Dokumentti, 1967, 50 min, mv, 16 mm, Tuotanto: Suomi-Filmi Oy


Elokuva valmistui Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi vuonna 1967. Elokuvassa kiinnitetään huomiota poliittisiin ja taloudellisiin oloihin ja kulttuurielämään.

Perustan luominen
Vuodet 1809-1919 olivat Suomen historiassa aikaa autonomiasta itsenäistymiseen, kansalaissotaan ja tasavaltaisen valtiomuodon luomiseen. Materiaalina on käytetty piirroksia. maalauksia ja dokumenttiaineistoa.

Tasavallan nuoruusvuodet
Dokumenttikuvausta vuosista 1919-1944 Suomen historiassa, jolloin suomalaiset kokevat kaksikymmentäluvun taloudellisen nousun, 30-luvun sisäpoliittiset kriisit ja toisen maailmansodan vaikeudet.

Nykypäivää
Suomalaiset hoitivat jälkiseurauksia: karjalaisen siirtoväen asuttamiset, sotakorvausteollisuuden käynnistämisen. Suomen talous elpyi ja 50-luvulla alkoivat kansainväliset suhteet lisääntyä, jolloin presidentit Paasikivi ja Kekkonen olivat keskeisessä osassa.

Teksti on Suomen Elokuvakontaktin esitteestä.
 
 

Suomi 1988,Ohjaus: Markku Pölönen, 34 minuuttia (16 mm)

Markku Pölönen on uuden suomalaisen elokuvan menestyksen airut. Hänen elokuvansa "Kivenpyörittäjän kylä" (1995) aloitti uuden kotimaisen elokuvan kukoistuksen. Pölösen ominaisvire on puhtaasti supisuomalainen. Ennen menestystään Pölönen teki joitakin huomattavia lyhytelokuvia. 

Elokuvakerhossa on nyt nähtävillä "Taivaan lahja", jonka on leikannut lapualaissyntyinen Jukka Nykänen.

"Tuleeko onni taivaalta vai onko se tee-se-itse tavaraa? Taivaan lahja on autioituvan ja rappeutuvan maalaiskylän viimeisten nuorten miesten toivon ja toivottomuuden tuntoja heijasteleva hirtehinen tarina Pohjois-Karjalan vaaroilta. Tarina käynnistyy taivaalta putoavasta kivestä ja päättyy mahtavaan krapulaan. Miten pitkään viimeiset mohikaanit kylää asuttavat, kun `ei ees puhelinta oo, ja tähänkö nurkkaan tuon eukkoni`? Valtion elokuvapalkinto 1988. Suomen elokuvakontaktin tunnustuspalkinto, Kettumitali 1988."

 
Lainaus on Suomen Elokuvakontaktin esitteestä.
 
Pölösen viistoin näkemys Suomen maaseudusta..
 
 

Suomi 1990,Ohjaus: Jarmo Lampela, 30 minuuttia (16 mm)

Jos Pölönen on Suomen suosituin ohjaaja, ovat Lampelan elokuvat sitä vastoin "marginaalisempia". Kuitenkin hänen läpimurtoteoksensa "Sairaan kaunis maailma" (1996) veti katsomoihin yli 70 000 katsojaa. Ja nuoriso sai uuden ikoninsa sitten Tapio Suomisen "Täältä tullaan elämän (1980).

Lampelan uusin "Joki" (2001) on saanut erinomaisen vastaanoton, on jopa puhuttu parhaasta suomalaisesta elokuvasta vuosikymmeneen. Se on myös nähtävissä BIO MONROEN kaupallisessa ohjelmistossa tänä samana viikonloppuna.

Lampelakin on tehnyt lyhytelokuvia, joitakin on jopa nähty Canal + elokuvakanavalla. "Pidetty hiljainen mies" (1990) on valmistunut Lampelan opiskeluaikana.  

Miesten paineet voivat purkautua odottamattomalla tavalla...

Etusivulle