Kirsikan maku
(T'am e guilass) Ohjaus: Abbas Kiarostami, Iran 1997, 99 minuuttia (35 mm)
 

Abbas Kiarostami (s. 1940) aloitti uransa perustamalla v. 1969 Lasten ja nuorten älyllisen kehityksen instituutin elokuvaosaston. Tämän työn hedelmät näkyivät varsin humaanilla tavalla hänen maineikkaassa trilogiassaan, jonka avasi hieno lapsikuvaus, "Ystävä hädässä" (1987). Teoksen "Ja elämä jatkuu" (1992) taustana on Kokerin kylässä v. 1990 tapahtunut maanjäristys (noin puolet seudun ihmisistä oli saanut surmansa niissä kylissä, joissa Kiarostami oli kuvannut trilogian ensimmäisen osan). Kiarostami ei alennu mässäilemään kauhun skenaarioilla, joihin moni tekijä ajautuisi vastaavan asetelman edessä. Trilogian päätös, "Oliivipuiden katveessa" (1994) on eräänlainen muunnelma edellisestä teoksesta, sekoittaen dokumenttia ja fiktiota. Mestari kutsuu tyyliään keskeneräiseksi elokuvaksi.

Cannesissa Kultaisella Palmulla palkittu, äärimmilleen pelkistetty "Kirsikan maku" kertoo herra Badiista, joka ajelee jeepillään Teheranin karuissa maisemissa, etsien apulaista, joka lapioisi hänen hautansa umpeen itsemurhan jälkeen. Badii kohtaa ihmisiä, puhuu ja taivuttelee heitä auttamaan ratkaisussaan. Henkilöistä huomaa miten monikulttuurinen maa (kurdi, afgaani, turkkilainen) on Iran. Kaikki todistavat islamia, mutta itsemurhan pohdinta nousee yleispäteväksi. 

Kiarostami jättää katsojalle paljon. Hän ei kerro Badiin taustoista, motiiveista ja ratkaisusta. Hän ei myöskään moralisoi. Kiarostamin tyyli näkyy selvemmin elokuvan lopussa. Myös vuorokaudenajan vaihtelu luo unohtumatonta vaikutelmaa.

Maistuuko elämä, herra Badii - kynttilänpäivänä?

Internet Movie Database

Etusivulle