[Alku]
Testaa CSS-oppaan navigoinnin toimivuutta!
   
Sivut toimivat riittävän hyvin MS IE 4.0+, Opera 5.x+, Netscape 6.0+/ vast. Mozilla ja Konqueror 3.x selaimilla. Yleisesti ottaen sivut toimivat parhaiten uusimmilla Opera selaimilla. Sivujen toimivuus vanhemmissa selaimissa on heikko, erityisesti Netscape 4.x kohdalla.

 
 
Hae sivuiltani:
[Apua]
AihepiiriluetteloLuontosivujen etusivu > Sienisivujen lisälistat > 5. Käyttämiäni ruokasieniä

5. Käyttämiäni ruokasieniä

Aiheet

Yleistä

Listaan tällä sivullä sieniryhmittäin ruoaksi käyttämiäni sieniä (mainitsen, jos en enää nykyisin käyttäisi sieniä ruoanlaittoon). Olen käyttänyt seuraavia sieniä vuonna 2001 mikäli en erityisesti ole maininnut muuta:

Sieniluettelo

Luettelossa on n. 70 sientä. Se ei tarkoita, että olisin täsmällisesti käyttänyt tuon määrän sieniä, sillä erityisesti lehmäntatteja ja haperoita on vaikea määritellä lajitarkasti (myös monen muun sienen kanssa on sama ongelma). Lisäksi koko ajan sieniä lajitellaan uusiksi lajeiksi tai alalajeiksi eikä tässä lajittelussa pysy mukana. Ruokasieninä käyttämieni sienilajien määrä on siis todellisuudessa hieman listaa suurempi.

[Alku]

Sieniä, joita olen joskus ajatellut testata

On myös muutamia sieniä, joista olen joskus ajatellut koemielessä laittaa ruokaa. Seuraavassa muutama näistä ja syistä, miksi en olen niitä kokeillut:

Parhaat syyssienet

Alla on luettelo mielestäni parhaista syyssienistä eli top 5 -lista:

  1. Mustavahakas
  2. Keltavahvero
  3. Herkkutatti
  4. Mantelihapero
  5. Suppilovahvero

Olen arvioinut makua lähinnä paistinpannulla paistettaessa. Tässä suhteessa lähelle näitä pääsevät monet valmuskat, kute erilaiset keltavalmuskat [Pw] ja viiruvalmuska [Pw]. Mustatorvisieni on pannulla hieman voimakkaan makuinen.

Paras väri on mustaharmaa/musta! Tämän värisissä sienissä ei ole myrkyllisiä ollenkaan, mutta sekoittamisvaara sappivalmuskaan ja eräisiin mustanharmaisiin vahveroihin, kuten esim. savuhapero on olemassa. Tosin mustia/mustaharmaita herkullisia sieniä on suhteellisen harvassa.

[Alku]
   
Copyright Tapio Markula 1999-2003, Salo (kotisivu, s-posti - lisää Tapio.Markula) (tapio.markula@dnainternet.net) - ei julkiskäyttöön ilman sopimusta.
Get Expression!
Editori, jolla saa luotua standardit täyttäviä HTML ja XML dokumentteja. Tämän sivuston sivut on useimmissa tapauksissa tarkastettu Dave Raggetin (W3C) tekemällä HTML-Tidy apuohjelmalla ja satunnaisesti W3C-organisaation virallisella koodintarkastusohjelmalla. Useimpien sivujen syntaksin pitäisi olla sopusoinnussa W3C:n XHTML 1.0 spesifikaation kanssa. Testaa tämä sivu!
Informaatiota selaimista, jotka näyttävät or tulostavat tämän sivuston parhaiten.
Tältä sivustolta suoritetun etsinnän on toteuttanut FreeFind.
[Hae Opera] [Hae Mozilla!]
Luontosivuja on viimeksi muutettu 24.10.2004