Keisari ja salamurhaaja
(The Emperor and the Assasins) Ohjaus: Chen Kaige Kiina / Ranska 1999,
161 minuuttia (35 mm)


Länsimaiden suhde Kiinalaiseen elokuvaan on perustunut varsin yleistettyyn tietämättömyyteen. Ne ovat vieraita niin sisällöltään kuin muodoiltaankin. Mutta yllättäviä kohtaamisia löytyy: ranskalaisen Pathen edustajat tekivät materiaalia Kiinan mantereella käydyssä Venäjä-Japanin sodasta, molemmille osapuolille, molemmille mieluisaksi tulokseksi (ps. Tähän ei edes nykyinen "maailman silmä" CNN pysty).

Varsinaisessa kiinalaisessa elokuvassa puhutaan nk. viidestä sukupolvesta: 1) tekijät jotka toivat elokuvan Kiinaan ja tekivät sitä, 2) ohjaajat jotka tulivat alalle ennen vapautusta ja jatkoivat sen jälkeen, 3) sukupolvi joka sai koulutuksensa vapautusta seuranneiden 17 vuoden aikana, 4) ohjaajat jotka ehtivät saada elokuvakoulutuksensa ennen kulttuurivallankumousta (1966) ja jotka tulivat esiin heti sen päätyttyä, 5) Pekingin elokuvainstituutin opiskelijat v. 1978 jälkeen, jolloin ensimmäi-nen vuosikurssi aloitti - myös Chen Kaige (s. 1952).

Kaige vakuutti jo esikoiselokuvallaan "Keltainen maa" (1984), jossa sotilas kulkee kansan keskuudessa, kuulostelee mitä melodioita kansa laulaa ja yrittää voittaa ihmisten luottamuksen. Lopputulos on silti avoimesti ratkaisematon. Kaige ja hänen kuvaajansa Zhang Yimou, joka on myös ohjannut mm. "Tie kotiin" (1999), ovat kehittäneet uuden värikielen: varjot, katseet, tilat, sanoiksi pukemattomat ajatukset. Kuvat ovat maalauksellisia ja oivallisesti eletyn tuntuisia.

Kaigen muista elokuvista mainittakoon "Suuri paraati" (1985 - joka ei ole uudelleen filmatisointi King Vidorin sotaklassikosta), "Lasten kuningas" (1987), "Toivon sävelet" (1991) ja erityisesti amerikkalaisella pääomalla tehty "Jäähyväiset jalkavaimolle" (1994).

Kaigen uusin, "Keisari ja salamurhaaja" historiallinen spektaakkeli kuvaa tapahtumia jotka johtivat Kiinan keisarikunnan syntyyn yli 2000 vuotta sitten. Historia toimii oivallisena taustana kolmiodraamalle (keisari, rakastettu ja murhaaja).

Kiinalaisten pitkä marssi elokuvakerhoon.