Kohtalo
(Al-Massir) Ohjaus: Youssef Chahine, Egypti 1997, 135 minuuttia (35 mm)

 

Youssef Chahinen (s. 1926) ensimmäiset merkkiteokset syntyivät Nasserin aikakauden, Suezin kansallistamisen jälkeen 1950-luvun lopulla. Niissä muotoutui Chahinen "elokuvallinen kielioppi", maan ajankohtaiset tapahtumat ja ikuiset teemat. Aleksandriassa, Aasian, Afrikan ja Euroopan leikkauspisteessä, Chahinen syntykaupungissa, ovat juutalaiset, muslimit ja kristityt asuneet pitkään yhdessä ja harmonisesti. Chahine on näiden kulttuureiden ja kristillisten uskontojen (C. on katolinen) luonnollinen, hedelmällinen ristisiitos.

Korkeakulttuurien tuntijana hän on 34. pitkän elokuvansa "Kohtalo" ensisijainen tekijä ja näkijä. Se kertoo 1100-luvulla Andalusiassa vaikuttaneesta filosofi-lääkäri-tuomari Averroesin (1126-98) elämästä, jonka ajatukset ovat ristiriidassa valtapiirien kanssa. Averroes taistelee todellisen yhtenäisyyden puolesta - totuuden ja taiteen keinoin. Filosofin teokset poltetaan, mutta hän tietää että ne on ehditty jo kopioida (jälkipolville) ja ne ovat levinneet yli mantereiden, yli kansallisuuksien. "Ajatuksilla on siivet. Niiden lentoa ei voi mikään pysäyttää."

Chahinesta on sanottu, että hän on täysin sama erilaisissa aiheissa, maalaten saman taulun uudestaan. Rohkeana taiteilijana Chahine itse koki 80-luvulla Averroesin kohtalon - joutumalla vankilaan!

 
Oikeus on voittanut taas