[Alku]
Testaa CSS-oppaan navigoinnin toimivuutta!
   
 
 
Hae sivuiltani:
[Apua]

Navigaatiovihjeitä

Koneet
Eli miten sivuilla liikutaan ja miten sivut löydetään. Navigoinnin toteuttaminen aina jotenkin ongelmallista. Päämääräni ovat:
  • Kaikki sivut pitää löytää helposti - ei sotkuisia ja pitkiä hakemistopolkuja
  • Navigointi on havainnollista
  • Sen ulkomuodon ja sisällön muuttaminen on helppoa
  • Se ei saa olla itseistarkoitus - sille annetaan tilaa vain sen verran kuin se tarvitsee, jolloin sivun varsinainen asia korostuu

Erilaisilla vanhan ajan ratkaisuilla saadaan jotain näistä toteutettua, mutta ei kaikkia kerralla. Tavanomaista tekstiä on helppo muunnella, mutta se on visuaalisesti köyhää. Kuvat voivat ovat visuaalisesti näyttäviä, mutta niiden muuntelu on hidasta ja jäykkää ja kuvat lisäävät sivujen lataantumisaikaa. Käyttämäni CSS-teknologia tuo dynaamisuuden (CSS= Cascading Style Sheets; sen perusidean löydät W3C organisaation sivuilta - klikkaa vaikka sivun lopussa olevaa logoa). Näillä sivuilla käyttämäni systeemin etuja ovat:

  • Viereinen kuva näyttää, miten linkin ulkonäkö muuttuu kun linkki on valittu tai sen päällä liikutaan.
  • Kun sekä aktiivinen sivusto (näillä sivuilla oikealla) että aktiivinen sivu (sivuillani vasemmalla) on merkitty, tiedät joka hetki, missä mennään. Katso vielä kuvaruutukopio uudessa ikkunassaKuvaruutukopio.
  • Koska linkkien ulkonäköä on helppo muunnella eikä muuntelu vaadi raskasta koodausta ja ison kuvamäärän luomista, se merkitsee myös, että CSS-teknologia on halvempi tapa tuottaa sivuja - teen tulevaisuuteen orientoituvat sivut halvemmalla kuin useimmat muut vanhentuvalla teknologialla!
Linkit

Käyttämäni sivuntekosysteemin ainoa todellinen haitta on se, että alisivujen merkitseminen on usein epämielekästä. Mutta jos sivut löytyvät vaivattomasti, sille ei ole tarvetta. Toki parempikin navigointisysteemi on mahdollinen, mutta se tarvitsee paremmat selaimet - lue ehdotuksistani tai CSS:n eduista englannikielisiltä sivuiltani.