Teksasin moottorisahamurhat
The Texas chainsaw massacre
Yhdysvallat 1974
 

Tuottaja ja Ohjaaja: Tobe Hooper. Käsikirjoitus: Kim Henkel ja Hooper. Kuvaus: Daniel Pearl. Musiikki: Hooper ja Wayne Bell; laulut: Roger Bartlett & French, Timberline Rose, Arkey Blue, Los Cyklones. Leikkaus: Sally Richardson, Larry Carroll. Näyttelijät: Marilyn Burns (Sally), Allen Danziger (Jerry), Paul A. Partain (Franklyn), William Vail (Kirk), Teri McMinn (Pam), Gunnar Hanssen (Nahkanaama). Pituus: 87 minuuttia.

TEKSASIN MOOTTORISAHAMURHAT on yksi 1970-luvun kulttielokuvista (vrt. BLAIR WITCH PROJECT 90-luvulla). Tämä pienellä budjetilla ja riippumattomana tuotantona tehty elokuva oli kauan aikaa sensuurin kieltämänä monissa maissa kuten Ranskassa, Englannissa ja Suomessa. Nykypäivänä sitä on vaikea katsoa ilman sensuurin aiheuttamaa ylimääräistä kohua. Skandaali alkoi heti ensimmäisissä näytöksissä: Yleisö oksensi, valitti ja uhkasi teatteria oikeudella.

Yksi elokuvan tehokeinoista on "näyttämättömät kuvat". Erinomaisesta esimerkistä käyvät sellaiset teokset kuten Langin M-KAUPUNKI ETSII MURHAAJAA (1931), Tourneurin CAT PEOPLE (1942). Molemmissa jännite / kauhu syntyy viitteellisesti kun katsojan kuvittelukykyä aktivoidaan. Myös TEKSASIN MOOTTORISAHAMURHAT on tätä maata. Ohjaaja Hooper on jättänyt suurimman osan teurastuksesta katsojan mielikuvituksen täydennettäväksi. Elokuvan kauhu perustuu siis aivan johonkin muuhun kuin vereen ja väkivaltaan, jota televisiosta voi nähdä jo melkein päivittäin. Voima piilee ladatuissa yksityiskohdissa, unenkaltaisessa tunnelmassa, oudoissa äänissä ja erikoisessa kameratyössä.

Tarina on sinänsä ohut. Sally matkustaa neljän muun nuoren kanssa synnyinseudulleen Teksasiin. Sally kuulee että kyseisessä takapajulassa on häpäisty hautoja; täten hän haluaa tarkistaa isoisänsä viimeisen leposijan. He törmäävät matkalla outoihin tyyppeihin ja siitä homma lähtee etenemään. Vaikka "Sallyn sakki" ei olekaan mitään symppiksiä, kohdattavat henkilöt eivät sitä omaa sitä vähääkään. Kaikkein tyrmistyttävin hahmo on Leatherface. Hän on isokokoinen, puvun takki ja kravatti, nahkanaamari ja takkuinen olemus. Ja tietysti moottorisaha...

Elokuva sai jatko-osia 80-luvulla. Kakkososa on eräällä tavalla parodia alkuperäisen elokuvan tuottaneista kauhun kliseistä. Eli: "naurakaa hulluille pedoille ajoissa" (Veikko Huovinen).

Ps. Tämäkin elokuva on nähtävä vain elokuvateatterissa.

 
"Who will survive and what will be left of them"!
 

Internet Movie Database