[Alku]
Testaa CSS-oppaan navigoinnin toimivuutta!
   
 
Hae sivuiltani:
[Apua]

D Käskyt romukoppaan?

Sydän

Tämän sivun aiheet:

Käskyjen alasajo

Monet ovat hylänneet Jumalan kunnioittamisen, mutta uskoville annetaan silti tässä yhteiskunnassa oikeus uskonsa pitämiseen. Ne jotka haluavat pitää kiinni ensimmäisestä käskystä "Älä pidä muita jumalia", heilläkin ainakin Jumalan nimen väärin käyttäminen ("Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi nimeä") ja lepopäivän viettäminen (kolmas käsky) on unohtumassa.

Tosin käskyn "Muista pyhittää lepopäivä" kunnioittamiseen vaikuttaa paljon myös työnantajat. Suomessa on 1700-luvun kaltaisia riistotyönantajia, jotka säälittä teettävät ylitöitä. Perheille ei jää aikaa rakkauteen. Myös työnantajat ja yhteiskunnan päättäjät ovat vastuussa siitä, menettääkö tämä maa rakkauden.

1960-luvulta lähtien voin voimakkaasti korostettu vapaamielisyyttä. Mutta kun tämä ajatus liitetään perhe-elämän kysymyksiin, vedetään matto rakkauden tukijalkojen alta. Vapauden nimissä käskyn "Kunnioita isääsi ja äitiäsi" merkitys on monessa perheessä kadonnut. Siitä, missä ja miten pitkään lapsi liikkuu, ei niinkään välitetä. Rakkautta on myös oikeiden rajojen antaminen, lapsista välittäminen ja heille ajan antaminen. Joissakin kodeissa rakkauden sijasta saa rahaa ja alkoholia. Monet lapset eivät vuorostaan kunnioita vanhempiaan vaan sanovat vanhemmilleen mitä sattuu.

Sinkkuuden ihannointi sisältää suuren kysymysmerkin siitä, kuka huolehtii lapsista? Äärimmilleen vietynä se on asennetta "Vastatkoot muut lapsista, me emme heistä välitä". Me emme voi rakentaa hyvää yhteiskuntaa tällaisen ajattelun varaan.

Mutta miten pitkälle voidaan mennä? Nykyhetkessä ollaan kyselemässä neljännen käskyn perään. Monet painottavat, että lapsista pitäisi välittää entistä enemmän. Olemme tässä kohdassa tajuamassa, että 1970-luvun kasvatusperiaate oli virhe. Mutta onko virhe enää korjattavissa vai menemmekö yhä pahempaan suuntaan?

Kymmenen käskyä on elämän oma laki, mutta monelle niistä on jäljellä vain nämä:

  1. Älä tapa
  2. Älä varasta
  3. Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi

Sillä miten rikotaan käskyä "Älä tee huorin" tai nykysuomennoksena "Älä sano aviorikosta", ei ole arvoa ihmisille, jotka korostavat vapautta.

Mutta jos mietitään elämää syvemmin, hengen menetyksen jälkeen tärkein asia, mitä ihmisellä voi olla, on hyvä ihmissuhde. Jos joku tietoisesti "metsästää" toiselta puolison, se on nyky-yhteiskunnassa asia, josta moni ei välitä. Tämän käskyn rikkominen voi tuoda erittäin suurta henkistä pahoinvointia. Aiheutetun vaurion pohjalta se on usein pahempi kuin raiskaus tai lievä pahoinpitely.

Sen sijaan ihminen voi joutua poliisin puheille, jos varastaa kympin suklaalevyn. Kun yhteiskunta luopuu käskyistä, seuraavana on vuorossa on kuitenkin käsky "Älä varasta". Eli siitä ei enää välitetä. Suomi on ollut kuuluisa siitä, että kadonneet lompakot palautetaan. Mutta kuinka kauan?

Tietovarkaus tietoyhteiskunnan uhkana

Pyrimme rakentamaan Suomesta tietoyhteiskuntaa. Vapaamielisyyden tuo kuitenkin suuren uhan tälle tavoitteelle. Vastuuttomuus ihmissuhteissa on hyvin pitkälle samaa kuin vastuuttomuus talousasioissa. Jos ihmiset eivät ole luotettavia, he ovat uhka yritykselle. Tiedot voivat vuotaa. Tietoja voidaan ostaa rahalla. Seksuaalinen uskottomuuden ohella voidaan puhua uskottomuudesta yrityksen liikesalaisuuksille. Vapaamielisyys lisää talousrikollisuutta.

Yritysten ongelmana on myös huumeiden käyttäjät. Huumeiden käyttö on sukua seksuaaliselle holtittomuudelle. Kummassakin etsitään hetken nautintoa. Kumpikin on usein todellisen rakkauden korvike. Luotettavuuden sijaan tulee vain itsekkyys. Tietoyhteiskunta ei voi toimia pitkään maassa, jossa ihmisten väliltä puuttuu luottamus.

Vaikka ihminen olisi monessa suhteessa luotettava, yleinen itsekkyys ja oman edun tavoittelu on jo sinänsä uhkatekijä. Yritysten on vaikea löytää luotettavaa työvoimaa. Amerikassa on koettu, että johtajien optiot eivät auta vaan pikemminkin lisäävät ongelmaa. Yritystä rahastetaan muutama vuosi ja sen jälkeen etsitään toinen yritys, joka maksaa enemmän.

Maine ja kunnia?

Ehkä sitten vuorossa on "Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi". Pian senkään rikkomisesta ei enää välitetä.

Mutta kuinka pitkä matka on siitä, että ihmisiä saa puukottaa ja tappaa viereemme, emmekä enää siitä välitä? Kun näin käy, olemme menettäneet kaiken, mikä kuuluu rakkauteen! On oireelista, että toisen ihmisen pahoinpitelystä ei enää välitetä - pahoinpitely on käskyn "Älä tapa" osittaista rikkomista.

[Alku]
   
Tapio Markula, Salo (s-posti - lisää s-postiosoiteeseen pisteellä erotettuna nimeni, Tapio Markula)


Copyrights Tapio Markula 1999-2004 (@dnainternet.net)

Get Expression 2!

Informaatiota selaimista, jotka näyttävät tai tulostavat tämän sivuston parhaiten.

[Hae Opera] [Hae Mozilla!]
Sivuja on viimeksi muutettu 05.10.2004

Tältä sivustolta suoritetun etsinnän on toteuttanut FreeFind.