8.6.2004

Venuksen ylikulku 8.6.2004


8.6.2004, juuri tätä kirjoitettaessa, tapahtuu varsin harvinainen tähtitieteellinen ilmiö. Venus lipuu hitaasti Auringon kiekon ylitse. Edellisen kerran se on tapahtunut vuonna 1884. Seuraava kerta on tosin jo kahdeksan vuoden kuluttua, mutta se näkyy Suomessa huonosti. Sitten pitääkin odotella taas toista sataa vuotta.

Koska edellisestä kerrasta on noin pitkä aika, ilmiöstä ei ole koskaan otettu ainoatakaan valokuvaa (Jere Käpyaho huomautti, että vanhempia valokuvia on sittenkin, niistä kerrotaan Sky and Telescopen sivulla). Eipä siis ihme, että nyt nykyisten teknisten mahdollisuuksien aikakautena ilmiötä kuvataan tuhansilla kameroilla ja kaukoputkilla. Halusinpa minäkin koettaa omin vaatimattomin keinoin.

Kaukoputkena minulla on Kowa TSN-1 -lintukaukoputki. Sen ainoan okulaarin suurennuskerroin on 20. Putken objektiivipäähän rakensin pahvista niittaamalla suodatinpidikkeen hitsauslaseja varten. Kuvissa kaukoputki kuvausasennossa ja suodatinpidikkeessä hitsauslasi sekä pahvista tehty reikäsuodin.

Hitsauslasiksi auringon katselemiseen suositellaan numeroita 13 tai 14. Minä en sattunut löytämään kuin numeron 12. Ostin sen pariksi myös numeron 8. Numerot 12 ja 8 päällekkäinkään eivät kunnolla riitä auringon suoraan katseluun kaukoputkella. Lisäksi hitsauslasit ovat optisesti huonolaatuisia niin, että kuva on monin tavoin vääristynyt. Lisäsin himmennystä tekemällä pahvista reikäsuotimen, jossa on noin 5 mm läpimittainen reikä. Se ei ainoastaan vähennä valon määrää vaan myös poistaa hitsauslasien optisia ongelmia.

Kamerana minulla on HP Photosmart 433, joka on hyvin vaatimaton digitaalikamera niin ominaisuuksiltaan kuin laadultaankin (en suosittele ostamaan halvallakaan). Tässä tehtävässä sen paha puute on manuaalisen valotuksensäädön puute. Valotusta voi onneksi sentään korjata ±2 aukkoa.

Kameralle ei ole jo sen muotoilun vuoksi mitään digisovitinta. Niinpä kuvasin käsivaralta painamalla kameran okulaarin kumireunusta vasten, jolloin voin ottaa useita kuvia kameran siirtymättä juurikaan paikaltaan.

Kuvaussää alkoi Hyvinkäällä varsin huonona. Ensimmäiset kuvat pääsin ottamaan vasta reilu tunti ylikulun alettua. Kuvien vihreä väri tulee hitsauslasista. Kuvia en ole muokannut millään muulla tavoin, kuin että olen rajannut ne tiukasti. Kuvat kello 9.31.34 ja 9.32.59:

Silloinkin aurinko oli kohtalaisen pilvikerroksen himmentämä. Osoittautui kuitenkin, että juuri tuo pilviverho mahdollisti kuvaamisen! Auringon ympärillä oleva auringon valaisema pilvikerros vähensi itse auringon ja sen ympäristön välistä kontrastia niin, että Auringon valotus osui varsin hyvin kohdalleen.

Kuvat 10.34.47 ja 10.35.03:

Kokeilin huvikseni myös muuttaa kameran valkotasapainoa eliminoidakseni hitsauslasin vihreän värin. Tässä valkotasapainoksi on valittu HP:n Fluorescent. Kuva 11.35.56:

Yhden jälkeen päivällä sää kirkastui, jolloin Aurinko väkisinkin ylivalottui niin pahasti, ettei Venusta enää juuri erottanut kuvista. Kuvat 13.09.06 ja 13.38.49:

Nyt, kun Venus jo lähestyy Auringon oikeaa reunaa, keksin kokeilla pikku jippoa. Ajattelin, että pakottamalla kamera käyttämään salamaa se ehkä valottaisi kuvaa vähemmän. Kuten tästä kuvasta näkee, ajatus oli oikea, vaikkakin kaukoputken okulaari ja pölytkin tulivat selvästi näkyviin. Tätä ajatusta voinee kuitenkin kehittää. Kuva 13.39.17:

Pilviverho on nyt, varttia yli kahden, paksuuntunut taas niin, että loppuvaiheen kuvat taitavat jäädä ottamatta. Jaa, nyt kyllä aurinko pilkistää, mutta se on nyt niin pahasti koivun takana, etten pääse parvekkeeltani sitä kuvaamaan. Ja veppisivut osoittavatkin, että Venus on jo poistunut Auringon kiekon päältä. Historiaa on tapahtunut.


Yhteystietoni [My contact information]

Minä, me (photo: Marja-Leena Koskela) Raimo Suonio

Kotisivuni [My home site]

Postiosoite, mail address Kauppalankatu 23 A 2
FIN-05800
Hyvinkää, Finland
Puhelinnumero, phone number +358 19 433 959
+358 40 525 1645
Sähköpostiosoite, email address raimo.suonio@nic.fi

Sähköpostilomake

Faksinumero, fax number