[Alku]
Testaa CSS-oppaan navigoinnin toimivuutta!
   
 
Hae sivuiltani:
[Apua]
AihepiiriluetteloKrist. mielipidesivujen etusivuLisäsivut > G Määräaikaisavioliitto?

G Määräaikaisavioliitto?

Sydän

Tämän sivun aiheet:

Parisuhdesopimus

Kristilliseltä kannalta katsottuna ei ole olemassa määräaikaisavioliittoa, sillä itse ajatus on totaalisesti kristillistä uskoa vastaan. Se ei voi koskaan olla kristillisessä mielessä todellinen avioliitto. Koska tällöin ei sitouduta kristillisen avioliiton edellyttämiin moraaliperiaatteisiin, pappien ei tulisi vihkiä avioliittoon ihmisiä, jotka sanovat, että heidän suhteensa on määräaikainen.

Jos avioliitto epäonnistuu, katson että uusi avioliitto on tietyissä tilanteissa mahdollinen. Ensin tulee antaa anteeksi itselleen ja muille entisessä suhteessa tehdyt virheet. Sen jälkeen uuteenkin avioliittoon pitäisi lähteä sitoutumisen pohjalta. Ilman sitoutumista ei ole olemassa todellista avioliittoa - korkeintaan näennäisavioliitto.

Siviiliviranomainen voi sen sijaan hyväksyä tällaisenkin parisuhteen. Mielestäni se ei kuitenkaan ole edes yhteiskunnallisessa mielessä suositeltava ratkaisu sen sisältämien yleisten ongelmien vuoksi.

Kirjoitan mieluummin parisuhdesopimuksesta. Koko ajatus on määräaikaisavioliitosta on kuitenkin verrattavissa enemmänkin jääkiekkoilijoiden tai muiden tekemiin sopimuksiin. Kyseessä on tavallaan business-luonteinen suhde, johon mennään saadakseen tietyn ajan tiettyjä hyötyjä toisesta ihmisestä.

Parin valinta perustuu tiettyihin järkisyihin, tietyissä asioissa kyvykkyyteen kuten urheilu- ja liike-elämässä. Tässä mielessä se ei eroa merkittävästi entisen ajan järkiavioliitoista. Järkiavioliitot vain solmittiin pidemmällä sitoumuksella.

Tällaisen suhteen ongelmatkin ovat samat kuin jääkiekkoilijoiden tekemissä sopimuksissa. Jääkiekkoilija voi menestyä vain kun hän on suhteellisen nuori, vahva ja taitava. Parisuhde sopimusta esittikin suhteellisen nuori näyttelijä. Mutta entä vanhuus, kun potenssi heikkenee ja muukin kunto rapistuu?

Parisuhdesopimuksessa täytyy olla tietty henkinen etäisyys toiseen ihmiseen. Kun tietää, että suhde on väliaikainen, ei voi syvällisessä mielessä uskoutua toiselle. Tällainen suhde ei milloinkaan voi sisältää todellista rakkautta, sillä perusta - luottamus ja sen mahdollistama avoimuus - puuttuu.

Lasten asema

Lasten kasvattamisessa olemme usein hyvin keskeneräisiä. Parisuhdesopimus ei anna mahdollisuutta kasvaa henkisesti. Nykyajan parisuhdesopimus on lasten kannalta pahempi kuin ennen muinoiset järkiavioliitot, joissa ainakin lasten tähden sitouduttiin toiseen ihmiseen.

Jos suhteessa on lapsia ja paria vaihdetaan usein, erityisesti lasten asema on kurja. Lasten kasvattaminen tasapainoisiksi aikuisiksi ei voi perustua vastuuttomuuteen. Missä ei voida sitoutua rakkauteen, on parempi elää tällöin ikuisena sinkkuna hankkimatta koskaan lapsia. Vaikka suvaitsevainen yhteiskunta voi tällaisen sinkkuuden hyväksyä, se ei voi suosittaa sitä hyvin yleiseksi tavaksi.

Koska parisuhdesopimus ei voi antaa kasvupohjaa todelliselle rakkaudelle ja se on lasten kannalta huono ratkaisu, se on ylipäätänsä huono ratkaisu avioerojen ratkaisemiseksi. Se on syvimmiltään luovuttamista, jossa ei enää yritetäkään löytää todellista rakkautta.

Yleistyessään se tuo kylmiä ja kovia, tunneköyhiä ihmisiä, jotka eivät osaa rakastaa. Tämä on vain yksi tie kadottaa rakkaus lopullisesti.

[Alku]
   
Tapio Markula, Salo (s-posti - lisää s-postiosoiteeseen pisteellä erotettuna nimeni, Tapio Markula)


Copyrights Tapio Markula 1999-2004 (@dnainternet.net)

Get Expression 2!

Informaatiota selaimista, jotka näyttävät tai tulostavat tämän sivuston parhaiten.

[Hae Opera] [Hae Mozilla!]
Sivuja on viimeksi muutettu 05.10.2004

Tältä sivustolta suoritetun etsinnän on toteuttanut FreeFind.