The Killing

Tuottaja: James B. Harris. Ohjaus: Stanley Kubrick. Käsikirjoittajat: Stanley Kubrick, Jim Thompson. Kuvaus: Lucien Ballard. Leikkaus: Betty Steinberg. Musiikki: Gerald Fried. Pääosissa: Sterling Hayden, Coleen Gray, Vince Edwards, Jay C. Flippen, Marie Windsor, Ted de Corsia, Elisha Cook, Jay Adler, Kola Kwariani.

USA 1956.  84 min,

Kun Stanley Kubrick löi itsensä elokuvamaailman tietoisuuteen loistavalla sotatilanteen tutkielmalla "Kunnian polut" (1957); heräsi elokuvaväen kiinnostus edelliseen teokseen "Peli on menetetty" (1956). Tällä nimellä elokuva tunnettiin Suomessa pitkään. Käännös tuli kenties Ruotsista "Spelet är förlorat". Nämä kaksi 1950-luvun merkkiteosta ovat vieläkin arvossaan. Ilman niitä Kubrickista ei kenties ikinä olisi tullut sitä ohjaajaa, jonka elokuvaa "A Clocwork Orange" (1971) väki kävi ihmettelemässä 1970-luvulla teattereissa.Tai sitä ohjaajaa, jonka "Hohto" (1980) oli monen ensimmäinen videoevuokraus 1980 luvun alussa.

Aivan kuten "Kunnian polut" myös "Killing" pureutuu sekin aiheensa anatomiaan. Se on huomattava film noir ja John Hustonin "Asfalttiviidakon" oireellisin seuraaja (Sterling Hayden oli myös "Asfalttiviidakossa"). "Killingissä" Kubrick pääsee ensimmäisen kerran kapellimestarin rooliinsa. Siinä orkesterissa ovat mukana: Lionel Whiten juoni, Jim Thomsonin (myös käsikirjoittamassa "Kunnian polkuja") dialogi, Lucien Ballardin mustavalkokuvaus sommitelmineen, Art Gilmoren selostus ja Sterling Haydenin johdattelemana etenevä näyttelijäkaarti.

Kaiken polttopisteenä on ravirata ja sen seitsemäs lähtö. Ryöstö toteutetaan hyvin suunnitellusti ja ajoitetusti. Kaikilla keikkaan osallistujilla on oma roolinsa. Toiset ovat varsinaisia ryöstäjiä ja toiset toimivat avustajina. He pyrkivät siirtämään huomion pois ryöstötilanteesta suorittamalla tappelun. Jos Kurosawan "Dersussa" pääosassa on luonto, Kubrickin "Killingissä" se on aika. Tämä abstrakti käsite jäsennellään elokuvan tapahtumien kuluessa. Jännitys syntyy nerokkaasti järjestelmällisen ajan ja tekojen rinnakkaisseurannalla. Keikan tekijät törmäävät arkipäiväisiin ongelmiin, kuten ruuhka, koira ja puhjennut rengas (myös Tatin "Riemulomassa" puhkeaa rengas). Ryöstö epäonnistuu vääjäämättömästi... Tästä kaikesta tulee monelle varmaan mieleen Quentin Tarantinon debyytti "Reservoir Dogs" (1991), jonka lainat "Killingista" QT on myöntänyt.

"Killing" sisältää paljon muistettavia kohtauksia. Ikimuistettava on nk. graafinen leikkaus, Clayn pellenaamarivirnistys, joka rinnastuu tarkka-ampuja Nikkin oikeilla kasvoilla. Monet Kubrickia enemmän katsoneet voivat löytää niitä ohjaajan muista teoksista. "Killing" on siis musta elokuva, joita tekivät kaikki filmiyhtiöt ja lähestulkoon jokainen merkittävä amerikkalainen ohjaaja. Kubrickille se merkitsi suurta kutsumusta kohti uusia visiomaailmoja kuten "2001: Avaruusseikkailu" (1968) ja "Barry Lyndon" (1975).

The Internet Movie Database

Etusivulle