[Alku]
Testaa CSS-oppaan navigoinnin toimivuutta!
   
 
 
Hae sivuiltani:
[Apua]
AihepiiriluetteloLuontosivujen etusivuEnsisijaiset sienisivut > 1.c Sienten tunnistusvihjeitä (introjakso)

1.c Sienten tunnistusvihjeitä


Koivulahoruskas - Pluteus atricapillus,, P. cervinus (tästä klikkaamalla tulee uuteen ikkunaan Raija Tuomaisen ottama valokuva samasta sienestä)

Yleistä

Joidenkin sienten tunnistus on ongelmallista. Olen tehnyt itse pieniä tunnistusvirheitä. Tämä sivu on ikään kuin muistiinpanoja, jotta itse ja tämän sivun lukija voisi jatkossa välttyä erehdyksiltä. Sivua voi käyttää esim. vuosilistojen apusivuna. Sienet on listattu vuoden 2001 listan kaltaisesti, mutta enemmän sienityyppejä painottavasti.

Sienestys on kuin "salapoliisityötä". On "epäiltyjen" lista, josta todisteiden valossa pudotetaan vähitellen "syyttömiä" pois, kunnes "syyllinen" löytyy. En ole kaikissa kohdin tässä onnistunut, sillä osassa tapauksissa en tunnistanut varmuudella edes lajiryhmää.

Syötävien sienien metsästyksen ohella olen listannut syömäkelvottomia sieniä, sillä syömäkelvottomien sienten tunteminen helpottaa ruokasienten tunnistamista. Omasta kokemuksestani seuraavat lajiryhmät ovat erityisen hankalia tunnistettavia lajikohtaisen tarkasti (koska kaikkien lajien kohdalla lajitarkka tunnistus on tavalliselle sienestäjälle käytännössä mahdotonta ja tarpeetonta, olen maininnut sieniryhmiä, joita en tarkemmin analysoi):

Varmemmat tunnistukset ovat vuosilistoissa ja epävarmemmat sivulla 1b. Minun on täysin mahdotonta tunnistaa kaikkia löytämiäni sieniä lajitarkasti seuraavista syistä:

  1. Joko sieni löytyy vain jostakin tieteellisestä julkaisusta tai
  2. ainakin sellaisesta kirjasta, jota juuri ei ole käsillä tai sitä ei ole edes kirjastossa tai
  3. sen lajiominaisuudet ovat epäselvät, eikä se näytä osuvan oikein mihinkään lajiin tai
  4. sen varmimmat tuntomerkit ovat mikroskooppiset (minulla ei ole mikroskooppia), eikä niistäkään aina saa selvyyttä.

Minulla on syksyisin pieni rasia täynnä sieniä, joita pyrin vielä tunnistamaan niin kauan kuin sienet eivät ole totaalisen pilalla! Suurin osa tunnistamattomista sienistä on erilaisia seitikeitä. Tein seitikeistä erillislistan, jossa luettelen yli sata seitikkilajia.

Yleisenä toivomuksenani on, että saisin vihjeitä itselleni enemmän tai vähemmän epävarmasti tunnistettujen tai kokonaan tunnistamatta jääneiden sienten tunnistamiseen. Mikäli haluat itsellesi tekemistäni havainnoista "minikirjan", tästä sivusta on lähinnä tulostettavaksi tarkoitettu pitkä versio. Laitoin mukaan lähdesivun, sillä viittaa siihen usein. Poistin sivujen pitkät aiheluettelot.

[Alku]