" kertoo venäläisestä retkikunnasta, joka lähtee Siperian taigalle tekemään topografisia tutkimuksia. Elokuvassa ollaan vuosissa 1902, 1907 ja 1910. Retkikunta kohtaa matkallaan metsästäjän nimeltä Dersu Uzala, joka elää hyvin metsäkeskeistä elämää. Dersun alkukantainen viisaus alkaa tuottaa tulosta erityisesti kapteeni Arsenjevin kanssa. Juuri tämän vuoksi elokuvaa on pidetty suurena ystävyyden symbolina.

Toinen elokuvan vaikuttava elementti on todellinen ympäristö Siperian suurilla aroilla. Kuvissa Siperia näyttäytyy sekä hienona että julmana. Dersu, joka kunnioittaa luonnon lakia, ampuu tiikerin. Se on rikos luontojumalaa vastaan. Tämä teko aiheuttaa elokuvallisen käänteen; aiemmin vahvana esiintynyt Dersu menettää kykynsä ja joutuu lähtemään metsästä kaupunkiin. Tähän Dersu ei sopeudu.

Akira Kurosawan elokuvat ovat aina olleet työläitä prosesseja. Sitä oli myös "Dersu Uzalan" tekeminen. Kuvaukset kestivät yli kolme vuotta. Tuona aikana Akira Kurosawan elämä muuttui Dersu Uzalan kohtaloa muistuttavaksi kaareksi. "Dersu Uzala" menestyi paremmin kuin "Köyhän pikajuna" saaden Oscar-palkinnon.

Akira Kurosawa teki 1970-luvulla vain kaksi elokuvaa. Seuraava teos "Kagemusha -varjokenraali" (1980), oli amerikkalaisten rahoittama. Kuka muu kuin Kurosawa on tehnyt merkkiteoksen sekä Neuvostoliitossa että Yhdysvalloissa, vieläpä peräjälkeen. Mutta vielä "Dersu Uzalan" tunnelmiin kapteeni Arsenjevin, elokuvan kertojan tulkitsemana: Järven jäisen autiuden yllä lepäsi syvä hiljaisuus. Siinä vaiteliaisuudessa piili uhkaa ihmistä kohtaan.

The Internet Movie Database