[Alku]
Testaa CSS-oppaan navigoinnin toimivuutta!
   
 
 
Hae sivuiltani:
[Apua]
AihepiiriluetteloLuontosivujen etusivuEnsisijaiset sienisivut > 1.e Sienten turvallisuus (introjakso)

1.e Sienten turvallisuus

Suppilovahvero - Trattkantarell - Cantharellus tubaeformis (tästä klikkaamalla tulee uuteen ikkunaan Raija Tuomaisen ottama valokuva samasta sienestä)

Yleistä

Tämä sivu on taustatietosivullani mainitun ainutkertaisen, vuonna 2001 suoritetu henkilökohtaiseen kokemukseeni perustuvan testin yhteenveto. Laitan tälle sivulle omaan kokemukseeni perustuvat listat turvallisimmista ja arveluttavimmista sienistä ikään kuin "loppuraporttina". Katson, että vuoden 2001 kokemukset ovat yleistettävissä ja moni muu sienestäjä olisi päätynyt samankaltaisiin lopputuloksiin.

Olen yrittänyt luokitella sienet turvallisiin, arveluttaviin ja vähäarvoisiin sieniin niin pitkälle kuin olen mielekkäästi pystynyt sen tekemään.

Arveluttavien sienten listassa olevien sienten järjestys ei tosin aivan vastaa omaa kokemustani siitä, mitkä sienet ovat nimenomaisesti minulle itselleni olleet ongelmallisimpia. Olen yrittänyt tehdä listasta mahdollisimman yleispätevän. Arveluttavien sienten listan loppupäässä on kyse terveysnäkökulmista, joista voidaan perustellustikin olla eri mieltä kanssani.

Olen vastaavalla tavalla pyrkinyt tekemään parhaiden ja turvallisimpien ruokasienten listasta sangen yleispätevän. En ole omalla kohdallani kokenut listan loppupäässä mainitsemieni sienten keräämistä mitenkään ongelmalliseksi. Ajatellen aloittelevaa sienestäjää, turvalliseksi luokittelemieni hyvien ruokasienten loppupäässä on kuitenkin jo hieman arveluttavia sieniä. Vastaavasti arveluttavien sienten loppupäässä mainitut sienet ovat kokeneelle sienestäjälle jo suhteellisen turvallisia poimia. Voi jopa sanoa, että listojen loppupäät lähes kohtaavat toisensa (on kuitenkin muistettava, että arveluttavien sienten listassa on myös yhden tähden saaneita yksittäisiä sieniä, mutta turvallisten sienten listassa ei tällaisia sieniä ole).

Koska aloitin "testini" kesän lopulla, käsittelen tässä luettelossa vain syyssieniä, joita voi poimia elokuun - lokakuun välisenä aikana. Näin ollen arvioinnin ulkopuolelle jää esim. korvasieni [Pw] ja keväiset huhtasienet sekä kesän ensimmäiset sienet. Korvasienen kohdalla kyse on sitä paitsi sienen käsittelytaidosta eikä tunnistamisesta (korvasieni ja huhtasienet ovat kauppasieniä).

Koska arvioni perustuu Salon metsiin, kaikkia löytämiäni sieniä ei tavata Sisä-Suomesta tai ne ovat siellä äärimmäisen harvinaisia. Jotta listastani olisi hyötyä myös Sisä-Suomessa asuville, huomautan, mikäli sienen kasvualue on kovin lounainen.

Jotta listasta ei tulisi kovin pitkä, annan mahdollisimman monelle sienelle arvion samalla kertaa. Listoissani on suurin osa jokamiehen sienikirjoissa 2-3 tähteä saaneista syyssienistä, joskaan ei aivan kaikkia. Tämän sivun loppuosassa on lista muutamista sienistä, joita en ole pystynyt luokittelemaan. Koska keräämäni sieniä ei voi kategorisoida turvallisista ja arveluttavista sienistä tekemieni listojen perusteella, laitan aivan sivun loppuun arvion siitä, mitä ruokasieniä olen löytänyt eniten vuonna 2001. Vaikka se on vain yhden vuoden arvio, se antaa jonkinasteisia suuntaviivoja. En listaa turvallisimpien ruokasienten listassa sieniä, jotka olen luetellut rahoitettaviksi.

Huomautukset. Olen itse käyttänyt ravintona kaikkia hyviksi ruokasieniksi arvioimiani sieniä mitä olen maastosta löytänyt. Olen laittanut arveluttavien listaan muutamia poimimisen arvoisia sieniä, mutta poiminen edellyttää sangen hyvää sienituntemusta. Olen itse käyttänyt useimpia tällä tavoin mainitsemiani sieniä. Jotta listasta ei tulisi liian pitkä on linkittänyt monet huomautukset. Seurauksena on tosin se, että tulostetusta sivusta puuttuu olennaisia näkökulmia, jota näyttöversiossa on helposti haettavissa.

[Alku]