Saari
Seom

Ohjaus ja käsikirjoitus: Kim Ki-duk. Tuottaja: Eun Lee. Musiikki: Jeon Sang-yun. Kuvaus: Hwang Seo-shik. Leikkaus: Kyeong Min-ho. Pääosissa: Jung Suh (Hee-Jin), Kim Yoosuk (Hyun-Shik), Park Sung-hee (Eun-A), Jo Jae-hyeon (Mang-Chee), Jang Hang-Seon (keski-ikäinen mies)

Etelä-Korea 2000. 86 min.

Etelä-Korealainen elokuva on kotimaassaan osoittautunut varsinaiseksi menestystarinaksi. Kansa tungeksii näytöksiin ja suosii erityisesti kotimaista tuotantoa. Viime vuonna Koreassa tehtiin 77 elokuvaa, jota voidaan pitää hyvänä saavutuksena. Suomessa Korealainen elokuva ei ole kovinkaan tunnettua. Lähestulkoon kaikki korealaiset elokuvat ovat olleet fyysisesti ilmaistuna kipeitä.

Kim Ki-Duk (42 v) on avainasemassa mitä tulee korealaiseen nykyelokuvaan. Hänen parin vuoden takainen "Saari" on sekä taitava että vastenmielinen. Tapahtumapaikka on vuorten ympäröimä järvi, jonka selällä kelluu ponttoonin varassa pieniä mökkejä. Elokuvan päähenkilö (nainen) vuokraa mökkejä.Vuokralaiset ovat miehiä jotka tulevat järvelle vapaa-ajan viettoon: kalastamaan ja naimaan prostituoituja. Tarina mullistuu kun bordellikylään saapuu yksinäinen mies. Mies aikoo tappaa itsensä.

"Saari" on tutkielma vallankäytöstä. Se on hurja kuvaus sadismista ja kyvystä näyttää tuskaa. Elokuvassa ei ole tyhjiä hetkiä. Hallitseva ominaisuus on tapahtumapaikan hiljaisuus. Onko tämä merkki pidättyvästä korealaisesta kulttuurista. Elokuvan loppu on...

Kim Ki-Dukin uusin on omaelämäkerrallinen sotilastrilleri "The Coast Guard". Elokuvaa on pidetty hieman pehmeämpänä kuin edelliset ("Saari" ja "Bad Guy"). Ohjaaja pitää uudempaa teostaan silti merkittävämpänä, koska kyseessä ei ole vain parin ihmisen, vaan koko maan kohtalo.Väkivaltaa ohjaaja pitää eräänlaisena kommunikoinnin jatkeena. Syiksi väkivaltaan ohjaaja mainitsee kieliongelmat, japanilaishallinnon perinteet ja Amerikan sekaantumisen Koreoiden sisäisiin asioihin. Enemmän Kim Ki-Dukia kuunnellessamme kenties ymmärrämme hänen elokuviensa vinhat tarkoitusperät.

The Internet Movie Database