Näin tuumailin ennen matkan alkua, heinä-elokuussa 2001.

 

Hello!


Tähän tulee elokuussa reaaliaikainen matkapäiväkirja USAsta.
Aikomuksenani on reissata halki ja poikki Yhdysvaltojen, läpi koko valtavan mantereen.
Aloitan New Yorkista ja palaan Los Angelsista - toivottavasti.
   Matkaan ilman sen kummempia suunnitelmia, ilman tiukkaa ohjelmaa.

   Kuuntelen, katselen, ihmettelen ja teen päätökset fiilisten, vinkkien ja mielen mukaan.
  Takavuosina, kun maksoin Valloissa laivasta ulos (jäin lomille), yritin pari kertaa jäädä maahan, mutta se ei ollut mahdollista. Agentti saattoi lentokentälle ja kiitti kädestä. Muutenkin olo siellä on tarkkaa ja usein kaukana ns. vapaudesta; ainakin meillä, Usalla ja Suomella käsitykset siitä paikkapaikoin poikkeavat toisistaan hyvinkin paljon.
Nyt on viisumivapaus, ja maassa voi oleskella 90 vuorokautta.

   Ja nyt, kun ensimmäinen viisikymmentä valovuotta tulee kohta täyteen, ajattelin toteuttaa tuon haaveeni reissata rannikolta rannikolle jenkeissä.
Se ei ole mitenkään intohimoni tai must -mieliteko; haluan vain niin nyt tehdä, kun vielä olen jotenkin sielun (omasta mielestäni) ja ruumiin voimissani. 
  Parissakymmenessä satamakaupungissa olen Valloissa vieraillut, eikä maa monessakaan asiassa ole mitenkään ihanne ja esimerkillinen; ns. yksilönvapaudellakin on hintansa ja meikäläinen sosiaaliturva ja pelastusverkot ovat heille sosialismia jota vastaan pitää taistella.

   Joskus ilkeästi käy mielessä, että mitäpä sitä muuta voi odottaakaan kansakunnalta, jonka esi-isät ovat mantereelle muualta karkotettuja rikollisia.
   Mutta, siitä huolimatta haluan tutustua räsymattomaahan ja sen erilaisiin ihmisiin ja mahtaviin nähtävyyksiin.
   Toivottavasti matkapäiväkirjan pito onnistuu ja saatte seurata matkani kulkua ja ajatuksiani.

   Pitkään aikaan en ole ulkona reissannutkaan; joskus olen pari kertaa liftannut Euroopan läpi ja kerran läpi Pohjois-Afrikan (Marokossa ryöstettiinkin ja heitettiin putkaan kun menin kertomaan siitä poliiseille), mutta tässä on jotenkin kerran vielä -makua. Vaikka palloon olen satamien kautta tutustunutkin, käynyt joka maanosassa (paitsi Etelämantereella) ja pisimpään ollut poissa Suomesta yli vuoden, silti...

   Nyt on ollut hyvät mahdollisuudet totutella valtojen lämpötiloihin, varsinkin eteläisissä osavaltioissa on kuumaa. Päiväntasaajan valtiossa olen sitäkin maistellut; Punainen meri on kuumin seutu missä olen liikkunut - laivan kylmä vesikin oli niin kuumaa ettei suihkuunkaan tehnyt mieli.
   Pohjoisissa osavaltioissa olisi sopivan lämmintä (New York on Rooman korkeudella), ja sitten voisin loppureissusta koluta etelässä, mutta ehkä sittenkin etenen länteen sahanlaitaisesti, ettei tulisi liian pitkiä reissuja edestakaisin matkustettua.

Valmistelut alkavat olla rinkassa. New Yorkista tilattu Park View hostellista punkka (yö n.22 $); cityssä olen viikon - jäi joskus pari paikkaa käymättä... Greyhoundin Pohjois-Amerikan matkustuspassi taskussa (419 $ - oli 30 taalaa halvempi kuin pelkkä Yhdysvaltojen passi); voin rajoituksetta matkata bussilla Pohjois-Amerikassa kahden kuukauden ajan. 
   Mitenkähän sen jälkeen bussikyyti maistuu? Tuo kattaa suunnitelmani hyvin - Losiksessa olen lopussa kaksi viikkoa. Let's go USAa ja karttaakin olen silloin tällöin vilkaissut... Mutta jokainen päivä on aina uusi elämä.

Hyvää kesää.

 

 

                                                                        Seikkailun alkuun    reittisivulle, aivan matkan alkuaskeleille

                                                                        Pääsivulle          www.perttiraasu.tk