[Alku]
Testaa CSS-oppaan navigoinnin toimivuutta!
   
 
Hae sivuiltani:
[Apua]
AihepiiriluetteloKrist. mielipidesivujen etusivuLisäsivut > C Ihanteena uskottomuus vai uskollisuus?

C Ihanteena uskottomuus vai uskollisuus?

Sydän

Muutaman vuosikymmen takainen vapaan rakkauden eli uskottomuuden ihanne on johtaneet siihen, että Suomessa on parisuhteissa länsimaisittain erittäin paljon uskottomuutta. Se tuhoaa monen hyvänkin parisuhteen. Jos ihminen menettää tämän vuoksi elämänkumppanin, hän ei välttämättä menetä syvää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Tällöin hän menettää jotain, jota ei koskaan voi saada takaisin.

Uskottomuus aiheuttaa myös sekä oikeutettua että epäoikeutettua mustasukkaisuutta. Jatkuva uskottomuus on loukkaus ihmisarvoa kohtaan. Enkö minä ole sen arvoinen, että toinen voisi olla minulle uskollinen. Kun luottamus pettää, pettää myös perustus, jonka varaan voi rakentaa todellisen rakkauden. Ihminen joutuu tuuliajolle.

Uskottomuuden taustalla lienee usein tunnekuohuisten rakastumis- ja seksikokemusten etsiminen. Tämä on kuitenkin mitä suurinta itsekkyyttä. Ihminen ei etsi toisen ihmisen rakastamista vaan itselleen uutta kokemusta.

Oikeastaan tällaisten kokemusten etsintään voi verrata alkoholismiin ja huumeiden käyttämiseen. Kun todellinen rakkaus häviää, ihminen etsii itse asiassa usein korviketta huumeista ja alkoholista. Ihmistä ajaa itsekeskeinen nautinnon haku, ei rakkaus.

Tällä tiellä ei löydetä vaan kadotetaan rakkaus. Olen samaa mieltä kuin perheneuvoja Matti J. Kuronen (Ilta-Sanomat (9.3.2000):

"Parisuhteessa kahden ihmisen hidas kasvu yhdessä luo läheisyyttä, jollaista vapaassa seksisuhteessa ei voi koskaan löytää."

Mielestäni ihmisen ei tulisi liittää jokaiseen seurustelusuhteeseen seksiä. Seksi voisi tulla mukaan vasta silloin, kun ollaan valmiit sitoutumaan elämään toisen kanssa eli aikaisintaan silloin, kun on kihlauduttu ihmisen kanssa, jonka kanssa on aikomus mennä naimisiin. Mikäli jokaiseen seurusteluun kuuluu seksuaalinen kanssakäyminen, kokemuksia on niin paljon, että on vaikea koskaan sitoutua rakkauteen.

Varhaisten seksuaalikokemusten etsintä on usein seurausta kavereiden tuomasta suorituspaineesta. Sen on verrattavissa ensimmäisten kännien etsimiseen. Suoritusasenne saattaa jäädä pysyväksi. Tällöin seksuaalisuuden todellinen arvon laskee. Pahimmillaan seksi on ikään kuin kahdestaan suoritettua itsetyydytystä eli vain fyysisen tarpeen purkamista (vrt. WC:ssä käynti). Parhaimmillaan seksi on kahden hyvin toisensa tuntevan ihmisen rakkauden osoitus. Väärillä seksuaalisilla asenteilla menetetään siis sekä rakkaus että upea seksi. Jälkimmäinen jää ikään kuin pikaruokalan ranskiksiksi ja nakkimakkaroiksi kun se voisi olla juhlaillallinen.

Tarvitsemme enemmän sitoutumista rakkauteen, jossa eletään toisen rinnalla elämän vaikeina aikoina. Olen puolisoni kanssa kokenut henkisesti ja taloudellisestikin vaikeita aikoja. Jos rakkaus ymmärretään saippuasarjojen tavoin vain tunnekuohuksi, se pettää silloin kun todellista rakkautta tarvittaisiin eli työttömyyden ja vakavan sairauden kohdatessa.

Toivoisin, että suomalaiset voisivat oppia jotain myös Erja ja Mika Häkkisen elämänvaiheista. Erja oli Mikan rinnalla juuri vakavan loukkaantumisen aikana. Rakkaus on todellista vain silloin, kun se kestää elämän vastoinkäymisiäkin.

Vaikka nyt elämme Nokia-huumaa, sen varassa ei kestetä, jos pohja puuttuu. Me arvostamme tietotekniikka, mutta meidän on muistettava tämä totuus:

Vaikka minulla olisi kaikki tietotekniikkavisiot ja tuntisin kaikki ohjelmoinnin salaisuudet ja minulla olisi kaikki tieto... mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään."

Haluammeko elää ensivuosituhannessa yhteiskunnassa, joka voi kehua vain tiedolla, mutta jolta puuttuu rakkaus?

[Alku]
   
Tapio Markula, Salo (s-posti - lisää s-postiosoiteeseen pisteellä erotettuna nimeni, Tapio Markula)


Copyrights Tapio Markula 1999-2004 (@dnainternet.net)

Get Expression 2!

Informaatiota selaimista, jotka näyttävät tai tulostavat tämän sivuston parhaiten.

[Hae Opera] [Hae Mozilla!]
Sivuja on viimeksi muutettu 05.10.2004

Tältä sivustolta suoritetun etsinnän on toteuttanut FreeFind.