Älä odota kirjettä
(Neopravlennoje pismo) Ohjaus: Mihail KalatozovNeuvostoliitto 1959, 97 minuuttia (16 mm)

 

Vanhat neuvostoelokuvat - Tarkovskia lukuun ottamatta - ovat nykyisin Suomen(kin) kanavilla harvinaisia. Viime kesä teki poikkeuksen: Tv 2 esitti sarjan toivottuja 50-60 luvun elokuvaklassikoita. Moni niistä oli ns. suojasääkauden teoksia. Sarja sisälsi myös alan tunnetuimman ja samalla suosituimman neuvostoelokuvan kautta aikojen, Mihail Kalatozovin "Kurjet lentävät (1957). Se muistetaan erityisesti Tatjana Samoilovan naisekkaista kasvoista, jonka ansiosta hänestä tuli suosittu kansikuvatyttö ympäri maailman. Elokuva muistetaan myös ohjaajan ja kuvaaja Urusevskin uskomattomista kuvarakennelmista. Esimerkiksi näyt sotilaan / sulhasen kaatumisesta iskevät kovaa ja antavat elokuvalle todellisen kirkastuksen. Suojasää tarkoitti siis humaniteettia, ei politiikkaa.

Kalatozovin seuraava teos, "Älä odota kirjettä" (myös "Kurjet lentävät" sisälsi kirjeen odotusta) vie elokuvan muoto-opin vieläkin pidemmälle ja on siten jakanut mielipiteitä.

Nuori geologipariskunta, Andrei ja Tanja pääsevät mukaan retkikuntaan, joka hakee timanttiesiintymiä keskeltä Siperiaa. Neljän hengen retkikunta, Andrei, Tanja, Kostja ja Sergei kohtaavat odottamattomia ja odotettavissa oleviakin vastoinkäymisiä kamppaillessaan Siperian luonnonvoimia vastaan. Perinteisessä henkiinjäämistaistelussa kaikki eivät voi selvitä.

Ohjaaja Kalatozov oli "Kirjeen" aikoihin jo kokenut elokuvan tekijä. Hän oli tehnyt mm. ankaria dokumentteja kuten, "Svanetian suola" ja mykkä, kokeellinen "Naula saappaassa", joka taas kuuluu sarjaan - kielletty Neuvostoliitossa.

 
Kirjeet lentävät!