ALOITUSSIVULLE

LOMAKUVIA

 

Lapsiperhe lomailee

 

Taustaa:

Sivulla olevat tiedot perustuvat omiin matkakokemuksiin 4kk-15v lapsien kanssa ajalta 1990-2002. Kahta samanlaista lasta, matkaa ja olosuhteita ei ole ollut, mutta monenlaisia kokemuksia rikkaampana voin antaa joitakin vinkkejä.

 

Kohteen ja hotellin valinta:

Jos matkustaa pienten lasten kanssa kannattaa huomioida, että etelä-Euroopassa on KUUMA heinä - elokuussa. Silloin monissa kohteissa on myös eniten turisteja johtuen keskieurooppalaisten loma-ajoista. Parempi ajankohta voisi olla touko-kesäkuu tai syyskuu.

Matkanjärjestäjien esitteisiin kannattaa tutustua huolella, jos haluaa viettää huoletonta lomaa. Esitteessä saatetaan kertoa rantojen olevan pikkukiveä (so. merisiilejä ja liukkautta)tai rantojen kerrotaan olevan tuulisia / äkkisyviä. Jos alueella mainitaan olevan runsaasti korkeuseroja tai portaita, voi varautua kantamaan lasta rinkassa /rintarepussa, koska rattailla eteneminen voi olla vaikeaa. Uskoisin, että selkeästi sopimattomiin kohteiisin ei yleensä myönnetäkään lapsialennuksia.

Myös sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota. Pienet leikki-ikäiset, jotka eivät enää rattaita tarvitse eivät välttämättä jaksa kävellä rannalle, ruokailuihin ja kauppaan kilometrejä helteessä ja tupakansavuiset taksimatkat eivät nekään ole kovin miellyttäviä. Vaikka lapset yleensä nukkuvat melussakin, voisi vanhempien yöunien turvaamiseksi katsella esitteestä onko lähellä yökerhoja ja millaista ohjelmaa hotellissa yöaikaan järjestetään. Me olemme lapsien kanssa lomailleet ** - **** hotelleissa ja tällä perusteella sanoisin, että kannattaa maksaa muutama satanen enemmän. Suosittelen pienten kanssa lomailevia varaamaan huoneiston, jolloin ruokahuolto on helpompi järjestää ja tarpeen mukaan valmistaa ruoan itse.

Makuasioista ei voi kiistellä, mutta muutama sananen kohteista kantapään

kautta opittuna:

Teneriffa, Playa de las americas, monen lapsiperheen turvallinen suosikki, mutta mielestäni vähän liian vilkas. Paikkakunnalla ei ole mitään aitoa kanarialaisesta elämänmenosta/kulttuurista. Tuulee jonkin verran ja vaihteleva sää.


 

Fuerteventura, Castillo ja Corralejo, sopii rauhaa ja tilaa rakastaville. Rannat ovat hienoa hiekkaa ja matalia, mutta tuulee usein ja sää on vaihtelevaa.Corralejossa on paikallista asutusta ja jotain vanhaa, mutta paremmin sitä näkee tekemällä saarikierroksen, jolloin voi löytää myös omia rauhallisia rantoja (suosittelen El Cotillon kylää). Mikään kulttuurikohde ei Fuerteventurakaan ole, mutta ainakin taidemuseo ja kirkkoja löytyy(kaksi matkaa saarelle).

http://www.lanzarote-fuerte.com/Fuerteventura/home.htm


Kos, Kosin kaupunki, vilkas historiallinen kohde, ei sovellu mielestäni pikkulapsiperheille.Kaupungin ranta kivinen, ruuhkainen ja paremmille rannoille matkaa.Sopii vilkkaasta yöelämästä haaveileville. Kuuma elokuussa. Lapsiperheen kanssa majoittuisin Kosin maaseudulle.

http://www.hippocrates.gr/


 

Portugali, Algarve: Vilamoura ja Praia da Rocha. Molemmat mainitut kylät sopivat lapsiperheille. Rannat ovat hienoa hiekkaa, loivasti syveneviä, suht´ puhtaita ja vartioituja( liput ja vahdit varoittavat, jos rannalla on vaarallista uida aallokon ja virtausten vuoksi). Molemmat kylät ovat hotellikyliä, mutta Algarven maakunnasta löytyy paljon aitoja kyliä ja kaupunkeja, joissa on paljon nähtävyyksiä, myös luonnonnähtävyyksiä; vuoristoa, kallioita. Lapsille löytyy vesipuistoja ja delfiiniesityksiä. Touko-kesäkuun vaihteessa sää oli lämmin; muutamia pilvisiä ja tuulisia päiviä mahtui kahteen viikkoon.Heinäkuussa oli kaksi viikkoa " huh hellettä".

http://www.algarveinfo.net/index.php3


Kreeta, Kalives. Pieni , idyllinen kylä, jossa paikallista elämänmenoa ja kaunista luontoa ympärillä. Matka-ajankohtana huhtikuun lopulla oli melko viileää, myös huoneistossa. Lämpimän veden ja mukavuuksien kanssa vähän niin ja näin (**).Matkalla mukana 4kk vauva ja 10v, joista nuorin tarkeni yöt villapuvussa ja vanhempi verkkapuvussa ja villasukissa. Vauvalle ei sopinut myöskään paikallisten moottoriajoneuvokuljettajien tapa varoittaa jalankulkijoita; heräsi itkemään joka töräyksen kuultuaan. Muuten tämä on kohde, jota voin lämpimästi suositella. Kreetalla riittää näkemistä myös omatoimiselle retkeilijälle.

http://www.vacation.net.gr/p/crete.html


Kypros , Fig bay tree. Blue village...... (Fritidsresor)lapsiperheen paratiisi. Ainoa loma, jolle on lähdetty ainoana tarkoituksena nauttia auringosta ja syödä hyvin. Siihen tarkoitukseen ihan ok valinta(lapset 12½v , 2½v 4kk). Lapsiperheet oli huomioitu kaikessa; kaikenikäisille lapsille myös ohjelmaa. Palvelu pelasi ja toiveisiin vastattiin nopeasti. Hyvät allasalueet, kirkas ja kalarikas merivesi. Kylällä oli paljon ravintoloita ,joissa lapsille hyyät leikkipaikat . Kyprosta en voi sanoa nähneeni, mutta syyskuun alussa oli kuuma; ilmastoitu huoneisto oli tarpeen! Oiva valinta rantalomailuun, joskin hintatasoltaan kallis.

http://kypros.org/Cyprus/root.html


Mallorca. Alcudia. Lapsiperheen unelma; 14km pitkä, valkohiekkainen, matala ja siisti ranta. Paljon ravintoloita, joissa lapsille omat edulliset hinnat ja leikkipaikat. Alue on rakennettu turisteille, ei kuitenkaan liian vilkas. "Oikea" , vanha Alcudia sijaitsee 3km päässä ja sinne kannattaa tehdä retki. Mallorcalla on huono maine, mutta meille kokemus oli postiiviinen. Vuorille ei kannata lähteä matkapahoinvoivien lasten kanssa (maisemat ovat kyllä kauniita). Meidän lapsemme(matkalla 1v, 3½v ja 13½v)pitivät kahden päivän autoilusta (vain yksi oksennus) ja sen aikana nähdyistä paikoista (mm. tippukiviluolat, vuoret ,maurilainen puutarha, vanhat kaupungit). Saarella on myös papukaijapuisto, vesipuistoja ja historiallisia museoita.Sää oli touko-kesäkuun vaihteessa (kaksi viikkoa) hyvä, n. +25-+30 ja merivesi oli lämmintä.

http://mallorca.balearics.com/

Kertomus meidän lomastamme


Tunisia, Soussen naapuri Port el kantaoui.Soussesta noin 7km pohjoiseen on Port el Kantaouin hotelli alue. Sen keskus huvipursisatma valmistui 1970-luvulla. Alueella on kaikki palvelut lomailian tarpeita varten, varsin siistiä ja sopii siten myös lapsille. Hintatasoltaan alue on kallis, koska paikallisväestöä ei juuri tuolla asu. Sijainti on kuitenkin niin keskeinen ,että Sousseen pääsee katsomaan paikallista elämää ja retkitarjonta on kattava.Merivesi oli vielä huhtikuun puolessa välissä viileää ja sää varsin vaihteleva. Paras ajankohta rantalomaa ajatellen lienee touko-kesäkuu, heinä- elokuussa saataa lämpötila kohota 40-50 asteeseen.

lue lisää lomastamme

Tunisian lomakuvia

www.tourismtunisia.com

 


Korfu, Aharavi. Lentokentältä Aharaviin n 45km, mutta matka kestää mutkaisilla vuoristoisilla teillä 1h15min. Lapsiperheelle sopiva, hiljainen kohde. Ranta oli meidän kaksi viikkoisen loman aikana melko tuulinen ja aallot löivät kovaa. Rannalla oli pientä kiveä, mutta hiekkaleikkejäkin saattoi leikkiä. "Parempia rantoja" löytyy kun vuokraaa auton ja kietelee saarata.Lapsiin suhtauduttiin ystävällisesti, mutta ei ylitsevuotavasti. Vain yhdessä ravintoalssa oli leikkipaikka ja Rodan puolellakin vain drinkkibaareissa! Rattailla oli helppo kulkea kun kaduilla oli liuskoja, tosin jos patikoi kylän ulkopuolella voivat nosutu olla hikisiä.

http://acharavi.kerkyra.net/

lomakertomuksemme Korfulta

 


Sardinia, Alghero. Iltalennon jälkeen vain noin 15minuutin bussimatka hotelliin. Hotelli sijaitsi 3km keskustasta, hienohiekkaisella rannalla. Matkustimme toukokuun viimeisellä viikolla. Sää oli helteinen 28-30 astetta ja merivesi viilensi sopivasti. Rannoilla oli ruuhkaa paikallisten vapaapäivinä. Lasten kanssa oli helppo liikkua bussilla ja vuokra-autolla, mutta ravintoissa piti keskittyä pääasiaan syömiseen; sillä leikkipaikkoja tai lastenlistoja ei ollut.

lomakertomuksemme Sardiniasta

 


Arabiemiirikunnat, Dubai. Yölennon jälkeen noin 15min matka hotelliin. Huoneistohotelli sijaitsi keskellä kaupunkia, josta noin puolen tunnin matka hienohiekkaiselle, puhtaalle rannalle. Muut palvelut lähellä. Lapsista pidettiin, mutta lastenleikkipaikkoja ravintolaissa ei ollut. Lasten lista löytyi lähes joka paikasta ja muualla lapsille tehtiin ruoka toiveen mukaan. Lapsellista näkemistä ja tekemistä kaupungista löytyy; huvipuistoja, eläintarha ja vesipuisto, joitakin mainitakseni. Leluja ja lastenvaatteita löytyy halvalla.

lomakertomuksemme Dubaista

 

Tästä pääset näkemään muita LOMAKUVIAMME

 

Matkalle mukaan

Normaali vaatevarustuksen lisäksi:

Lapsiperheen lääkekaappi:

- suppoja tai Panadol mikstuuraa tai särkylääkettä tabletteina

- mietoa kortisonivoidetta(hyönteisten puremia varten),perusvoidetta, maitohappo- bakteerikapseleita, ripulijuomajauhe, laastaria, matkapahoinvointilääke(?), Nasolin nuhatipat/sumute

-kuumemittari, kynsisakset, jokaisen peruslääkitys, myös allergialääkkeet.

-lisäksi kotimaassa pitää huolehtia vakuutusiat kuntoon ja ottaa matkalle mukaan vakuutusyhtiön puhelinumero, luettelo kohteen yhteistyölääkäreistä ja toimintaohjeet

Vauvalle:

-kuomurattaat tai vaunut; kuomu suojaa auringolta ja kun rattaat peittää vielä hyönteissuojalla ja aurinkovarjolla, on vauva hyvin suojattu.

- sitteri tai turvakaukalo helpottavat kummasti vauvan syöttötilanteessa ja usein huoneistoissa on kylmä kivilattia, joten istuskelu voi olla vauvalle vaihtelua sängyllä köllöttelyn sijaan

- vedenkestävää aurinkovoidetta vauvojen omista sarjoista; kohteissa usein kalliimpia

- puhdistuspyyhkeitä ja muovitettua froteeta vaipanvaihtoalustaksi, desinfiointipyyhkeitä (syöttötuoleja ja vaipanvaihtopaikkoja varten)

- ruokapurkkeja; (tuttelia) on myös saatavilla monissa kohteissa, mutta ei ehkä oman vauvan makuun. Purkit voi pakata lentokoneen ruumaan ainakin Finnairilla, mutta osa kannattaa pakata käsimatkatavaroihin siltä varalta, että lento/kuljetus hotelliin viivästyy

-puurojauheita; perinteisiä hiutaleita ei yleensä etelä-Euroopasta löydy ja vauvojen puurojauheet ovat usein "eksoottisia"

-tyyny ja sideharsoja (näkösuoja) imetystä helpottamaan

- niskaa suojaava aurinkohattu,

- rintareppu /rinkka

- pestäviä leluja

- vaippoja ensihätään; jokaisessa kohteessa, jossa olemme käyneet on myyty kunnollisia vaippoja. Hinnat toki saattavat olla turistihintoja, mutta turha täyttää matkalaukkuja 1-2 viikon vaipoilla

Leikki-ikäiselle:

- rattaat ?

- vedenkestävää aurinkovoidetta, kerroin vähintään 15

- ruokapurkkeja, säilykeruokaa

- uninalle tms.

- muovitettu frotee sänkyyn lakanan alle, patja voi olla epäpuhdas / patjaa kannattaa suojata lapsen omilta vahingoilta

- potta

- joitakin leluja ja kirjoja sisähetkiä varten

- hellehattu /huivi

- uima-apuvälineet, hiekkaleluja (saa kohteestakin)

- sandaalit

 

Kouluikäiselle:

- lukemista

- pelikortit

- pieni peli

-päiväkirja/kynä ja paperia

 

Lentomatka

Alle 2-vuotias matkustaa lomalennolla ilmaiseksi ilman omaa istuinpaikkaa. Varausta tehdessä kannattaa kysyä bulkhead seat -paikkaa, jonka eteen voi kiinnittää vauvan kopan. Koppa on tarkoitettu alle 10-kiloiselle, joissakin yhtiöissä 15-kiloon saakka. Käytännön kokemuksesta tiedän, että paikkaa ei aina saa, vaikka varaus olisi tehty ajoissa. Koneessa on usein monia lapsiperheitä ja paikkoja vain koneen etuosan ensimmäisellä rivillä. Kuvassa Miska matkustaa ko. kopassa Kyprokselle.

Korvien lukkitumista ja kipua voi ennalta ehkäistä laittamalla kentällä noin tuntia ennen nousua vauvalle nenään Nasolin-tippoja ja isommille Nasolin sumutetta. Imeväistä voi imettää nousuissa ja laskuissa, tutistakin voi olla apua. Isompia voi kehottaa avaamaan ja sulkemaan suutaan tai antaa imeskeltäväksi pastilleja. Finnairin lennolla ei ole varattuna alle kaksivuotiaille ruokaa ja leikki-ikäisellekin se voi olla oudon makuista, joten kannattaa varata omaa evästä mukaan (keksit,banaani,ruokapurkit). Aikuisten kannattaa vuorotella ruokailutilanteessa, koska käytännössä pienessä tilassa vauvan / leikki-ikäisen ruokailussa avustaminen ja sylissäpito + oma ruokailu on mahdoton yhdistelmä.

Lapset kannattaa käyttää wc:ssä ja vaihtaa mahdolliset vaipat kentällä juuri ennen koneeseen menoa, sillä koneessa WC:hen on aina jonoa. Vaipanvaihtoon tila on pieni ja lentoemännilläkin on käytävillä jatkuvasti kärryjen kuljetusta. Juuri kuivaksi oppineelle laittaisin varmuuden vuoksi vaipan ja vauvalle ottaisin mukaan puhdistuspyyhkeitä, sillä WC:n hanasta ei valitettavasti aina tule lämmintä vettä. Käsimatkatavaroihin kannattaa pakata varavaatekerta lapselle ja olen varannut myös itselleni puhtaan paidan, jos olen ollut matkalla alle kouluikäisten kanssa.

Ainakin Finnairin lomalennoilla lapsille jaetaan jotain pientä ajanvietettä ja esitetään usein koululaisille sopivia elokuvia, lisäksi on musiikin kuuntelu- mahdollisuus, mutta lasta, omaa ja kanssamatkustajia ajatellen varaisin jotain muutakin ajavietettä lapsille: lähinnä pieni palapeli/ ikäkauteen sopiva lelu, kirjoja /lehtiä.

 

Kohteessa

 

Ihonhoito:

Lapset kannattaa rasvata aurinkovoiteella jo huoneessa. Näin voide ehtii imeytyä, eivätkä lapset ehdi hiekastaa itseään. Käyttäisin pienillä lapsilla korkeita suojakertoimia ja lasten omia sarjoja, jolloin hajusteet ym. haitalliset aineet on minimoitu. Rasvan on myös syytä olla hankauksen ja veden kestävää, muuten rasvausta pitää toistaa jatkuvasti. Oikein vaaleaihoisella ja pienellä lapsella on syytä pitää osan aikaa esim. t-paitaa ihon suojana.

Päivärytmi, ruoka ja juoma:

Perhesopu säilyy, jos jaksaa lomallakin noudattaa hyväksi havaittua päivärytmiä ja ruokailuaikoja. Pieni lapsi tarvitsee jaksaakseen ruokaa ja juomaa säännöllisesti. Kuumalla ilmalla ruoka ei ehkä maita yhtä hyvin, jolloin kannattaa pitää huoli, että lapsi edes juo.

Olemme käyttäneet joka matkalla ravintolaruokailujen yhteydessä maitohappobakteereita ja epäilen sillä olevan osuutta, että emme ole matkoilla kärsineet vatsavaivoista. Myös paikallisen jugurtin syöminen aamupalaksi päivittäin sopeuttaa paikalliseen bakteerikantaan.

Välttäisin aikuisena ja lapsena seuraavia tuotteita rantalomalla:

- löysät munat / vain toiselta puolelta paistetut munat

- majoneesit

- kypsentämättömät, kuorettomat vihannekset

- jääpalat, etenkin lasten juomissa (on saatettu tehdä vesijohtoveteen)

- joissakin maissa broileri/naudanliha ja ainakin puoliksi kypsennetty liha

- irtojäätelö

Turvallisena pitäisin kaupan pakattuja jugurtteja, maitoja, levitteitä, jäätelöitä, leipää, keksejä, sispejä, kuorittavia hedelmiä ja pakattuja elintarvikkeita. Tervettä järkeä käyttäen ruokailusta selviää myös lasten kanssa. Monissa ravintoloissa on lapsille oma ruokalista, joka käytännössä taitaa olla samankaltainen kuin kotimassa : nakkeja ja ranskalasia/fish &chips. Jos lapsi on erittäin pieniruokainen, voi säästää ruokailukustannuksista tilaamalla lapselle vain ylimääräisen lautasen.Tällöin voi antaa lapselle valittuja paloja omasta annoksesta. Ruokailutapahtuma on pitkäkestoisempi kuin kotimaassa, joten pieniä ajatellen kannataa valita ravintola, jossa on leikkipaikka tai varata heille jotain ajanvietettä. Yksivuotiaankin olemme saaneet istumaan pöydässä keksien ja pikkuautojen voimalla. Nuorimmainen (erittäin kärismätön luonne) viihtyi yksivuotiaana ravintoloissa, joista näki ohimeneviä autoja.

 

Kaupunkikohteet

Kaupunkilomilla olen ollut pääasiassa vain yhden , rauhallisen, historiasta kiinnostuneen lapsen kanssa.

Laivamatka Helsingistä Travemündeen, pari yötä paikan päällä ja käynti Hampurissa oli ensimmäinen ulkomaanmatkani lapsen kanssa. Dani oli silloin kolme vuotta. Koska matkasta on aikaa, en muista tarkalleen muuta kuin sen, että ongelmia ei ollut. Kävimme museoissa; mm. automuseossa ja purjelaivassa.

Kaksi viikkoa asuntoautolla Tanskaa ristiin rastiin matkailtiin, kun Dani oli 6½v. En ole järin innostunut viettämään aikaa erilaissa "puuhamaissa", joten kahteen viikkoon mahtui vain kaksi selkeää lapsiperheen kohdetta; Legoland ja Bonbon-land, joista Legoland oli siisti, hyvin organisoitu ja aikuisillekin mukava paikka, joskin kallis. Muita mieleenpainuneita paikkoja olivat erilaiset linnat, Faxen oluttehdas (kierros ja esittely Tanskan kielellä), kotiseutumuseot,ja pohjoismaisten elämäntapaviikinkien vuositapaamisen ympärille järejstetyt festivaalit. Tanskalaiset leirintäalueet olivat täkäläisiä siistimpiä ja hyvinvarusteltumpia. Leiriytyminen muualle kuin leirintäaluelle oli kielletty. Tanskan matkailusta löytyy hyviä esitteitä laivamatkoja järjestävistä matkatoimistoista. Kuva otettu viikinkitreffeiltä.

Vaasa- Uumaja ja sieltä henkilöautolla keski-Ruotsiin tutustumista. Majoituimme leirintämökeissä. Lähdimme matkaan "ex-tempore", joten mitään majoitusvarauksia ei tehty etukäteen. Siksi jouduimme tyytymään varsin askeettisiin majoitusvaihtoehtoihin. Keski-Ruotsissa on vaihtelvia kauniita maisemia, hyviä uimarantoja ja kivoja nähtävyyksiä. Kävimme viikinkiaikaisessa kylässä, sähkömuseossa (osin ulkoilmakohde) museoissa ja käärmetalossa. Sopii pienen budjetin vaihtoehdoksi kotimaan kohteille.

Tallinna kesällä 1997. Mukana 7kk vanha Miko ja 10½v Dani. Olimme kaksi yötä hotelli Palacessa ja aistimme historian siipien havinaa, söimme hyvin ja halvalla. Vaunujen kanssa hankalahko liikkua , koska katukäytävien korokkeet olivat korkeita ja liikenne melko vilkasta. Moni kutsuvalta näyttänyt ravintola jäi käymättä, koska vaunuja olisi ollut mahdoton kuljetella ylös ja alas kapeaa portaikkoa. Ei ehkä lapsiperheen kohde. Sopii paremmin parisuhteen hoitoon.

Varsova. Varsova tuli kesällä testattua vain aikuisten kesken. En lähtisi sinne pienten lasten kanssa, mutta paljon koululaista kiinnostavaa siellä kyllä voisi olla ja pienten lasten vanhemmille kohde sopii "irtiottoarjesta-kohteeksi". Lue matkakertomuksemme Varsovasta.

Vilna. Liettua pääkaupunki syyskuussa 2003. En lähtisi lasten kanssa, kaupungissa on paljon nähtävää aikuisille ja romanttisia ruokapaikkoja. Aikuisten on mukava kävellä kaupunkia ristiin rastiin, lapsille kävely voisi olla liian rasittavaa. Lue matkakertomuksemme Vilnasta.

Tanska. Poikien kanssa viikon kieromatkalla. Sattui pilvinen ilma, joten ajo ja nähtävyyksiin tutustuminen oli mukavaa: legoland, Kööpenhamina, kerteminde, Odense .... Tansan negatiivisin puoli on sade, tuuli ja kallis hintataso. Lue matkakertomuksemme Tanskasta.

Lapsiperhe lomailee linkkihaku:

http://home.searchbeat.com/familytravel.htm

Lomakuvien ottamisesta

http://www.kodak.com/US/en/nav/takingPics.shtml

Lehdet

www.matkaopaslehti.fi

www.matkalehti.fi

Matkailijan terveysopas:

http://www.ktl.fi/oppaita/matkailijan/etusivu.html

 

LOMAKUVIA

TAKAISIN ALOITUSSIVULLE