Pieni suklaapuoti
(Chocolat) Ohjaus: Lasse Hallström, USA 2000, 120 minuuttia, (35 mm)

Kun ohjaaja on ruotsalainen ja aihe on suklaa; voisi vaikka vannoa, että tekijä on aiheensa asianomistaja... Vitsit vitsinä! Päinvastoin. Lasse Hallström on ruotsalaisen kivikovan elokuvaperinteen osaava jatkaja. Hän on huomattavin pohjoismaalainen Hollywoodissa. Todellinen läpimurto tuli elokuvalla "Gilbert Grape" (What`s Eating Gilbert Grape), joka oli vuoden 1993 parhaimpia amerikkalaisia elokuvia. Tämä arvostelu- ja yleisömenestykseksi muodostunut mustan huumorin sävyttämä draama muistetaan myös naishurmureista Johnny Depp / Leonardo DiCaprio. Upea oli myös John Irving - filmatisointi "Oman elämänsä sankari" (The Cider House Rules, 1999). Se toi Oscarit niin romaaninsa sovittaneelle kirjailijalle kuin sivuosaa esittäneelle Michael Cainelle.

Hallströmin toiseksi uusin (uusin on "Laivauutisia") on "Pieni suklaapuoti". Se on sympaattinen komediadraama, jossa monet tekijälleen ominaiset piirteet jälleen yhdistyvät. "Suklaapuoti" kuvaa Etelä-Ranskalaista pikkukylää, jonne Juliette Binochen esittämä muukalainen, Vianne, tyttärineen avaa makoisia suklaa-annoksia myyvän puodin. Suklaan himo sekoittaa koko kylän elämän. Se synnyttää nauttijoissaan avoimuutta ja intohimoa. Puritaaninen pormestari (Alfred Molina) huolestuu puodin suosiosta ja ryhtyy oma-aloitteisesti taisteluun.

Hallström näkee hienosti pienen kylän ihmiset. Ohjaaja ei lokeroi ihmisiä hyviin ja pahoihin, vaan huomaa synkimmissäkin tapauksissa oikealta tieltä eksyneitä, inhimillisiä kohtaloita. Sitä katsellessa voi tutkia omaa paikkakuntaansa vastaavalla asenteella. Oma viehätyksensä on lavastuksella (50-luvun Ranska) ja kuvallisesti se on jonkinasteinen kaloripommi. Pääosissa ovat myös Lena Olin (Halströmin vaimo), Peter Stormare kahvilanpitäjänä, Carrie Anne Moss tyttärenä, Judi Dench ja Johnny Depp, oikeutetusti jokikulkurina. "Pieni suklaapuoti" sai Yhdysvalloissa hyvän vastaanoton, väki ahmi suklaata ja elokuva Oscar-ehdokkuuksia.

"Pieni suklaapuoti" on herttainen ja viehättävä. Se on oivallinen valinta Lapuan elokuvakerhon päätösleffaksi ja Koivunlehtiviikon avaustapahtumaksi.

Internet Movie Database 

Etusivulle