Komisario Palmun erehdys
Suomi 1960

'Tuottaja: T. J Särkkä. Ohjaaja ja Käsikirjoitus: Matti Kassila – Mika Waltarin romaanista (1940). Kuvaus: Olavi Tuomi. Musiikki: Osmo Lindeman. Leikkaus: Elmer Lahti. Lavastus: Aarre Koivisto. Näyttelijät: Joel Rinne (Komisario Palmu), Elina Pohjanpää (Irma Vanne), Matti Ranin (lainopin ylioppilas Toivo Virta), Leo Jokela (etsivä Kokki), Leo Riuttu (kirjailija K. V. Laihonen), Elina Salo (Airi Rykämö), Matti Oravisto (insinööri Erik Vaara), Pentti Siimes (Aimo Rykämö), Saara Ranin (Amalia Rygseck), Leevi Kuuranne (hovimestari Viljanen), Jussi Jurkka (Bruno Rygseck), Risto Mäkelä (Hagert), Toivo Mäkelä (baaripianisti). Pituus: 109 minuuttia.

Matti Kassilan (s. 1924) tuotannossa on vahvana juonteena kirjallisuuden siirtäminen elokuvaksi. Hän on työstänyt mm. Sillanpäätä (ELOKUU), Kiantoa (PUNAINEN VIIVA), Waltaria (Palmu-sarja). Varsinkin Palmu-filmatisoinnit ovat osoittautuneet Kassilalle todellisiksi kestosuosikeiksi (lukuun ottamatta viimeistä, värillistä Palmua). Sarjan ensimmäinen KOMISARIO PALMUN EREHDYS on ainut menneisyyteen sijoittuva (30-luku).

Kassila kertoo muistelmissaan : "Vaikka ihmiskuvat ovat kepeitä ne ovat syvällisiä ´historiallisia´. Jokaisella ihmisellä on tarinansa, menneisyytensä, joka on mietitty. Nämä ihmiset tulevat jostain, edustavat jotain, kertovat olemuksellaan ja käyttäytymisellään enemmän kuin miltä aluksi näyttää. Siten heihin tulee salaperäisyyttä. Juuri se saa elokuvat säilymään vuosikymmenien yli, sillä ihminen on aina sama – salaperäinen."

Kuten em. teksti osoittaa, Palmu-elokuvien suuri viehätys on henkilötyypeissä. Itse Palmu – johon aluksi kaavailtiin Aku Korhosta – Joel Rinne on kuin yhdistelmä SF:n johtajaa T. J. Särkkää ja edesmennyttä presidenttiämme Juho Kusti Paasikiveä. Vain Joel Rinne oli sopiva tähän auktoritääriseen rooliin. Herkullisia karikatyyrejä ovat myös Palmun apurit; "hyvän perheen hölmö poika" (Ranin), "käytännössä kouliintunut stadin kundi" (Jokela). Mukana on myös paljon muita tuon ajan kuuluisia näyttelijöitä.

Helsingin Eirassa oli järjestetty juhlat, isäntänä Bruno Rygseck. Hänet löydetään kuolleena uima-altaasta. Paikalle tullut Palmu päättelee että on tapahtunut murha. Kertomus alkaa ja kaikilla on salattavaa... sillä illalla oli teemana murhamysteerit.

Elokuva sai hyvän vastaanoton heti tuoreeltaan niin kriitikoilta kuin yleisöltä. Näin kirjoitti Uusi Aura: "Vaikealla, takautumia yhtenään sisältävällä tekniikalla Kassila on poistanut elokuvasta yhtäjaksoisten kuulustelujen helposti aikaansaaman pitkästyttävän tunteen." Hyvän arvosanan antoi myös itse Mika Waltari. Legendan mukaan Waltari oli tuohon aikaan syvästi masentunut. Hänen kirjoittamisensa Laukkoskella ei sujunut. Elokuvan näkeminen virkisti mestaria.

Huomionarvoista on se että Matti Kassila on ohjannut kuudella eri vuosikymmenellä! Myös hänen poikansa Taavi Kassila on ohjannut. Varsinkin lupaava oli debyytti JOUSIAMPUJA (1982).

Neljäkymmentä vuotta ensi-illan jälkeen ja yhä charmikas – Palmu!

Internet Movie Database

Pääosassa Kassila

Waltari valkokankaall

Etusivulle