Valhe

L`Adversaire

Ohjaus: Nicole Garcia. Käsikirjoitus: Emmanuel Carrèren romaanin pohjalta Nicole Garcia, Jacques Fieschi ja Frédéric Bélier-Garcia. Pääosissa: Daniel Auteuil, Geraldine Pailhas, Francois Cluzet, Emmanuelle Devos. Musiikki: Angelo Badalamenti. Ranska/Sveitsi/Espanja 2002. 129 min.

Pablo Picasso sanoi aikoinaan että taide on valhe joka paljastaa totuuden. Elokuvia tehdessään ohjaajat joutuvat useasti käyttämään valhetta hyväkseen, jotta elokuvan kerronnallinen kemia toimisi. Esimerkkejä elokuvan historiasta löytyy lukuisia. Toisaalta ohjaajat käsitellessään elokuvansa totuusperäisiä faktoja ja niiden yhdistämistä samaan asiayhteyteen, saavat aikaan valhetta. Elokuva on siis jälkiviisauksellinen valhe.

Kun elokuvan aihe on valhe ja ihmisten älyllisinä instrumentteina sekä tapahtuman tuttuus että arvoitus, syntyy mitä visuaalisin elokuvakokemus. Nicole Carcian "Valhe" tuli teattereihin syksyllä 2002 oli elokuvan aihe edellä mainitun tuttu ja arvoituksellinen. Elokuvan taustalla on sekä todellinen veriteko että kirjailija Emmanuel Carrèren romaani. "Valhetta" katsoessa elokuvakokemus muuttuu, jos ei tiedä murhaajaa.

Tammikuun 10. 1993 palomiehet löysivät liekkien keskeltä naisen ja kahden lapsen ruumiit ja koomaan vaipuneen miehen. Pari päivää myöhemmin Le Monde - lehti kertoi Jean Claude Romandin murhanneen viisi henkilöä ja sytyttäneen itsensä tuleen. Seuraavina päivinä selviää, ettei Romand ole menestyvä lääkäri (kardiologi). Hän ei ole myöskään rikas, vaan on huijannut sukulaisiltaan rahaa.

Romand sai elinkautisen. Carrère seurasi oikeudenkäyntiä ja kävi kirjeenvaihtoa Romandin kanssa. Elokuvan käsikirjoitus on rakennettu eri tavalla kuin Carrèren romaani. Tukena oli myös oikeuden pöytäkirjoja.

Todettava on, ettei "Valhe" ole rikoselokuva, vaan eräänlainen kollaasi Romandin elämästä. "Valhetta" voi pitää voimakkaiden leikkausten elokuvana, jonka alkupiste on veritekoa edeltävä sunnuntai. Teot alkavat muuttua todellisiksi tekijän pään sisällä. "Valhe" on kuristava tragedia miehestä jolla ei ole elämää ja lääkärin työ on pelkkää harhaa. Hän jää valheensa vangiksi.

Elokuva sai hyvät arvostelut. Nyt-liitteen verkkoäänestyksessä se on saanut keskiarvon 4,1 tähteä (maksimi 5).

The Internet Movie Database