Sanelmi Murakami
-suomalainen mies
 
Suomi  (Lapua)  2012
 
Tuotanto: EH-Company. Ohjaus: Joni Hakola. Käsikirjoitus: Joni Hakola, Jaakko Härsilä, Juhani Lepistö. Kuvaus: Tomi Rautakorpi. Musiikki: Jaakko Härsilä, Juha Härsilä. Leikkaus: Joni Hakola. Näyttelijät: Jaakko Härsilä (Sanelmi Murakami), Yun Du (Jasmiitta Murakami), Iikka Talvitie (Feenix Murakami), Juhani Lepistö (Tane), Joni Hakola (Tapani Losonen/Nieminen, Hessu Mäkikotka, ym), Jere Vähäpukkinen (putkimies, ohikulkija), Maria Härsilä (Marjatta - Sanelmin sihteeri), Miika Seppänen (tuote), Jarno Viertola (tuote), Janne Karvonen (kaupungin virkamies), Don Hiipakka (kaupungin virkamies), Aaro Panula (ohikulkija), Jyri Portin (ylioppilas)
 
105 minuuttia
 

"Sanelmi Murakami-suomalainen mies" on nuorekkain ja ennakkoluulottomin lapualaisvoimin tehty täyspitkä indie-tuotanto. Se on räävittömän alkuvoimainen jyskytys peniksensä menettäneen nuoren maajussin kooman jälkeisistä traumoista. Elokuva on ainakin epävirallisesti jatko-osa v. 2009 valmistuneelle vajaan tunnin mittaiselle halpikselle "Sanelmin Sutjakas Sumppu", joka tehtiin kuulemma hampurilaisen hinnalla. Tässä uutukaisessa on ollut käytettävissä rahaa ja kunnon kalusto. Nämä asiat myös näkyvät lopputuloksessa. Rautakorven kuvaus ja Hakolan leikkaus ovat komeaa katseltavaa ja näitä täydentää Juha Härsilän muheva ja tunnerikas äänimaailma.

Kun alkuasetelmana on maatilan isäntä, emäntä, lapsi ja renki niin voisi kuvitella että kyse on yleisöä kosiskelevasta maalaiskomediasta. Sellaista odottavat saavat kuitenkin pettyä, sillä jo alussa renki Losonen (Kristuksen morsian) ehdottaa että pellolle pitäisi saada iso perse ja keskiaikainen kastraattikuoro. Sanelmi-isäntä puolestaan ylistää ruokapöydässä entisen Jugoslavian johtajaa Slobodan Milosevitsia!
Elokuvan edetessä tutustutaan mm. Sanelmin epämääräiseen vakuutusfirmaan, jota hän hoitelee maatilansa ohessa. Putkimiesasiakkaan roisi kohtelu panee miettimään, että mistähän tässä oikein on kysymys. Loppupuolella elokuvan meno nyrjähtää vähitellen hyvin oudoille ja pelottavillekin raiteille, ja lopulta koittaa liskojen yö. Kukin henkilö saa konkreettisesti osansa, mutta tokkopa suinkaan ansioidensa mukaan. Kenties tilit tasataan elokuvan lopun huuruisessa laboratoriokohtauksessa. Silloin kuvaan astuu myös kertojan äänenä toiminut salaperäinen Nieminen ja mystinen kakuliskeppi-niminen värkki (uusi Mooseksen sauvako?).

Jaakko Härsilän vetää Sanelmin roolin mitään kaihtamattomalla antaumuksella, olipa kyseessä sitten linnunpöntön naiminen tai oman varpaankynnen syöminen. Sanelmin vaimoparan osan esittänyt Yun Du oli elokuvan lämminhenkisin hahmo, jonka kovaa kohtaloa kyllä oikeasti suri. Muuntautumiskykyisen Joni Hakolan esittämistä hahmoista vaikuttavin oli lopussa esiintynyt Nieminen, jonka ulkonäkö tuo tosiaan mieleen vaikkapa jugoslaavin. Juhani Lepistön Tane irroittelee intensiivisimmin improvisoidussa kohtauksessa jossa tämä sättii Sanelmin nokkahuiluineen  alimpaan helvettiin. Sanelmille uuden siittimen asentanut putkimies on Jere Vähäpukkisen huolellista työtä. Nuoren Iikka Talvitien esittämä Feenix-poika selviytyy osastaan asiallisesti. Sanelmin sihteerinä keimailee Maria Härsilä. Zombiemaisten "tuotteiden" rooleissa nähdään mm. kiiluvasilmäinen Miika Seppänen ja autoilevana tuotteena Jarno Viertola. Kummatkin pänttäävät kaupungin virkamiehiä, ilmeisesti "nimmunismin" nimessä.

Musiikit ovat Juha ja Jaakko Härsilän käsialaa.  Upea laulu Jeesusportista oli vaikuttavasti visualisoitu Sanelmin tuulessa liehuvine hiuksineen.


"Sanelmi Murakami-suomalainen mies" on mustan huumorin kyllästämä arvaamaton ja originelli teos joka kaihtaa valmiita lajityyppejä. Siinä on kuitenkin elementtejä joista tulee mieleen vaikkapa Monty Python, modernit zombie-elokuvat, hullut tiedemiehet, David Lynch ja miksei myös Kubrickin "Hohto" (kiltti vaimo, poika ja sekoava aviomies) tai Frankenheimerin "Tapaus Wilson". Elokuva etenee täysin Sanelmin näkövinkkelistä ja siinä mielessä sen pirstaleisuus on yhtä päähenkilön hourupäisyyden kanssa. Lopun laboratoriojakso selvittää aiempia tapahtumia hyvin mutta silti juonen ymmärtämisen kannalta olisi voinut olla paikallaan laittaa sekaan muutama selventävä kohtaus ja ehkä myös ottaa joitakin rönsyjä pois.

Kaiken kaikkiaan elokuva on korkean hatunnoston arvoinen työnäyte aiemmin lähinnä sketsejä tehneeltä ryhmältä. Juonen pikku aukoista huolimatta se on vaikuttava kokemus jonka luulisi jättävän polttomerkin jokaisen sen nähneen kallonpohjalle. On mielenkiintoista seurata mihin asentoon kakuliskeppi seuraavaksi kääntyy ja jatkuuko Sanelmin tarina?

...vai tuleeko tämän jälkeen jotakin ihan muuta.

              
Ystävällisesti:            

Teaseri

Traileri

Traileri 2

Klippi Sanelmi kaivaa kuoppaa